Arkistosta: Mollipop vetoaa miehiinkin - Raitistunut Yö jatkaa porilaisrockin romanttisia perinteitä

Monien muiden rockbändien tapaan myös Yön kiertue-elämään on kuulunut välillä reipaskin alkoholijuomien nauttiminen. Yhtyeen laulusolisti Olli Lindholm kyllästyi kuitenkin viinan kanssa läträämiseen viisi vuotta sitten ja on ollut sen jälkeen täysin raitis.

– Keikkalavojen kiertäminen on ollut sen jälkeen selvästi vähemmän rasittavaa, kahden lapsen isä kehuu.

Alkoholin jättämisen ohella vetreä laulusolisti pitää huolta itsestään runsaalla liikunnalla. Suosikkilajeja ovat muun muassa ikämiesjääkiekkoilu ja murtomaahiihto, johon tamperelaistuneen Lindholmin kotimaisemat tarjoavat hyvät mahdollisuudet.

Hyvälle kunnolle on tarvetta, sillä uuden levyn julkaisun myötä keikkoja on tiedossa runsaasti kevään mittaan. Syksyllä Yön ohjelmassa konserttitalokiertue, mistä Lindholm on innoissaan.

– Konserttitalojen yleisö keskittyy esiintyjien musiikkiin ihan eri tavalla kuin rokkiklubien porukka, Lindholm sanoo.

  Yö-yhtyeen tuorein albumi Kuolematon jatkaa orkesterin tutuksi tullutta linjaa. Suuria tunteita ja riipaisevia sävelkulkuja ei säästellä. Sanoitukset liikkuvat kaikenylittävän rakkauden sfääreissä.

Olli Lindholm myöntää, että pian neljännesvuosisadan ajan Suomen lavoja kiertänyt Yö on johdonmukaisesti jatkanut 80-luvulla syntyneen romanttisen porilaisrockin uralla. Sen sijaan hän kiistää, että yhtyeen linja purisi vain 80-luvulla nuoruusvuotensa eläneisiin naisiin.

– Markkinointitutkimuksen mukaan Yön yleisö on poikkeuksellisen tasaisesti jakautunut eri ikäryhmien ja sukupuolten välille. Ei tämä ole vain kolmikymppisten naisten musiikkia, Lindholm sanoo.

Porilaisia katsottiin vinoon

Kuolematon-levy rakentuu etupäässä Lindholmin ja yhtyeessä aikoinaan soittaneen, mutta sittemmin vain biisintekijäksi vetäytyneen Jussi Hakulisen kappaleiden varaan.

Hakulinen on sanoittanut kappaleensa itse, kun taas Lindholmin sanoittaja-aisaparina on toiminut Kolmannen naisen laulusolistina aikoinaan tutuksi tullut Pauli Hanhiniemi. Parivaljakon käsialaa muun muassa jo viime vuoden puolella julkaistu hittikappale Rakkauden vahvistama, jossa toisena säveltäjänä on Mikko Kangasjärvi.

Hanhiniemen ja Yön tiivis yhteistyö kuulosti ensialkuun yllättävältä, sillä esimerkiksi Kolmannen naisen musiikki oli aikoinaan taiteellisesti astetta kunnianhimoisempaa kuin porilaisyhtyeiden tekemiset.

– Kyllähän Kolmannen naiset kaverit ja monet muut katsoivat porilaisbändejä aikoinaan alaspäin, mutta aika on sittemmin hionut särmiä, Lindholm selvittää.

Vuoristorataa ylös alas

Lindholmin mukaan Kolmannen naisen hajoaminen 1994 oli Yölle onnenpotku, sillä yhteistyö Hanhiniemen kanssa on osaltaan ollut siivittämässä Yötä uuteen menestykseen.

Yhtyeen ura on ollut melkoista vuoristorataa, sillä 1980-luvun puolivälin menestysvuosien jälkeen Yö ehti sukeltaa varsin pahasti pohjamutiin. 1990-luvun loppupuoli oli yhtyeelle uuden nousun aikaa. Vuonna 2003 ilmestynyt Rakkaus on lumivalkoinen -levy nosti yhtyeen kuumimpien keikkasuosikkien joukkoon.

Lindholm työskenteli 90-luvulla pitkään muusikonhommien ohella myös siivousalalla ja eteni vuosikymmenen mittaan esimiestehtäviin. Kahden vaativan työn hoitaminen kävi kuitenkin ennen pitkää ongelmalliseksi. Lindholm päätyi burn outin partaalle ennen kuin päätti lopettaa kiinteistöhuoltohommat vuonna 1998.

– Normaalien päivätöiden tekeminen on kyllä ihan hyvä asia etenkin nuorelle muusikolle. Siinä säilyy suhteellisuudentaju, kun oleminen ei ole pelkkää boheemielämää, Lindholm pohtii.

 

Juttu on julkaistu Savon Sanomissa 28.2.2005.

Uusimmat

Viihde

24.5.2019 Sutkaus

Sonkajärven taidehirviö Antti Holma hyppää radion aamujuontajaksi: "Kuulijat saavat odottaa sekavuutta ja vihamielisyyttä"

23.5.2019 Sutkaus

22.5.2019 Toivanen

22.5.2019 Sutkaus

Savon tiistai on kaunis: Jo toinen kuopiolainen missifinaalissa –  tällä kertaa luomukisa

Savon Sanomien oma neito Sonja Länsivuori kisaa Suomen kauneimman kruunusta: Miss Suomi -semifinaaliin!

21.5.2019 Sutkaus

21.5.2019 Toivanen

20.5.2019 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.