Akateeminen rokkari

Raskasta metallia soittavan Insomnium-yhtyeen kitaristi-säveltäjä Ville Friman , 29, väitteli maaliskuussa biologian tohtoriksi evoluutioekologian alalta.

Hän aloitti biologian opinnot Joensuun yliopistossa vuonna 2001, siirtyi ensimmäisen vuoden jälkeen opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon ja valmistui sieltä maisteriksi vuonna 2006.

- Biologia kiinnosti minua lukiolaisena, ja päätin hakea opiskelemaan biologiaa välivuoden jälkeen. Maisterivaiheen opintojen aikana tein opettajaopinnot, mutta graduvaiheessa kiinnostuin tutkijan urasta, Friman kertoo.

Metallimies haki Suomen Akatemian projektirahoitusta väitöskirjatyöhönsä ja aloitti väitöskirjan tekemisen saman tien perusopintojen jälkeen. Nykyään hän työskentelee tutkijana.

Frimanin mukaan biologia kysyy oppimishalua ja kiinnostusta matemaattisiin aineisiin.

- Molekyylibiologia on jatkuvasti kehittyvä ala, ja tutkijana pitää kehittyä koko ajan. Biologi tarvitsee myös matematiikkaa, kemiaa ja fysiikkaa, mutta lukion lyhyt matematiikka riittää hyvin, kitaristi-säveltäjä sanoo.

Jos biotieteiden opiskelupaikka jäi tänä vuonna saamatta, ei kannata masentua.

- Työvoimatoimiston kautta voi hakea harjoitteluun yliopistolle. Harjoittelu voi auttaa uudelleen pyrkimisessä ja näkemään, kiinnostaako ala todella, Friman vinkkaa.

Myös muut työt ovat hyödyksi.

- Olin itse keskussairaalassa huoltotehtävissä välivuoden ja sain siitä varmistusta, että haluan akateemisiin opintoihin, Friman kertoo.

Herkkä psykologi Stam1nan Pekka Olkkonen , 28, valmistui psykologian maisteriksi runsas vuosi sitten. Nyt hän on päivätöissä psykologina Maanpuolustuskorkeakoulussa työnkuvanaan henkilöarvioinnit.

- Minua kiinnosti lukion jälkeen vain musiikki ja psykologia. Pyrin ja pääsin opiskelemaan psykologiaa Helsingin yliopistoon heti lukion jälkeen, Olkkonen kertoo.

Häntä kiinnosti tietää, kuinka ihmiset käyttäytyvät, ja oppia tuntemaan itsensä paremmin.

- Psykologia sopii harkitsevaan persoonaani, Olkkonen pohtii.

Opinnoissa miehen yllätti suuri matematiikan ja tilastotieteen osuus.

- Pitkästä matematiikasta on psykologiassa hyötyä, hän toteaa.

Psykologiksi sopii sensitiivinen ihminen, jolla on herkkyyttä tulkita muita.

- Psykologin ei tarvitse olla räiskyvä persoona vaan ennemmin juuri herkkä, Olkkonen sanoo.

Vaatimuksen psykologiksi haluavan tasapainoisuudesta hän kuittaa toteamalla, että kaikilla ihmisillä on jossain vaiheessa elämää ongelmia itsensä kanssa.

- Jos psykologia kiinnostaa, sitä kannattaa pyrkiä opiskelemaan. Toki mikään ei ole koskaan pomminvarmaa. Ammatinvalintapsykologeilta saa vinkkiä oman alan löytämiseen, mies kannustaa.

Opinnot kannattaa Olkkosen mielestä saattaa loppuun.

- Vaikka bändimme on menestynyt hyvin, halusin silti valmistua, hän painottaa.

Menneen tulkitsija Poliittista historiaa opiskelevaa Artturi Tairaa , 27, on aina kiinnostanut mennyt ja tapa, jolla siitä kerromme.

Rubik-yhtyeen laulaja aloitti poliittisen historian opinnot Helsingin yliopistossa vuonna 2002 opiskeltuaan ensin vuoden verran saksofonin soittoa.

- Tajusin, että minusta ei tule saksofonistia, ja pyrin yliopistoon. Poliittinen historia tarjoaa mahdollisuuden jäsentää historiana pidettyä kertomusta. Oppiaine tarjoaa enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, Taira luonnehtii.

Yliopisto-opiskelun itsenäisyys on sopinut miehelle hyvin.

- Suoritin perusopintoja paljon luennoilla, mutta aine- ja syventäviä opintoja olen tenttinyt melko paljon. Välillä käy niin, että luennoitsija ei saa temmattua mukaansa, vaikka aihe sinänsä kiinnostaisikin, mies muotoilee.

Hänen mielestään lukion ja yliopiston vaatimustasojen välillä ei ole suurta harppausta.

Taira pääsi opiskelemaan ensiyrittämällä mutta kokee olleensa onnekas pyrkijä.

- Minulla kävi hyvä tuuri pääsykoekysymysten suhteen. Moni, joka tiesi enemmän, saattoi jäädä rannalle, hän summaa.

Mies kannustaa pyrkimään toistamiseen, jos historian laitoksen ovet eivät ensiyrittämällä aukea.

- Nuorena elämää on vielä paljon edessä. Tärkeintä on löytää oma paikkansa, Taira sanoo.

Uusimmat

Viihde

21.01.2019 Sutkaus

20.01.2019 Sutkaus

The Sun: Spice Girls pyysi Saara Aaltoa mukaansa kiertueelle korvaamaan puuttuvaa laulajaa

19.01.2019 Toivanen

19.01.2019 Sutkaus

18.01.2019 Sutkaus

18.01.2019 Toivanen

Suomen paras tanssipaikka löytyy Kuopiosta – listalla muitakin suosikkiravintoloita Savosta

17.01.2019 Sutkaus

IL: Kristiina Komulainen alkoi opiskella poliisiksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.