Arkistosta: Viidenkympin rajapyykki on ”karmea juttu” – Olli Lindholm torjui vanhenemista kuntoilulla ja avantouinnilla

Olli Lindholmilla on takanaan aamuinen treeni tamperelaisella kuntoklubilla. Iltapäivällä hän aikoo pulahtaa avantoon.

Kuntosalilla moni tervehtii Yö-yhtyeen laulajaa, osa jopa velmuilee Lindholmin kustannuksella. Ollaan selvästi paikassa, jossa Lindholm tuntee itsensä kotoisaksi. Kuntoilu ja avantouinti ovat Porissa syntyneelle artistille tärkeitä. 1990-luvulla asiat olivat toisin.

– Silloin juotiin viinaa, Lindholm hymähtää.

Lindholm kiersi korkin kiinni vuonna 2000, kun vastuu perheenisänä ja velvollisuus Yön luotsaamisesta saivat lopettamaan ryypiskelyn. Moni muukin asia on muuttunut sittemmin.

Hän kertoo, että epävarmuus ja arkuus ovat karisseet ja tilalle on tullut rentoutta ja harkitsevaisuutta. Myös uhoamis- ja äijätreenit penkkipunnerruksineen ja maastavetoineen ovat historiaa. Nyt Lindholm harjoittelee monipuolisesti – ja karttaa kiroilua.

– En enää siedä sitä. Jos joku suoltaa veetä veen perään, poistun paikalta.

Lindholm puhuu kypsymisestään, mutta silti viidenkympin rajapyykki on hänestä ”karmea juttu”.

– Ei siinä ole mitään iloittavaa. On kivempi olla 49 kuin 50, koska silloin käy jo kuuttakymmentä. Sitä kelaa väkisin, että musiikissakin tehtyjen asioiden määrä on valtavan paljon isompi kuin tulevaisuus, hän toteaa naama peruslukemilla.

 

Vaikka Lindholmilla on nykyään personal trainer ja ruokavalio, fitness-kilpailijaa trikoineen hänestä ei saisi. Hänestä huokuu tietty jurous, joka kumpuaa satakuntalaisista juurista. Porilaisuus ei lähde avannossa kylpemällä, ei edes liki 30 Tampereen-vuoden jälkeen.

– Tietynlainen uho on säilynyt. Olemme tehneet 2000-luvulla seitsemän isoa konserttikiertuetta ja olen sellainen, että haluan tietää ja kantaa vastuun kaikista työhön liittyvistä asioista. Se vaatii hulluutta.

Lindholm alleviivaa usein työnteon merkitystä urallaan. Hän onkin rehdin työmiehen maineessa.

– Elämä on loppujen lopuksi aika simppeliä. Sovitaan jotain ja sopimuksesta pidetään kiinni, Lindholm kuvailee.

Oletko tietoisesti korostanut työmiehen asennetta artistina ja Yön tuotannossa?

– En. Mulle on periaatteessa ihan sama, mistä lauletaan, jos sanoissa on joku koukku, mikä miellyttää. Politiikasta en laula.

 

Yö ja Lindholm ovat kulkeneet pitkän matkan aallonpohjineen ja suursuosioineen. 1980-luvun alussa rockista tunnettu Yö liitetään nykyään myös iskelmämusiikkiin. Siitä osoituksena on Lindholmin voittama Iskelmä Finlandia -palkinto vuodelta 2008.

Lindholm sanoo, että vajaa kymmenen vuotta sitten iskelmä-sanaa käytettiin lyömäaseena Yötä vastaan. Nyt aika on tehnyt tehtävänsä.

– Nykyään Cheek on ehdolla palkittavaksi iskelmäkategoriassa. Joten niiden, jotka aikoinaan lällättivät Iskelmä-Ollista, kannattaisi miettiä, mitä iskelmä oikeastaan on?

– Iskelmä on iskevää musiikkia, kärkimusiikkia, Lindholm sanoo.

 

Juttu on julkaistu 18.3.2014 Savon Sanomissa.

Olli Lindholm

Syntynyt 19.3.1964 Porissa.  Vaimo, kaksi lasta. Asuu Tampereella.

Koulutus: levyseppähitsaaja.

Uran pääkohdat omien sanojen mukaan: Yön Varietee-albumista saatu timanttilevy. Laulut, jotka kulkevat sukupolvelta toiselle. 

Iskelmä Finlandia -palkinto 2008.

Harrastukset: kuntoilu, avantouinti, Porin Ässät, lukeminen, vapaaottelun seuraaminen.

Uusimmat

Viihde

21.02.2019 Sutkaus

20.02.2019 Sutkaus

20.02.2019 Toivanen

19.02.2019 Sutkaus

19.02.2019 Toivanen

18.02.2019 Sutkaus

17.02.2019 Sutkaus

16.02.2019 Sutkaus

16.02.2019 Toivanen

15.02.2019 Toivanen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.