Arkistosta: Konkarit juhlivat töissä - Yön piti lopettaa vuonna 2000

Kun Olli Lindholm ja Jussi Hakulinen perustivat Yö-yhtyeen 1981, he laskivat, että vuonna 2000 heidän olisi pakko lopettaa soittohommat. He olisivat silloin 36-vuotiaita ja liian vanhoja muusikoiksi.

– 1980-luvun alussa ei ollut niin vanhoja soittajia. Ajatusmaailma muuttui vasta kun Rollarit ja Claptonit jatkoivat. Sitä ennen tuntui mahdottomalta ajatukselta, että niin vanha ihminen voisi soittaa musiikkia, Lindholm toteaa nyt.

Hän on varmasti tyytyväinen siihen, että yhtye on jatkanut ”suunniteltua” eläköitymisikäänsä pidemmälle. Yö on 2000-luvun menestynein suomeksi laulava bändi.

Yhtyeen kappaleita soitetaan radiossa vuosittain noin 15 000 kertaa. Lindholmin mukaan soittotahti on pysynyt samana kahdeksan vuoden ajan.

Lisäksi Yön levyjä on myyty 2000-luvulla yli 550 000 kappaletta. Luku on uskomattoman kova, kun ottaa huomioon, että levyjen myynti on romahtanut niin paljon, että kultalevyyn oikeuttava myyntimääräkin on pitänyt puolittaa reilussa kymmenessä vuodessa.

Ihminen muuttuu

Lindholm sanoo Yön muuttuneen niin kuin ihminen muuttuu. Hän sopii hyvin esimerkiksi tuosta muutoksesta. Koheltavasta punkkarista on kasvanut Paulo Coelhoa ja Tommy Hellsteniä lukeva absolutisti.

Henkisen kasvun kaikuja voi kuulla vaikka niistä terveisistä, joita Lindholm haluaa isänpäivän alla lähettää kaikille isille.

– Olkaa ylpeitä isyydestänne ja pitäkää siitä kiinni. Teillä on oikeus olla joka ikisessä tilanteessa isä. Isyydestä pitää olla ylpeä, eikä siitä koituvaa vastuuta saa paeta.

Musiikillisesti Yö on kulkenut 30 vuodessa matkan punkista iskelmään.

– Se kertoo siitä, että ihminen vanhenee, Lindholm toteaa.

Ja siitä, että musiikki on muuttunut, vuoden 2008 Iskelmä-Finlandia-voittaja lisää.

– Kiitos ja kunnia -biisi on voittanut vuoden iskelmän palkinnon. Se on nopeatempoinen kappale, jossa on kitaravallit ja säröbassot. Sen on sanoittanut Herra Ylppö. Musiikin raja-aidat ovat muuttuneet.

Musiikki muuttuu

Lindholmin mukaan koko musiikkimaailma on muuttunut paljon 1980-luvun alusta.

– 30 vuotta sitten oli valtava määrä bändejä jotka kiersivät. Koko musiikin lähtökohta oli, että perustetaan bändi, jolla on omia kappaleita ja niitä mennään esittämään tanssilavoille.

– Nykyään tulee hirveä määrä artisteja, joille täysin tuntemattomat ihmiset tekevät kappaleita ja joiden taustalla soittavat aina samat soittajat. Bändit eivät enää tee hirveästi keikkoja, koska ne haluavat koko ajan lomalla.

Tässä mielessä Yö on vanhaa koulukuntaa. Keikat ovat aina olleet yhtyeen kivijalka.

Siksi onkin luonnollista, että Yö juhlii 30-vuotista taivaltaan keikkakiertueella. Eikä keikkailu lopu siihen.

– Tämä on hienoa hommaa ja me nautimme tästä. Jos mitään ihmeellistä ei tapahdu ja terveys pysyy, niin en näe mitään syytä sille, ettemme jatkaisi keikkailua.

Tarkoittaako tämä sitä, että Yö jaksaisi vielä toiset 30 vuotta?

– Ei, mutta sitä on ihan vakavasti mietitty, että 40-vuotistaiteilijakiertue pidetään kymmenen vuoden päästä. Tosin sillä edellytyksellä, että kun silloin soitetaan Tampere-talossa, niin bändikin istuu.

Yö-yhtyeen Kiitos ja kunnia, 30 vuotta Likaisia legendoja -juhlakonsertti oli Kuopion jäähallissa perjantaina 11.11.2011.

 

Juttu on julkaistu Savon Sanomissa 11.11.2011.

Uusimmat

Viihde

20.5.2019 Sutkaus

Häirikkö yllätti Arnold Schwarzeneggerin, teki hyppypotkun pahaa-aavistamatta selkään: "En tajunnut sitä potkuksi ennen kuin näin videon"

19.5.2019 Sutkaus

18.5.2019 Toivanen

18.5.2019 Sutkaus

17.5.2019 Sutkaus

17.5.2019 Toivanen

16.5.2019 Sutkaus

Susanna Laine astuu Joel Hallikaisen saappaisiin Tuttu Juttu Show´ssa

15.5.2019 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.