Ohjelmajohtaja: Koronavirus vaikuttaa myös hävittäjähankkeeseen

Maailmalla jylläävä koronavirus ja toimet sen leviämisen estämiseksi vaikuttavat myös Suomen hävittäjähankkeen etenemiseen. Ohjelmajohtajan Lauri Purasen mukaan eniten vaikutuksia kohdistuu HX-hankkeen neuvotteluihin ja virkamatkoihin ulkomaille.

Purasen mukaan pandemian vaikutusta Hornetien seuraajahankkeen aikatauluun selvitetään ja arvioidaan lähiaikoina. Hän korostaa, että kaikkia Suomen kansallisia rajoituksia noudatetaan hankkeessa ilman poikkeuksia.

– Jatkon suunnitteluun vaikuttavat myös tarjoajamaissa käyttöön otetut rajoitukset, jotka eivät vielä ole kaikilta osin selvillä. Tilanne elää jatkuvasti, Puranen kertoo sähköpostitse STT:lle.

Alkuvuodesta Suomessa järjestettyjen hävittäjätestien (HX Challenge) sekä tarkennettuun tarjouspyyntöön saatujen vastausten jälkeen hankkeen ohjelmassa on viimeinen tärkeä neuvottelukierros. Sen jälkeen hävittäjävalmistajille on ollut määrä lähettää lopulliset ja sitovat tarjouspyynnöt alkusyksystä.

Valtioneuvoston on tarkoitus tehdä 10 miljardin euron hankintapäätös uusista hävittäjistä ensi vuonna.

Ilmavoimien seuraavaksi hävittäjäksi ovat ehdolla yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon, yhdysvaltalaiset Lockheed Martin F-35A ja Boeing F/A-18 Super Hornet, ranskalainen Dassault Rafale sekä ruotsalainen Saab Gripen E.

Mainos: Savon Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut