Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Husin alueella todettujen koronatartuntojen määrä kasvoi selvästi loppuviikosta

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä todettujen koronaviruksen tartuntojen määrä kasvoi selvästi loppuviikosta, Hus ilmoitti maanantaina. Perjantaista sunnuntaihin tartuntoja todettiin 184.

Kaikkiaan Husin alueella on varmistunut 438 tartuntaa.

Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi muistutti, että koronatartuntoja on Husin alueella selkeästi enemmän kuin muualla maassa.

– Erityisesti Uudellamaalla on tärkeää, että noudatetaan Suomen hallituksen ohjeita tiukasti ja pyritään kaikin keinoin estämään tartuntoja, hän korosti tiedotteessa.

Kirjattuihin koronaviruksen tartuntamääriin vaikuttaa Suomessa se, että oireettomia ei yleensä testata. Onkin arvioitu, että tartuntojen todellinen määrä on oleellisesti suurempi kuin varmistuneiden tartuntojen määrä. Vaikka koronavirus voi johtaa kuolemaan, merkittävä osa viruksen saaneista sairastuu vain hyvin lievästi.

Ei ruuhkaa, potilasmäärän kasvuun varaudutaan

Koronaviruspotilaiden hoidon tilanne Husissa oli maanantaina vielä rauhallinen. Hoidossa oli noin 30 tartunnan saanutta vuode- ja teho-osastoilla. Potilashoidon yksiköt eivät olleet ruuhkautuneet.

Hus kuitenkin ilmoitti, että sairaaloissa valmistaudutaan koronaviruspotilaiden määrän lisääntymiseen.

Hus myös kertoi, että sen henkilökunnalla on todettu uusia koronatartuntoja. Kaikkiaan henkilökunnan tartuntoja on noin 40.

Tartunnan saaneet työntekijät ovat eristyksessä. Tartunnalle altistuneet selvitetään ja asetetaan kotikaranteeniin.

– Vaikka näillä toimenpiteillä on vaikutusta Husin toimintaan, näemme ne välttämättömiksi, jotta tartuntaketjut saadaan katkaistua, Mäkijärvi sanoi.

Päivittäin enimmillään kymmenes Husin henkilökunnasta on ollut poissa eri syistä, mikä on normaali tilanne vuodenaikaan nähden.

Husilla on ollut silmäsuojien ja visiirien saatavuusongelmia. Sairaanhoitopiiri on testannut niiden puhdistamista.

– Näiden tarvikkeiden uudelleenkäyttö on nykyisessä tilanteessa välttämätöntä, Mäkijärvi lisäsi.

Aurinkomatkat peruu lomia

Aurinkomatkat peruu kaikki Aurinkomatkojen matkapaketit, kaupunkilomat sekä Finnair Holidays -matkat, joiden lähtöpäivä on välillä 15. toukokuuta–30. kesäkuuta. Aurinkomatkat on jo aiemmin kertonut peruneensa matkat ajalta 13. maaliskuuta–14. toukokuuta.

Lisäksi Aurinkomatkat peruu kaikki kesäkauden 2020 matkapaketit muun muassa Italian Gardajärvelle, Napolin alueelle ja Riminin alueelle. Myös kesäkauden matkapaketit muun muassa Itävallan Innsbruckiin ja Kapruniin on peruttu samoin kuin matkat Turkin Marmariksen alueelle ja lennot Antalyan lentokentälle.

Muihin 1. heinäkuuta ja sen jälkeen alkaviin matkoihin on tällä hetkellä voimassa normaalit muutos- ja peruutusehdot. Aurinkomatkat on suoraan yhteydessä kaikkiin asiakkaisiin, joiden matkoihin tulee muutoksia. Matkavaraus perutaan automaattisesti.

Finlayson sulkee myymälänsä

Finlaysonin myymälät sulkeutuvat toistaiseksi koronavirusepidemian takia, yhtiö kertoo tiedotteessa. Finlaysonin hallituksen puheenjohtaja Risto Voutilainen sanoo, että koronaviruksen pysäyttäminen vaatii suomalaisilta nyt sitä, että pysytään kotona ja otetaan muut huomioon etäisyyden avulla.

– Vastuullinen teko on nyt tehdä ostokset verkkokaupassa kivijalkakauppojen sijaan aina kun mahdollista, hän sanoo.

Finlayson sulkee toistaiseksi 25 pysyvää myymäläänsä sekä viisi pop up -myymäläänsä eri puolilla Suomea. Myymälöiden sulkemisen takia Finlayson lomauttaa myymälähenkilökuntansa sekä osan tukitoimintojen työntekijöistä eli yhteensä noin 140 työntekijää.

Finlayson tarjoaa toistaiseksi tilaukset verkkokaupasta ilman toimituskuluja, ja sillä on käytössä kontaktiton kotiinkuljetus.