Anna Puustjärvi on traumaton tulkitsija

Blonditesti, Anna Puustjärvi , 26, nauraa pyörittäessään kuivamustekynän auki, vaikka sitä pitäisi painaa.

Eikä se ole ainoa testi, johon Idols-finalisti on tänä syksynä joutunut.

Tuore kauppatieteen maisteri olisi voinut ostaa syksyllä jakkupuvun, tehdä oman alansa töitä ja lauleskella ystäviensä kanssa, mutta ei. Nyt oli sopiva hetki repäistä. Osallistua Idolsiin ja katsoa, kantaako laulajan ura.

- Lukion ensimmäisellä luokalla sanoin äidilleni, että aion lukion jälkeen pyrkiä jakkupukulinjalle ja niin tein. Silti opiskelu on aina ollut irrallisempi osa minua kuin musiikki, hän sanoo.

- Musiikki vain puskee kaiken muun läpi. Vähän niin kuin jos punaisen tiilitakan maalaa valkoiseksi miten monta kertaa tahansa, niin se punainen puskee sieltä aina läpi, hän vertaa.

Julkisuus iski siisteyspoliisia naamaan Muutama Idols-finalisti on ollut otsikoissa traagisten kokemustensa vuoksi. Anna Puustjärvestä ei sellaisia otsikoita saa. Hänellä on ollut helppo elämä, ja siitä hän on onnellinen.

- Minulla ei ole ollut suuria vastoinkäymisiä. Välillä tuntuu, että niitä pitäisi olla. Joskus melkein joudun pyytelemään anteeksi, että minulla ei ole sellaisia tarinoita. No joo, kerran olen murtanut ranteeni! Ketään lähiomaisiani ei ole kuollut. Mummut ja papat ovat elossa, Puustjärvi naurahtaa.

Idols-finalisteille julkisuus on uutta. Anna Puustjärvi haluaisi pitää yksityisasiansa itsellään mutta on huomannut, että se on vaikeaa.

- Haluan, että julkisuuskuvani keskittyy minuun eikä läheisiini. Julkisuus ei ole tuntunut vaikealta, mutta aika paljon varovaisuutta pitää harjoittaa koko ajan. Jos saisin valita, tekisin vain musiikkia.

- Julkisuus on tämän kisan huonoin puoli. Tässä kisassa se tulee niin räikeästi päin naamaa. Yhtäkkiä kaikkia kiinnostaa, millainen olen. Ei se rankkaa ole, mutta nykyistä vähempikin riittäisi.

Idols-finalistien kimppakämpässä Puustjärvellä on siisteyspoliisin rooli.

- Olen siellä huutelemassa, että nyt pojat sukat pois lattialta. Jotkut tottelevat, mutta joillekin tulee sellainen olo, että ihan kuin käskeminen olisi vastakarvaan silittämistä. Pitäisi varmaan käyttää jotain käänteistä psykologiaa, hän arvelee.

Itäsuomalainen maisema viehättää Vaikka Anna Puustjärvi tähyääkin musiikkiuralle, ei jakkupukuhaave ole kokonaan haihtunut. Puustjärvestä tulee ehkä joskus tutkija. Juuri nyt hänestä kuulostaa karmaisevalta se, että pitäisi heti gradun jälkeen käydä jonkin tutkimuksen kimppuun.

- Totta kai minulla on haaveita ja tavoitteita myös koulutuksen suhteen, mutta ne eivät ole tällä hetkellä ajankohtaisia. Tarvitsen vähän etäisyyttä opiskelualaan. Väitöskirjaa tuskin teen ainakaan lähivuosina, hän sanoo.

Puustjärvellä on kokemusta monenlaisista töistä.

- Olen ollut töissä muun muassa grillillä, kaupassa, päiväkodissa, rakennustyömaalla ja pitsakokkina, hän luettelee.

Outokummusta kotoisin oleva Puustjärvi pyrkii käymään Itä-Suomessa vähintään kerran vuodessa, yleensä Ilosaarirockin aikaan. Veli ja muutama ystävä asuvat vanhalla kotiseudulla. Siellä hän on syntynyt ja kasvanut ja sieltä saanut suurimmat vaikutteensa.

- Se näkyy minussa ehkä maanläheisyytenä. En aina jaksa kaikkia kaupungin hömpötyksiä.

Puustjärvi arvelee, että vanhaan kotikaupunkiinsa hän ei enää muuttaisi. Sen sijaan Itä-Suomi olisi mahdollinen asuinpaikka.

- Tykkään todella paljon itäsuomalaisesta maisemasta, Puustjärvi innostuu.

Jos Idols-kilpailu ei tuo hänelle levytyssopimusta, hän aikoo tunnustella, onko muissa levyfirmoissa innostusta yhteistyöhön.

- Suomessa on paljon artisteja, mutta aina tänne yksi Anna lisää mahtuu, Puustjärvi sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.