Pohjois-Korea: Trump lähestyi kirjeellä ja haluaa taistella yhdessä koronaa vastaan

Uutistoimisto KCNA:n mukaan Trump ilmaisee kirjeessä toivovansa maiden välistä yhteistyötä epidemian torjunnassa, minkä tulkittiin liittyvän koronaviruspandemiaan. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Pohjois-Korea kertoo saaneensa Yhdysvaltain presidentiltä Donald Trumpilta kirjeen, jossa Yhdysvallat ilmaisee halunsa kehittää maiden välisiä suhteita. Asiasta kertoo Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA.

Uutistoimiston mukaan Trump ilmaisee kirjeessä myös toivovansa maiden välistä yhteistyötä epidemian torjunnassa, minkä tulkittiin liittyvän koronaviruspandemiaan.

Pohjois-Korea ei ole virallisesti kertonut yhdestäkään virustartunnasta. Esimerkiksi maata tarkkaileva eteläkorealainen Daily NK -julkaisu kertoi runsas viikko sitten lähteisiinsä viitaten, että jopa 180 sotilasta olisi kuollut virukseen ja tuhansia olisi karanteenissa.

Aiemmin lauantaina Etelä-Korea ja Japani vahvistivat Pohjois-Korean testanneen jälleen ohjuskykyään. Maa ampui kaksi lyhyen kantaman ohjusta itärannikoltaan mereen. Naapurimaat tuomitsivat iskut erityisen sopimattomiksi globaalin pandemian aikana.

Pohjois-Korea on vuosikymmeniä suunnannut suhteettomasti varoja puolustuskykyynsä ja ydinohjelmaansa, myös 1990-luvulla, kun maassa oli nälänhätä.

Eliitin määrä kokoontua huhtikuussa

Pohjois-Korea sulki rajansa aikaisessa vaiheessa, kun koronavirus vielä levisi pääsääntöisesti Aasiassa. Tämä on heikentänyt tietojen läpinäkyvyyttä.

YK on ollut huolissaan Pohjois-Korean tautitilanteesta. YK on pyytänyt maata sallimaan lääkäreiden ja humanitaarisen avun pääsyn rajojensa läpi. Myös YK:n turvallisuusneuvosto ilmoitti tekevänsä Pohjois-Korealle asetettuihin pakotteisiin humanitaarisia poikkeuksia, jotta maa pystyisi paremmin taistelemaan virusta vastaan.

Virus voisi iskeä Pohjois-Koreaan erityisen voimakkaasti, sillä maan kansalaiset ovat paikoin hyvin aliravittuja eivätkä maan sairaalaolot eivät ole kyllin laadukkaat.

Vahvoja viitteitä Pohjois-Korean tautitilanteesta saataneen viimeistään huhtikuussa, jolloin maan parlamentin, korkeimman kansanneuvoston, on määrä kokoontua. Tapahtuma kokoaa noin 700 päättävään eliitin jäsentä samaan tilaan.

– Pohjois-Korea ei järjestä suuren mittaluokan poliittista tapahtumaa, ellei hallinto ei ole varma, että virustartunnat ovat kurissa, NK Newsin analyytikko Rachel Minyoung Lee sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut