Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Newyorkilaiset jonottivat sateessa pääministeri Marinin luennolle – "Viimeksi Jay-Z oli näin suosittu"

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) luento aiheutti pitkät jonot newyorkilaiselle Columbian yliopistolle perjantaina.

Yliopiston mukaan 450-paikkainen luentosali oli varattu loppuun nopeasti, ja jonotuslista mahdollisesti vapautuville paikoille oli pitkä. Eräs yliopiston työntekijä muisteli, että viimeksi vastaavanlaisen yleisöryntäyksen aiheutti amerikkalaisräppäri Jay-Z.

Luennon lisäksi Marinin oli määrä tavata suomalaisia opiskelijoita ja pitää lehdistötilaisuus yliopistolla.

Pääministeri Marin sai aiemmin perjantaina lämpimän vastaanoton YK:n päämajassa New Yorkissa.

Yleiskokous antoi raikuvat aplodit, kun Marin puhui YK:n kansainvälisessä naistenpäivän tapahtumassa.

– Hän on jo legenda, maailman nuorin naispääministeri, tilaisuuden juontaja Sade Baderinwa hehkutti Marinia.

Marin nousi lavalle tilaisuuden avanneen YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin jälkeen. Hän kiinnitti puheensa alussa huomiota siihen, kuinka YK:ssakin useimmiten kuullaan miesten ääntä.

– Maailmassa on vain 21 naispuolista valtiojohtajaa, vaikka YK:hon kuuluu 193 maata ja yli puolet maailman ihmisistä on naisia, Marin sanoi.

Marin korosti, että tasa-arvon edistämisen kannalta on tärkeää saada enemmän naisia korkeisiin poliittisiin virkoihin.

– Ilman roolimalleja en seisoisi edessänne tänään, hän sanoi.

Pääministeri varoitti maailmaa lipsumasta edistyksestä, jota naisten oikeuksissa on saavutettu viimeisten sadan vuoden aikana.

– Torjun kaikki, jotka väittävät, että naisten ei tarvitse olla läsnä hallituksissa tai yritysten johtokunnissa, tai että heillä ei pitäisi ole sananvaltaa päätöksiin, jotka koskevat heidän vartaloitaan.

Nosti esiin naisiin kohdistuvan väkivallan Suomessa

Marin toi puheessaan esille Suomen saavutuksia tasa-arvon saralla, kuten naisille varhain annetut poliittiset oikeudet sekä lasten päivähoidon. Samalla pääministeri kuitenkin muistutti, ettei sukupuolten tasa-arvoa ole saavutettu vielä missään maassa.

Suomen ongelmista hän nosti esiin erityisesti työelämän epätasa-arvon sekä naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan.

– Meidän täytyy muuttaa asenteita niin, että kaikkeen väkivaltaan, mukaan lukien seksuaalinen väkivalta ja ahdistelu, on nollatoleranssi -- Asenteiden ja käytöksen pitää muuttua, mutta sen lisäksi tarvitsemme oikeusjärjestelmän, joka varmistaa, ettei mikään väkivallanteko jää rankaisematta.

Marin muistutti ihmisoikeuksien kunnioittamisen tärkeydestä.

– Kansainväliset ihmisoikeussopimukset on solmittu syystä, hän sanoi.

YK-puheen jälkeen Marin tapasi pääsihteeri Guterresin kahden kesken. Kahdenvälisen tapaamisen keskustelunaiheita olivat muun muassa globaalit toimet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, tasa-arvo ja Suomen rooli YK:ssa.

Tilaisuus melkein peruttiin koronan takia

Naisten päivän tapahtumaa YK:ssa varjosti pelko koronaviruksesta. Aiemmin viikolla oli vaarana, että koko tilaisuus YK:ssa olisi jouduttu perumaan.

Varotoimena viruksen leviämistä vastaan YK joutui rajoittamaan pääsyä tapahtumaan. Siksi paikalla oli vain YK-väkeä, eikä ollenkaan ulkopuolista yleisöä.

New Yorkissa oli perjantaihin mennessä todettu jo yli 20 koronavirustartuntaa, ja yli 2 700 ihmistä oli kotonaan omaehtoisessa eristyksessä riskialueilta paluun takia. Useimmat heistä olivat matkustaneet Kiinassa, Italiassa, Iranissa, Etelä-Koreassa tai Japanissa.