Valmiuslaille sinetti – Eduskunta päätti, että soveltamisasetukset saavat jäädä voimaan

Perustuslakivaliokuntaa johtaa SDP:n Johanna Ojala-Niemelä ja varapuheenjohtajana on kokoomuksen Antti Häkkänen. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA
STT

STT

Eduskunta päätti torstaina, että valmiuslain soveltamisasetukset saavat jäädä voimaan perustuslakivaliokunnan mietinnön mukaisesti.

Perustuslakivaliokunta ei saanut torstaina valmiiksi mietintöä kaikista valmiuslain käyttöönoton soveltamisasetuksista. Valiokunta ei saanut valmiiksi mietintöä, joka koskee asetusta varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestämisvelvollisuuden väliaikaisesta rajoittamisesta. Asiasta kertoi perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) tiedotustilaisuudessa.

Asetus on kuitenkin jo voimassa, joten kyseessä on valiokunnan jälkitarkastus.

– Katsoimme tässä tilanteessa, että kun kyse on jälkitarkastuksesta eli asetus on jo voimassa, jälkitarkastuksella ei ole niin kiire, etteikö me tätä lisäaikaa nyt otettaisi, Ojala-Niemelä sanoi.

Ojala-Niemelän mukaan kouluruokailu oli yksi asia, mistä valiokunnassa keskusteltiin.

– Olisi vähän ristiriitaista kehottaa koululaisia syömään koululla, kun lähikontakteja on vältettävä. Puhuimme muun muassa eväspusseista, hän sanoi.

Kahden muun soveltamisasetuksen osalta valiokunta puolsi sitä, että valtioneuvoston asetukset voivat jäädä voimaan.

Valiokunnan puoltamat asetukset koskevat kunnan oikeutta poiketa terveydenhuollon hoidontarpeen arvioinnista kiireettömissä tapauksissa sekä oikeutta poiketa työaika-, vuosiloma- ja työsopimuslaista.

Myös nämä asetukset ovat tulleet jo voimaan.

Perustuslakivaliokunta tarkasteli soveltamisasetusten asianmukaisuutta, välttämättömyyttä ja sitä, että ne ovat oikeasuhteisia.

– Menettely korostaa eduskunnan asemaa ylimpänä valtioelimenä myös valmiuslain mukaisissa poikkeusoloissa, Ojala-Niemelä sanoi.

Hän lisäsi, että jälkitarkastuksen tarkoitus on myös se, että myös poikkeusoloissa ylilyönneiltä yhteiskunnassa vältytään.

Käyttöönottoasetukset sinetöitiin jo aikaisemmin

Hallitus ja presidentti totesivat maanantaina, että Suomessa on koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot, jonka myötä valmiuslaki voidaan aktivoida. Hallitus antoi kaksi valmiuslain käyttöönottoasetusta.

Toinen annettiin kiireellisenä ja toinen tavanomaisessa menettelyssä. Kiireellisenä annettiin käyttöönottoasetus, joka rajoittaa terveydenhuollon lääkkeiden ja tarvikkeiden hamstrausta.

Tavanomaisessa menettelyssä annettiin käyttöönottoasetus, jolla voidaan esimerkiksi poiketa tiettyjen viranomaisten työaikaa, lomia ja irtisanoutumista koskevasta sääntelystä.

Eduskunta sinetöi käyttöönottoasetukset jo keskiviikkona ilman äänestystä perustuslakivaliokunnan mietinnön pohjalta.

Käyttöönottoasetuksissa kerrotaan valtioneuvoston käsitys siitä, mitkä valmiuslain pykälät otetaan käyttöön. Soveltamisasetuksissa puolestaan täsmennetään sitä, miten yksityiskohtaisesti valmiuslain myötä tulevia toimivaltuuksia käytetään.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut