Arkistosta: Yötyöläiset myötätuulessa

- Olen Suomen virallinen ja alkuperäinen Molli-Olli, julistaa Yö-yhtyeen konkarisolisti Olli Lindholm.

Lausahduksella rocklaulaja tarkoittaa melankolista ulosantiaan, joka ei suostu duuriutumaan vuosien saatossa. Molli-Olli-vertauksella Lindholm viittaa MTV3:n Jyrki-nuortenohjelmaa juontavaan lempinimikaimaansa.

Lindholm ei ole vuosiin enää tehnyt tekstejä bändinsä levyille, sävellyksiä kylläkin. Sanoitusvastuu on sälytetty alan tunnustetuille nimille kuten Pauli Hanhiniemelle, Heikki Salolle ja Juice Leskiselle. Hyviä tekstejä voi tehdä vain ajan kanssa.

- Se ei käy niin, että nytpä hoidan lapsia kuudesta seitsemään, ja sitten teen tekstejä puoli kahdeksasta kymmeneen, kuvailee perheellinen Lindholm.

Ahkerasti keikkailevan Yön ura on ollut myötätuulinen 90-luvun puolivälin Parhaat-kokoelman menestyksestä lähtien. Uutuuslevyltä 13. Yö löytyy tuttuja, kaihoisan pateettisia sävyjä. Rujojen rockrutistusten lomassa kuullaan niin balladeja (En rakasta enää, Pilvenpiirtäjät) kuin rock-iskelmääkin. (Kuljettaa keväinen tie, Että elämä armahtikin).

Lewis korvaa basisti Jesun

Lindholm on nykyisin kokopäiväinen rocklaulaja. Mies jätti 13-vuotisen pestinsä siivousfirman työnjohtajana viime vuonna.

Vajaat kymmenen vuotta orkesterissa musisoinut basisti Jesu Hämäläinen sai sen sijaan lähteä Yön riveistä. Hän ei ollut valmis sitoutumaan uuteen albumiin. Oli sopimus, että hän treenaa kotona biisit, ettei tartte lapulta katsoa sointuja. Näin hän ei tehnyt, kuittaa Lindholm levynteon jälkeisen pesäeron.

Lähipiiristä paikkaajaksi löydettiin Jukka Lewis, joka laulaa stemmoja uutuuslevylläkin. Yhdysvalloissakin muusikon uraa yrittäneen Lewiksen luurankokaapista löytyvät mm. kotimaiset heavybändit Sarcofagus ja Oz. Mietin, että jos se on asunut 13 vuotta New Yorkissa eikä käyttäydy kuin Andy McCoy, niin sen täytyy olla hyvä jätkä, naurahtaa Lindholm. 

 

Juttu on julkaistu Savon Sanomissa 23.2.1999.