Astronautit muuttavat virtsan vedeksi

Avaruussukkulalennolla, jonka on määrä lähteä lauantaina Suomen aikaa kohti kansainvälistä ISS-avaruusasemaa, on yksi tehtävä ylitse muiden: sukkula toimittaa asemalle vedenpuhdistuslaitteiston, jonka mahdollistaa astronauttien määrän tuplaamisen.

Se, miten laitteisto toimii on vähemmän proosallista. Uutta juomavettä saadaan muun muassa puhdistamalla astronauttien virtsasta. Koska sukkulalennot tulevaisuudessa loppuvat ei asemalle voida enää toimittaa uutta vettä yhtä usein kuin nykyään. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan tavoitteena onkin, että tulevaisuudessa 92 prosenttia asemalla käytettävästä vedestä saadaan kierrättämällä astronauttien virtsasta ja ilmankosteudesta.

- Olemme tehneet sokkotestejä vedellä, eikä kukaan ole valittanut. Vedessä saattaa olla häivähdys jodin makua, mutta muuten se on tasan yhtä raikasta kuin mikä tahansa muu vesi, vakuutti puhdistuslaitoksen suunnittelusta vastannut insinööri Bob Bagdigian.

- Minulla on itse asiassa hiukan vettä jääkaapissani, ja hyvältä maistuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

16.10.2019 Sutkaus

15.10.2019 Sutkaus

Dokumentaristi Petteri Saario uskoo ihmisen leimautuvan lapsuutensa ympäristöön

14.10.2019 Sutkaus

Olli Herman nöyränä TTK-tanssiparketilla: "Tajuan raadollisesti, etten ole kovin lahjakas – Kompensoin puutteeni tekemällä viihdettä"

13.10.2019 Sutkaus

12.10.2019 Sutkaus

11.10.2019 Sutkaus

10.10.2019 Sutkaus

9.10.2019 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.