Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Apteekit varautuvat priorisoimaan toimintojaan, ensisijaisesti varmistetaan iäkkäiden ja hoivakotipotilaiden lääketilaukset

Apteekit varautuvat ennakkoon priorisoimaan toimintojaan koronavirusepidemian edetessä, tiedottaa Apteekkariliitto. Ensisijaisesti apteekit pyrkivät varmistamaan kaikkein haavoittuvimpien kotihoidon, hoivakotien ja annosjakeluasiakkaiden lääketilaukset sekä reseptilääkkeiden ja kipu- ja kuumelääkkeiden toimitukset. Käytännössä se tarkoittaa kotihoidossa olevia iäkkäitä potilaita sekä palvelutaloissa asuvia.

Apteekkariliiton farmaseuttisen johtajan Charlotta Sandlerin mukaan apteekit pyrkivät priorisoimaan koko lääkehoidon.

– Esimerkiksi syöpäpotilaalle toimitamme koronaepidemian aikana ihan kaikki lääkkeet, joita potilas tarvitsee, Sandler sanoi STT:lle.

Tähän mennessä apteekeille on tuottanut haasteita hengityssuojaimien ja käsidesin heikko saatavuus. Käsidesin osalta on tulossa helpotusta, kun apteekit voivat alkaa valmistaa käsidesiä itse. Apteekkariliiton mukaan ensimmäiset apteekkien valmistamat käsidesit ovat jo myynnissä.

Apteekkaariliitto kehottaa olemaan hamstraamatta

Apteekkariliiton tiedotteen mukaan sen kyselyyn vastanneiden apteekkien varastot riittävät seuraavaan lääketukun toimituslähetykseen saakka. Puolet apteekeista saa täydennystä lauantaina ja loput maanantaina. Lisääntynyt kysyntä on näkynyt yksittäisten tuotteiden hetkellisinä puutteina. Siksi liitto kehotti apteekkeja rajoittamaan kipu- ja kuumelääkkeiden myyntimääriä varmistamaan saatavuus. Lisäksi liitto kehottaa olemaan hamstraamatta tuotteita.

– Suomessa on velvoitevarastointilakiin perustuva kuuden kuukauden varmuusvarasto kipu- ja kuumelääkkeistä, joten lääkkeiden hamstraamiseen ei ole syytä, Sandler sanoo.