Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koulut avautuvat kaikille pikkukoululaisille – "Kriittisten alojen määritelmää on pidetty epäselvänä"

Jatkossa kaikki peruskoulun 1.–3. luokan oppilaat voivat saada tarvittaessa myös lähiopetusta, kertoo opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lähiopetus rajattiin aiemmin koronavirustilanteen vuoksi niille oppilaille, joiden huoltajat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä toimialoilla. Valtioneuvoston asiasta antamaa asetusta päädyttiin tarkentamaan, koska kriittisten alojen määritelmä herätti hämmennystä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen sanoo, että tiistaina annettu lista ei ollut kovin tarkkarajainen, ja kunnat tulkitsivat sitä eri tavoilla. Vanhempien ja kuntien lisäksi eduskunnan sivistyslautakunta kiinnitti huomioita siihen, että lista ei ollut yksiselitteinen.

– Meille tuli valtavan paljon kyselyjä siitä, mitkä alojen sisällä olevat ammatit ovat ja pitääkö molempien vanhempien olla kriittisillä aloilla.

Muutos astuu voimaan maanantaina. Sillä on myös tarkoitus lisätä oppilaiden yhdenvertaista oikeutta saada perusopetuslain mukaista lähiopetusta.

Suositus: Pikkulapsetkin etäopetukseen

Kouluun ei ole kuitenkaan pakko mennä, vaan myös 1.–3.-luokkalaisille suositellaan yhä etäopetusta. Rajoituksilla pyritään ehkäisemään koronavirusepidemian leviämistä. Lehikoinen korostaa, että linjanmuutos ei ole "suuren suuri".

– Valtioneuvoston vahva suositus on edelleen se, että lapset varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa ja perusopetuksen 1.–3. luokilla pidetään kotona, jos se vain on mahdollista lastenhoidon järjestämisen kannalta, Lehikoinen sanoo.

Samaan kehotti myös opetusministeri Li Andersson (vas.) Twitterissä .

Koululaisille neljännestä vuosiluokasta ylöspäin opetus järjestetään edelleen etäopetuksena ja poikkeuksellisin opetusjärjestelyin lähiopetuksen sijaan. Varhaiskasvatuksen palveluja voivat käyttää kaikki niitä tarvitsevat lapset.