Eukonkannon 20 vuoteen mahtuu värikkäitä hetkiä: Dennis Rodmanille piti teettää oma sänky

Eukonkannon MM-kisoja odotetaan Sonkajärvellä nyt kiihkeämmin kuin vuosiin. Ei puhettakaan siitä, että tapahtuma on "kuolevan kunnan hilpeä korahdus", kuten Helsingin Sanomat mehusteli isossa eukonkantojutussaan parikymmentä vuotta sitten.

– On siitä jutusta jo toivuttu, mutta kyllä se täällä vielä muistetaan, hymähtää Sonkajärven kulttuurisihteeri ja Eukonkanto Oy:n toimitusjohtaja Eero Pitkänen.

3.–4. heinäkuuta pidettäviin kisoihin on ilmoittanut enemmän pareja kuin koskaan ennen, yli 60. Osansa voi olla sillä, että kyseessä on 20-vuotisjuhla MM-tasolla.

– Meillähän on melkein joka vuosi joku juhlavuosi. Aina ollaan valokeilassa, Pitkänen virnistää ja vastailee alati pirisevään puhelimeensa.

Tapahtuman saama mediahuomio onkin omaa luokkaansa. Tänäkin vuonna mediaa tulee ympäri maailmaa.

Ensimmäisen kerran eukkoa kannettiin pitäjämarkkinoiden yhteydessä vuonna 1992. MM-tason kisat pidettiin vuonna 1995.

– Kyllä silloin alussa kylillä jotkut sanoivat, että eihän tuossa ole mitään järkeä. On se mieli muuttunut sen jälkeen, Pitkänen sanoo.

Samaa tuumivat areenan rakennushommissa olevat Juha Veteli ja Matti Martikainen. Kummatkin ovat olleet talkooporukassa alusta asti.

– Aikoinaan talkoisiin ei ollut niin tulijoita ja moni kyläläinen suhtautui kielteisesti, että mitä ne hupattaa, ratamestari Martikainen sanoo.

Nyt paikkakunnalla ollaan jo täysillä ylpeitä tapahtumasta.

– Kun menestys vaan kasvaa ja kasvaa, ei se auta valittaa, Martikainen sanoo.

Eero Pitkäselle ja työkavereille menestys tarkoittaa kiireisiä päiviä. Töitä tekee ennen kisoja 80 hengen porukka ja kisaviikonloppuna talkoolaisia on pari sataa.

– Suunnitelmat ensi vuodellekin ovat jo valmiit. On itsestään selvää, että tapahtuma jatkuu.

Tänä vuonna mukaan ei näillä näkymin tulee ketään kovaa ihmismagneettia. Kovin sellainen on ollut vuonna 2005 mukaan saatu koripallotähti Dennis Rodman. Rodmanin maksoi matkaan kanadalainen nettikasino, joka haki medianäkyvyyttä eri puolilta Eurooppaa eri tapahtumissa. Eukonkannossa firman logo oli paitsi Rodmanin paidassa myös kisa-areenan mainospaikoilla.

– Saimme siitä hyvät korvaukset, yli 20 000 euroa, Pitkänen kertoo.

Pitkäsen mukaan yhtiö oli pistänyt Rodmanin tuloon rahaa yhteensä noin 70 000 euroa.

– Meillä on muuten Rodmanin sänkykin vielä täällä jossain, mutta palasina. Hän oli yötä Katinkullassa ja meidän piti teettää hänelle tarpeeksi pitkä sänky. Se pitää kyllä joskus laittaa myyntiin nettihuutokauppaan, Pitkänen suunnittelee.

Vuodet vierivät, Eukonkanto pysyy