Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kriittisten alojen lista laadittiin nopealla aikataululla – arvellaan koskevan satojatuhansia työntekijöitä

Kouluissa lähiopetusta ovat saaneet tästä päivästä lähtien vain ne 1.–3. luokkien oppilaat, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla. Lisäksi tärkeillä aloilla työskentelevien lapset ovat voineet osallistua koulussa annettavaan esiopetukseen.

Valtioneuvoston kanslia listasi eilen kriittiset alat. Lista laadittiin nopealla aikataululla, ja sitä voidaan tarpeen mukaan täydentää, sanoo valtiosihteeri Mikko Koskinen valtioneuvoston kansliasta.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoi hallituksen keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessa, että tarkkaa lukua kriittisillä aloilla työskentelevien määrästä ei ole, mutta hänen mukaansa puhutaan sadoistatuhansista työntekijöistä.

– Hallituksen lähtökohtana oli (listaa laadittaessa) määrittää mahdollisimman laajasti kriittiset toimialat ja niillä työskentelevät ihmiset siksi, että perusarki voitaisiin turvata mahdollisimman hyvin poikkeustilanteessakin, Koskinen sanoo.

Ainutkertainen räätälöinti

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajan Tomi Louneman mukaan lista on räätälöity nimenomaan koronavirustilannetta varten. Sillä haluttiin taata, että kriittisillä aloilla työskentelevät voivat pysyä töissä, kun heidän lapsilleen tarjotaan koulussa annettavaa esiopetusta ja perusopetusta 1.–3. luokilla.

Sekä Koskinen että Lounema painottavat, että kriittisten alojen lista on laadittu ainoastaan tätä varten eikä se sisällä esimerkiksi työvelvoitteita. Louneman mukaan vastaavanlaista listaa ei ole aiemmin laadittu.

– Nyt ovat ensi kerran sotien jälkeen poikkeusolot ja on tullut tilanne, että pistetään perusopetustakin etämoodiin tässä laajuudessa. Kyllä voi sanoa, että tämä on ainutlaatuinen tilanne, Lounema sanoo.