Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisia kannustetaan keksimään ratkaisuja koronaongelmiin – 48 tunnin tempaus alkaa tänään

Koronakriisiä ratkotaan viikonloppuna aivan uudenlaisen haasteen avulla. Verkossa tapahtuva Hack the crisis -tempaus haastaa suomalaisia kantamaan kortensa kekoon ja keksimään ratkaisukeinoja mitä erilaisimpiin koronan aiheuttamiin ongelmiin. Osallistujille annetaan 48 tuntia aikaa kehitellä innovaatioita, joilla maan tilanne helpottuisi kaikilla mahdollisilla osa-alueilla. Aika alkaa tänään kello 16.

Virossa kehitetyn ja viime viikonloppuna toteutetun haasteen polkaisi Suomessa alkuun Jussi Tapio, jonka tuttavia virolaiset järjestäjät ovat.

– Kun Marin oli kertonut, että rajat laitetaan kiinni, päätin alkaa toimia. Kysyin, saanko lainata ideaa, ja hehän tietysti innostuivat kovasti. He itse saivat idean viime perjantaina ja laittoivat tapahtuman kasaan. Olemme saaneet heidän tukensa ja apunsa, kertoo innovaatioyritys Ghost Companyn perustaja Tapio.

Virossa mukana oli 70 tiimiä. Suomessa haaste on levinnyt muutamassa päivässä kulovalkean lailla, ja nyt mukaan on ilmoittautunut jo yli 300 tiimiä, joissa toimii kaikkiaan 1 500–2 000 ihmistä.

– Vaikka kilpailu ja 48 tuntia alkaa tänään kello 16, rekisteröityminen on edelleen käynnissä. Annamme kyllä kaikkien ideoiden tulla sunnuntaihin saakka, Tapio sanoo.

Hän iloitsee siitä, että mukaan on lähtenyt ihmisiä monilta eri aloilta, vaikka tällainen toiminta tyypillisesti houkuttelee teknologiaihmisiä.

– Mukana on esimerkiksi Iceheartsin ihmisiä, jotka lähtevät ratkaisemaan sitä, että miten pystytään auttamaan niitä lapsia, joille koulu on ehkä ollut turvapaikka. Sitä kautta perheissä ajaudutaan aika katastrofaalisiinkin tilanteisiin. Juuri tällaisia ongelmiinhan kaivataan ratkaisuja, koska tämä tilanne ei ratkea pelkästään tekemällä applikaatioita.

Mukana on terveydenhuollonkin ihmisiä, mutta järjestäjät eivät ole tietoisesti lähestyneet heitä alan ylikuormituksen takia.

– Meidän tehtävämmehän on auttaa heitä. Mutta mukana on muun muassa terveyskeskuslääkäreiden yhdistys, joka haluaa kertoa haasteista osanottajille.

Tapahtuman tukijoiksi ovat ilmoittautuneet muun muassa työ- ja elinkeinoministeriö, Helsingin kaupunki ja Business Finland sekä lukuisat erikokoiset yritykset.

Tiimien tukena liki sata mentoria

Kaikki haasteeseen osallistuvat tiimit saavat 48 tuntia aikaa perjantaista sunnuntaihin miettiä vastausta kolmeen alakategoriaan: pelasta henkiä, pelasta yhteisöjä ja pelasta yrityksiä.

Aikarajan mentyä umpeen haastetta varten kerätty jury valitsee viisi parasta ideaa. Palkittuja ideoita työstävät tiimit saavat kaksi viikkoa aikaa sekä resursseja jatkojalostaa niitä toimiviksi konsepteiksi.

Kilpailuun voi ilmoittautua myös yksin ja etsiä verkosta samanlaisen ongelman kanssa painiskelevan tai ihmisen, jolla on samanlaista osaamista. Nämä voivat muodostaa uusia tiimejä.

Tiimien apuna toimii eri aloja edustavia mentoreita, joita on ilmoittautunut mukaan jo lähes sata.

Hack the crisis -formaatista on kovaa vauhtia muodostumassa maailmanlaajuinen ilmiö. Vastaavanlainen tempaus on vireillä ainakin Saksassa, Puolassa, Moldovassa, Ukrainassa ja Liettuassa. Valmistelut on käynnistetty muun muassa Itävallassa, Meksikossa ja Intiassa. Toteutukset eri maissa ovat hyvin erilaisia, koska valmista, lukkoon lyötyä strategiaa ei ole.

Rahoitus vielä työn alla

Järjestäjät ovat myös pyytäneet kaikilta tiimeiltä luvan laittaa heidän ideansa julkisiksi. Ideat tiivistetään kahden minuutin mittaisiksi videoiksi, jotka julkaistaan sunnuntaina kaikkien nähtäviksi.

– Meitä eivät nyt auta ideat, jotka ovat valmiita kolmen vuoden päästä, vaan tarvitsemme erittäin nopeaa toimintaa. Toivottavasti tämä tapahtuma toimii esimerkkinä, että sellainen on mahdollista.

Kustannuspuolen ratkaiseminen on vielä työn alla. Tapio ei halunnut jäädä paikoillaan sitä miettimään, eikä hän ole huolissaan.

– Pitää ottaa huomioon, että sain tämän idean noin 70 tuntia sitten. Mutta uskon, että rahoituspuoli järjestyy. Olen aivan varma, että saamme loistaville ideoille rahaa sekä julkiselta taholta ja ministeriöiden kautta että yksityisiltä firmoilta ja yksityisiltä ihmisiltä. Monet isot firmat ovat jo osoittaneet haluavansa palkita ideoita, jotka jäävät viiden "parhaan" ulkopuolelle.

Tapio on alustavasti jo viritellyt kummitoimintaa, jonka kautta yritykset ottaisivat tiimejä suojiinsa ja jatkaisivat ideoiden kehittelyä keskenään. Kiinnostusta tähän on jo löytynyt.