Ulkoministeriö suosittaa välttämään tarpeetonta matkustamista koko Italiaan – tartuntaluvut jatkavat Italiassa nousuaan

STT

STT

Suomen ulkoministeriö on päivittänyt Italiaa koskevaa matkustustiedotettaan. Ulkoministeriö suosittaa nyt välttämään tarpeetonta matkustamista koko Italiaan.

Aiemmin vastaava suositus oli koskenut Lombardian, Emilia-Romagnan, Piemonten ja Veneton alueita Pohjois-Italiassa.

Ulkoministeriön mukaan koronavirusepidemian tilanne on muuttunut viime päivinä ja tartuntariski on suurentunut edellä mainituilla neljällä alueella sekä Marchen alueella Italian itärannikolla.

Italian viranomaiset ovat asettaneet rajoituksia miljoonien ihmisten liikkumiselle Lombardian, Emilia-Romagnan, Marchen, Piemonten ja Veneton alueilla. Tavoitteena on ehkäistä koronaviruksen leviämistä.

Alustavan suunnitelman mukaan ihmisten liikkumista alueilla rajoitettaisiin 3. huhtikuuta saakka.

Koulut ja yliopistot pysyvät suljettuina koko maassa alkavan viikon loppuun asti. Kaikki julkiset tapahtumat on peruttu, mukaan lukien kulttuuri- ja urheilutapahtumat.

Ravintolat ja kahvilat saavat olla auki, kunhan niiden tiloissa pidetään vähintään metrin välimatka toisiin asiakkaisiin. Karanteenialueella ravintolat ja kahvilat saavat olla auki vain rajoitettuna aikana kello 6–18.

Ulkoministeriön arvion mukaan Italiassa on noin 4 000 suomalaista.

Nyt yli 7 000 tartuntaa

Jo yli 7 000 italialaista on sairastunut uuteen koronavirukseen, maan viranomaiset kertovat. Heidän mukaansa uusia tartuntoja on rekisteröity vuorokauden aikana lähes 1 500.

Lisäksi eilisen jälkeen 133 ihmistä on kuollut tautiin, mikä nostaa koronakuolleiden määrän 366:een

Viisitoista miljoonaa italialaista eli neljännes maan asukkaista oli sunnuntaina tiukkojen liikkumisrajoitusten alla sen jälkeen, kun maan hallitus oli päättänyt uusista, rajuista toimista uuden koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Ihmisten liikkumista rajoitetaan laajoilla alueilla, joihin kuuluvat esimerkiksi Milano ja Venetsia. Hallitus päätti eristää koko Lombardian alueen Milanon ympärillä sekä ainakin osia Venetsian, Parman ja Riminin seuduista koronaviruksen vuoksi. Ihmisiä kehotettiin pysymään mahdollisimman paljon kotona.

Lentokoneet ja junat kulkevat edelleen, mutta pääsy rajoitussalueille ja sieltä pois on sallittua vain työhön liittyvistä syistä tai hätätapauksissa.

Lisäksi Italiassa aiotaan sulkea maanlaajuisesti elokuvateattereita, teattereita ja muita yleisötilaisuuksien paikkoja koronaviruksen leviämisen takia. Sulkemiset ovat osa hallituksen toimia, jotka pääministeri Giuseppe Conte allekirjoitti varhain sunnuntaina.

BBC:n mukaan sääntöjen rikkomisesta voidaan tuomita jopa kolmeen kuukauteen vankeutta.

Korona-alueilla vierailevien ihmisten sallitaan vielä palata koteihinsa. Lisäksi rajat Itävaltaan, Sveitsiin ja Sloveniaan pysyvät auki.

"Varsin järeä toimenpide"

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukee ei muista, että Euroopassa olisi lähdetty rauhan aikana rajoittamaan liikkumista vastaavassa mittakaavassa.

– Onhan se varsin järeä toimenpide. Verrattavissa ihan siihen, mitä Kiina teki omalla alueellaan, hän arvioi.

Kiina teki koronaepidemian alettua todella kovia karanteenitoimenpiteitä omilla epidemia-alueillaan, erityisesti epidemian syntysijoilla Wuhanissa. Ilmoitetut tautimäärät ja sairastumiset ovat viime aikoina vähentyneet.

Euroopassa koronavirustartunnat ovat sen sijaan lisääntyneet viime viikkoina. Tällä hetkellä missään muussa Euroopan maassa ei ole yhtä suuria tautimääriä kuin Pohjois-Italiassa.

– Määrähän on lisääntynyt siellä nyt viime päivien aikana todella paljon. Hallitus on halunnut lähteä kiristämään toimenpiteitä, koska todella monet näistä Euroopan alueen tartunnoista ovat sieltä peräisin, sanoo Sillanaukee.

– Nythän liikenne varsinkin noilta alueilta vähenee hyvin oleellisesti. Sitä kautta tietysti sillä on vaikutusta siihen, miten paljon tauti pääsee sieltä käsin leviämään.

Maailman terveysjärjestö (WHO) ylistää Italian toimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi. WHO kehuu Italian "aitoja uhrauksia" epidemian hillitsemiseksi.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut