Doom Unit: Ikä myös ongelma

Eihän me koskaan ajateltu, että tässä käy näin. Vanhat bändit olivat telakalla, ja kun mieli teki soittaa, laitoimme uuden pumpun pystyyn. Emme haaveilleet, että vuoden päästä kädessä on esikoislevy, Doom Unit -yhtyeen laulaja-kitaristi Jape eli Jarmo Ylinikka kertoo. Doom Unit nousi viime vuonna suuren yleisön tietoisuuteen voitettuaan Radio Rockin Starba-kisan. Killing Time -single pääsi saman kanavan soittolistalle ja marraskuussa julkaistu debyyttilevy Cross the Line nousi virallisen albumilistan kakkoseksi. Se on melkoinen suoritus bändiltä, joka aloitti vuoden 2008 lopussa. Ylinikka kertoo, että bändi ei lähtenyt Starba-kisaan voittamaan vaan saamaan palautetta.

- Huomasimme, että kilpailuun osallistuneita bändejä kommentoitiin paljon. Halusimme kuulla, mitä mieltä vähän isompi yleisö oli biisistämme. Oli jo aika jees -fiilis, kun pääsimme 20 parhaan joukkoon. Eikä ketään varsinaisesti harmittanut, että voitimme, Ylinikka sanoo mutta huomauttaa, että bändi keikkailisi ja tekisi biisejä ilman kisamenestystäkin:

- Voitto on nopeuttanut kulkua. Lopultahan bändi mitataan sillä, miten keikkayleisö ottaa vastaan.

Rummuista eturiviin Ahkeran radiosoiton lisäksi Doom Unitin musiikki on tullut tutuksi television Harper's Island -kauhusarjan trailerin taustalta. Bändin biisi soi myös juuri Suomessakin dvd:llä julkaistussa amerikkalaissuomalaisessa Skeleton Crew -elokuvassa. Ylinikka kertoo, että oman äänen kuuleminen radiossa ja televisiossa ei ole vielä häirinnyt, vaikka oudolta se rumpalina aloittaneesta miehestä tuntuukin. Ennen Doom Unitia Ylinikka soitti rumpuja muun muassa Allred-bändissä. Mies kertoo naureskellen, että nousu rumpalin turvalliselta tontilta eturiviin kitaristi-laulajaksi oli kova paikka maalaispojalle. Uusi tuttavuus kitara ei kuitenkaan ole.

- Olen aina säveltänyt kitaralla, ja toistaiseksi lavalla on ollut hyvä meininki. Kyllähän soundcheckeissä haluan aina käydä soittamassa rumpujakin, ei niistä mihinkään pääse.Ylinikan lisäksi Doom Unitissa soittavat Chris (kitara ja taustalaulu), Nahka (basso) sekä Julli (rummut).

Stailaamatta paras Vaikka Doom Unit kävi kisaamassa itsensä levyttäväksi bändiksi, se ei ole enää mikään junioribändi. Nelikon keski-ikä huitelee kultaisen kolmenkympin tietämillä. Ylinikka nauraa, että levy-yhtiöstä ei ole esitetty bändille stailaustoiveita.

- Me ollaan jo sen ikäisiä, että on luonnostaan renkaat silmien ympärillä. Ikä on tuonut myös ongelman. Bändi joutuu luopumaan Nokian nuorisotoimiston bändikämpästä maaliskuuhun mennessä. Määräysten mukaan kaksi kolmannesta yhtyeestä tulisi olla alle 29-vuotiaita.

- Tähtäimessä on parikin paikkaa Tampereen seudulla. Katsotaan miten käy. Yhtyeen keikkakalenterissa on merkintöjä syyskuulle saakka. Tällä hetkellä Doom Unit odottelee tietoja kesän festareista. Bänditouhujen lisäksi kaikilla soittajilla on päivätyö. Viikot töissä ja viikonloput keikoilla on kuluttava tahti, varsinkin kun jossakin välissä bändin pitäisi treenata ja tehdä uusia kappaleitakin.

- Katsotaan, miten jaksetaan tämä vuosi painaa. Tuskin bändissä on kukaan sitä vastaan, että tekisimme musiikkia kokopäiväduunina, mutta veikkaan, että ennen sitä pistettä pitää tahkota paljon nykyisellä meiningillä. Millaisen keikan "rouhevaa rokkia vanhan liiton hengessä" soittava Doom Unit tarjoilee Kuopiossa?

- Perushikeä ja olutta. Edellisillä keikoilla yleisössä on ollut kaikenlaista jengiä. Osa on laulanut levyn läpi eturivissä, siitä on tullut hyvä fiilis.

Doom Unit keikalla Kuopion Henry's Pubissa tänään 23.1. www.myspace.com/doomunit

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.