Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkanjärjestäjillä "katastrofaalinen tilanne" – ainakin näissä kolmessa tilanteessa pakettimatkalainen saa rahansa takaisin

Ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea ulkomaanmatkailua. Poikkeuksellinen tilanne uhkaa ajaa suomaisyhtiöitä kassakriisiin.

Koronaviruksen leviäminen maailmanlaajuiseksi pandemiaksi aiheuttaa täysin ennekokemattoman tilanteen matkailussa, sanoo Suomen matkatoimistoalan liiton (Smal) toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

– Tämä on aivan katastrofaalinen tilanne. Matkailuala on selvinnyt tsunamista, tuhkapilvistä ja vallankumouksista, mutta mitään tällaista ei ole ennen koettu, Mäki-Fränti kuvailee.

Smal edustaa noin 180 matkatoimistoa sekä noin 110 matkailualan suurta toimijaa, kuten lento- ja laivayhtiöitä Suomessa.

Pahimmillaan yhtiöitä voi uhata akuutti kassakriisi, jos varattuja ja jo maksettuja matkoja perutaan massoittain.

– Matkanjärjestäjillä on suuria vaikeuksia saada jo maksettuja hotellivarauksia takaisin etenkin Italiasta, joka on nyt kriisissä. Olen ollut yhteydessä (valtion erityisrahoitusyhtiö) Finnveraan sekä valtiovarainministeriöön, ja keinoja yritysten tukemiseen etsitään. Olisi kohtuutonta, että muutoin vakaat yritykset joutuisivat vaikeuksiin nyt, kun viranomaiset ovat kehottaneet välttämään matkustamista, Mäki-Fränti sanoo.

Tavallisen pakettimatkalaisen kannalta tilanne on yhtä uusi kuin matkanjärjestäjillekin.

Ylijohtaja Katri Väänänen kilpailu- ja kuluttajavirastosta (KKV) sanoo, että tavallisesti matkatoimistoasiakkaiden peruutusturvassa sovelletaan ulkoministeriön (UM) suosituksia: Matkan on voinut perua maksutta, jos UM on kehottanut välttämään matkustamista kohdemaahan. Rahat pitää lain mukaan palauttaa tällöin 14 vuorokaudessa.

Torstaina UM julkaisi kuitenkin poikkeuksellisen tiedotteen, jossa se kehottaa välttämään turhaa matkustamista kaikkialle ulkomaille.

KKV:n tulkinta on, että kaikkia matkoja ei silti voi perua kuluitta.

– Katsomme tätä nyt niin, että matkan voi perua kuluitta ainakin niihin maihin, jotka UM erikseen tiedotteissaan mainitsee. Lisäksi tähän ryhmään kuuluvat maat, joissa on maahantulokielto sekä sellaiset maat, joissa palveluiden saantia on rajoitettu, Väänänen sanoo.

Väänänen huomauttaa, että peruutuksista voidaan tehdä tapauskohtaista harkintaa. Esimerkiksi jokin perussairaus tai riskiryhmään kuuluminen voi olla perusteena täydelle rahojen palautukselle.

Väänänen kehottaa kuluttajia tarkistamaan myös vakuutuksensa korvausehdot.

KKV on julkaisemassa kuluttajille tarkemmat ohjeet.

Matkailuala on kuluttajan oikeuksien kannalta varsin tiukasti säädeltyä, ja varsinkin pakettimatkalaisten oikeudet on pyritty turvaamaan.

Nykyiset säädökset eivät silti anna vastauksia koronapandemian aiheuttamaan tilanteeseen, eikä korvausvastuista ole aina selvyyttä.

Toimitusjohtaja Mäki-Fränti sanoo, että Smalin jäsenyrityksiä on ohjeistettu neuvottelemaan peruutustilanteissa asiakkaiden kanssa.

– Olemme harmaalla alueella, hän kuvailee.

Koronan aiheuttamia tappioita Mäki-Fränti kuvaa valtaisiksi.

Euroopan matkatoimisto- ja matkanjärjestäjäliitto ECTAA arvioi keskiviikkona vetoomuksessaan EU-komissiolle, että jo 50 prosenttia koko maanosan pakettimatkoista on peruttu.

Liikematkoissa peruutukset nousevat jo 80 prosenttiin.

– Tämä iskee yhtäläisen loven niin Etelä- kuin Keski- ja Pohjois-Euroopankin matkailuun.

Vielä tammikuussa näytti siltä, että koronaviruksen suurimmat vaikutukset matkailualalle voisivat jäädä Kiinaan ja levitä maailmalle vain pärskähdyksinä, kuten SARS-viruksen kohdalla kävi.

– Alkuvuonna järjestetyt Matkamessut olivat menestys, ja yritykset myivät todella paljon varauksia. Nyt tunnelma on aivan toinen, Mäki-Fränti sanoo.