Arkistosta: Pienet tapahtumat viehättävät - Yö-yhtyeellä riittää keikkaa, vaikka ikää on jo kolmekymmentä vuotta

Kaunis kesäsää, mukava yleisö ja leppoisa tunnelma. Niistä on täydellinen keikka tehty, listaa Yö-yhtyeen laulaja Olli Lindholm. Yli kolmekymmentävuotisen uransa aikana hän on nähnyt sekä suuret että pienet areenat, astunut välillä tuhatpäisen yleisön eteen ja välillä esiintynyt vain kouralliselle ihmisiä.

Nyt kaikkein mieluisampia ovat ne pienimmät ja intiimeimmät keikat. Suuret massatapahtumat eivät puolestaan enää juuri sytytä. Pienissä tapahtumissa pääsee myös ottamaan eri tavalla kontaktia yleisöön, jossa onkin yleensä paljon tuttuja faneja.

– Puistokonserteissa on mahtava nähdä, kuinka koko yhteisö on mukana menossa rennolla mielellä. Tunnelma on yleensä todella tiivis, Lindholm kuvailee.

 Kesän aikana Yö on tehnyt muun muassa leirintäalue- ja huvipuistokeikkaa sekä muita ulkoilmatapahtumia. Lomailla ei ole ehtinyt, mikä ei kuitenkaan keikkaelämään tottunutta artistia haittaa.

– Tämä on osa musiikkiammattilaisen arkea. Ikävämpää, jos keikkoja ei olisi.

Loppukesän keikkakalenterista löytyy vielä esiintyminen muun muassa Varkauden Sampea ja samppanjaa -tapahtumassa. Tuolloin Lindholmin kanssa lavalle nousevat myös Yön kosketinsoittajat Mikko Kangasjärvi ja Jari Latomaa, basisti Jukka Lewis, kitaristi Asko Terävä sekä rumpali Ari Toikka.

– Varkaus on mukava ja tuttu paikka, sellainen sopivan kotoisa, missä saa nauttia myös omasta rauhasta. Sampea ja samppanjaa on juuri niitä tapahtumia, joita haluamme kierrellä, Lindholm kertoo.

 Kesäjuhlissa säällä on hurja merkitys sekä yleisön että esiintyjän mielialaan. Lindholm toivookin Sampea ja samppanjaa -tapahtumalle sekä muille loppukesän keikoille poutaa, sillä tähän asti säässä ei ole ollut hurrattavaa.

– Jos vettä tulee taivaan täydeltä, on esiintyjän vaikea yrittää ylläpitää iloista fiilistä, hän toteaa.

Varkaudessa yleisö pääsee kuulemaan materiaalia koko Yön pitkän uran ajalta. Mukaan mahtuu siis jotain uutta ja tuntemattomampaa, mutta myös niitä kaikkein suurimpia hittejä. Vain aloitus- ja lopetuskappaleet on päätetty, mutta muuten Yön keikka rakentuu tilanteen mukaan.

– Yleisö saa aivan vapaasti ehdotella biisejä. Esiintymisemme on aika vapaamuotoista.

Keikkailu on muuttunut vuosi vuodelta helpommaksi, eikä suurenkaan yleisön eteen astuminen aiheuta enää kovia paineita. Lindholmin mukaan lavalle onkin mukava nousta, kun ei tarvitse jännittää turhaan tuntikausia ennen esiintymistä.

– Välimatkat puolestaan tuntuvat kasvaneen ja matkustelu on käynyt rankemmaksi, hän naurahtaa.

Kesän aikana Lindholm kiertää keikkalavoja sekä Yön kanssa että sooloillen.

 Keikkarupeaman jälkeen puhaltavat jälleen uudet tuulet, kun tiedossa on levytyspuuhia ja uusi, 23 paikkakuntaa käsittävä konserttisalikiertue Yön kanssa. Kiertue pitääkin yhtyeen kiireisenä lokakuun alusta lähes jouluun saakka.

– Kohta täytyy jo alkaa treenata kappaleita kiertuetta varten, Lindholm suunnittelee.

Myös Yön uusi levy alkaa olla viimeistelyä vaille valmis. Yhtyeen yhdeksästoista levy julkaistaan 9. marraskuuta, mutta ensimmäisen singlen radiosoitto alkaa aivan lähipäivinä.

Samaan aikaan Lindholm käynnistelee omaa joululevyprojektia yhteistyössä sanoittaja Vexi Salmen kanssa.

– Kaikki ovat uusia lauluja. Valmista pitäisi olla vuoden päästä syksyllä.

Taannoin Lindholm teki uuden aluevaltauksen, kun keväällä häneltä ja laulaja Susanna Hietalalta ilmestyi yhteinen tuutulaululevy. Ennen julkaisemattomat kappaleet ovat nekin Salmen käsialaa ja ovat tekijöiden mukaan rauhoittumiskappaleita niin aikuisille kuin lapsillekin.

– Uusi aluevaltaus on hieno juttu ja olen tyytyväinen, että sain tehdä jotain erilaista. Törmäsimme kuitenkin sellaiseen ongelmaan, että Suomessa ei ole radiokanavaa, joka tämäntyyppisiä lauluja soittaisi, Lindholm kertoo.

Tuutulauluista ja joulutunnelmoinnista huolimatta vanha kunnon rockiskelmä ei ole katoamassa minnekään.

– Tyylilajin vaihtaminen sujuu jo näppärästi.

 

Yö esiintyi Sampea ja samppanjaa -tapahtumassa lauantaina 11. elokuuta 2012.

 

Juttu on julkaistu Savon Sanomissa 9.8.2012.

Uusimmat

Viihde

20.5.2019 Sutkaus

Häirikkö yllätti Arnold Schwarzeneggerin, teki hyppypotkun pahaa-aavistamatta selkään: "En tajunnut sitä potkuksi ennen kuin näin videon"

19.5.2019 Sutkaus

18.5.2019 Toivanen

18.5.2019 Sutkaus

17.5.2019 Sutkaus

17.5.2019 Toivanen

16.5.2019 Sutkaus

Susanna Laine astuu Joel Hallikaisen saappaisiin Tuttu Juttu Show´ssa

15.5.2019 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.