Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähes jokaisen abin urakka päättyi – lautakunta tyytyväinen poikkeusviikon järjestelyihin

Perjantaina kirjoitettu vieraan kielen pitkän oppimäärän koe päätti kevään ylioppilaskirjoitukset lähes kaikkien kokelaiden osalta. Kahdeksan opiskelijaa suorittaa vielä ensi maanantaina saamen kielen kokeen.

Maaliskuun viimeiselle viikolle suunnitellut reaaliaineiden kokeet siirrettiin lyhyellä varoitusajalla viikkoa aikaisemmaksi. Lukiot joutuivat järjestämään poikkeuksellisesti viisi peräkkäistä koepäivää, mutta vain harvalle kokelaalle tuli useita peräkkäisiä suorituksia.

Lukiot suoriutuivat poikkeusjärjestelyistä hyvin, arvioi ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) pääsihteeri Tiina Tähkä STT:lle.

– Kokelaat toipuivat alkujärkytyksestä, ja lukiot onnistuivat organisoimaan tiiviin viikon.

Tähkä kiittelee nopeaa tiedonvälitystä. Siirrosta tiedotettiin heti perjantaina kaikille kokelaille, ja se ylitti uutiskynnyksen ympäri maata.

Äkillinen muutos oli kuitenkin hankala monille opiskelijoille. Koronavirustilanteen takia lautakunta on ottanut käyttöön ylimääräisiä joustoja esimerkiksi ilmoittautumisen mitätöintiin.

– Aikaisemmin mitätöintiin on ollut korkea kynnys. Nyt emme esimerkiksi vaadi lääkärintodistusta lievästä sairastumisesta, Tähkä sanoo.

Kun kokelas mitätöi ilmoittautumisensa, hän saa koekohtaisen maksun takaisin. Mitätöinnin voi tehdä kahden viikon ajan koepäivän jälkeen.

Opiskelijat huolissaan

Suomen Lukiolaisten Liitto oli tuoreeltaan viime perjantaina tyytymätön siihen, ettei sitä kuultu siirtopäätöstä tehtäessä. Liitto piti tilannetta huolestuttavana lukiolaisten oikeusturvan kannalta ja esitti, että kyseiset kokeet pitäisi voida uusia syksyllä maksuttomasti.

Johtaja Tiina Silander lukio- ja ammatillisen koulutuksen osastolta Opetus- ja kulttuuriministeriöstä ymmärtää opiskelijoiden huolen, mutta ei ota suoraan kantaa ehdotukseen.

– Suhtaudumme hyvin ymmärtäväisesti näihin opiskelijoihin, joihin aikataulun tiivistäminen on vaikuttanut. Täytyy käyttää kokonaisharkintaa ja pohtia tätä poikkeuksellista tilannetta myös sen mukaan, kuinka paljon uusimisia tulee.

Tähkän tavoin myös Silander pitää ylioppilaskirjoituksia tilanteeseen nähden hyvin onnistuneina.

– Kaikki ovat joustaneet ja venyneet, hän kehuu erityisesti lautakunnan työtä.

Pisterajat mukautuvat

Itsekin perjantaina ylioppilaskirjoituksiin osallistunut Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Adina Nivukoski kuulostaa ainutlaatuisen viikon jälkeen ennen kaikkea helpottuneelta.

– Liittoon on tullut hurjasti yhteydenottoja tästä tilanteesta, mutta ihmiset myös ymmärtävät, että päätökset tehdään terveyden takia.

Päällimmäisenä puheenjohtajan mielessä on ollut opiskelijoiden jaksaminen, kun lukuaikataulut menivät täysin uusiksi. Tiukan aikataulun takia moni on ollut huolissaan omasta koemenestyksestään, etenkin kun sitä painotetaan entistä enemmän kevään pääsykokeissa. Niidenkään järjestäminen ei ole täysin varmaa.

– Ensin on murehdittu ylioppilaskirjoituksia ja seuraavaksi pääsykokeita. Tämä on tosi epävarma kevät, Nivukoski summaa.

Puheenjohtaja seisoo myös liiton vaatiman maksuttoman uusimismahdollisuuden takana.

– Toivon että se toteutuu. Koen sen ihan oikeana tässä tilanteessa.

Koesuorituksestaan huolissaan olevia YTL:n Tähkä lohduttaa sillä, että poikkeavat vuodet on tavallaan huomioitu kokeiden arvostelutavassa.

– Tilanne vaikuttaa kaikkien suoritukseen, ja arvosanojen pisterajat elävät sen mukaan.