Ei mitään merirosvousta

Tietojenkäsittelytieteen opiskelija Matti Hiltunen , 22, seurasi piraattiliiton verkkosivuilla käytävää keskustelua siitä, miten Suomeen pitäisi perustaa puolue, joka suhtautuisi kriittisesti tekijänoikeuskysymyksiin. Joensuulainen Hiltunen kyllästyi, kun kukaan ei tee mitään konkreettista. Kaikki oli jo sanottu. Oli tekojen aika.

- Ilmoitin piraattiliiton verkkosivuilla, että olen perustamassa piraattipuoluetta. Se oli ensimmäinen viesti, jonka sinne lähetin.

Puolueen verkkosivut avattiin viikko sitten maanantaina. Ottaen huomioon, että puolueen pääviestintäkanava on internet eikä puolue ole käyttänyt senttiäkään markkinointiin, sen saama mediahuomio on ollut valtava. Viime viikolla Helsingin Sanomissa kysyttiin suomalaistaiteilijoiden mielipiteitä piraattipuolueesta.

Vastaanotto ei ollut järin lämmin. Kukapa taiteilija haluaisi, että piraattiliiton ajama asia menisi läpi ja että vaikkapa musiikkilevyn saisi tulevaisuudessa ladata ilmaiseksi internetistä omaan käyttöönsä? Viiden vuoden kuluttua levyn julkaisemisesta sen saisi kopioida kaupalliseen käyttöön. Nykyisin tämä raja on 70 vuotta.

Enemmän taiteilijoita, vähemmän supertähtiä

Piraattipuolueen kannattajat ovat kuitenkin sitä mieltä, että artisti eläisi leveästi, vaikka ei-kaupallinen kopiointi sallittaisiinkin.

- En näe, että se lohkaisisi levymyynnistä niin suurta palaa kuin nykyisin, koska kopiointi on jo nyt hyvin yleistä. Vaikka levymyynti laskisikin, artistit saisivat yhä rahaa keikkailuista.

- Tietysti musiikkiteollisuudella on oma kantansa. Sieltä annetaan lukuja, jotka eivät meidän mielestämme pidä paikkaansa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on väitetty, että yhden levyn kopioimisesta tulee tappioita yli miljoonaa dollaria, jota on vähän vaikea uskoa, Hiltunen toteaa.

Suomalaisyhtye Leevi and the Leavings oli kuuluisa siitä, ettei se esiintynyt julkisesti. Onko keikkailu tulevaisuudessa muusikolla ainoa tapa tehdä rahaa?

- Radiohead myi levyään vapaaehtoiseen hintaan verkkosivuillaan, ja se tuotti hyvin. Osa ihmisistä lataa varmasti levyjä ilmaiseksi, mutta suurin osa todennäköisesti maksaisi levystä sillä oletuksella, että he pitävät musiikista. Puskaradion kautta fanikunta laajenisi.

Piraattiliiton ajamassa tekijänoikeuksista vapaassa maailmassa musiikin markkinointi siirtyisi levy-yhtiöiltä kansan keskelle. Hiltunen uskoo, että jos näin tapahtuisi, yhä useammat artistit tienaisivat musiikilla elantonsa, mutta supertähtiä olisi vähemmän.

Tavoitteena eduskuntapaikka

Vaikka Hiltusesta onkin tullut piraattipuolueen kasvot, varsinaisen puolueohjelman kehittämisen hän jättää puoluehallitukselle, josta päätetään tänä keväänä pidettävässä puoluekokouksessa. Hän nimittää itseään tällä hetkellä virkaa tekeväksi puoluesihteeriksi.

- Suomen piraattipuolue toimii yhteistyössä kansainvälisten piraattipuolueiden kanssa. Ruotsin Piratpartietista on oltu jo minuun päin yhteydessä. Noudatamme yhtenäistä linjaa, mutta teemme omia viilauksia.

- Kaupallisen kopioinnin rajoittaminen viiteen vuoteen voi olla liian lyhyt aika, koska levyn tekemiseenkin voi mennä useita vuosia. Näistä keskustellaan vielä puoluekokouksessa, Hiltunen selittää.

Ruotsin Piratpartiet perustettiin vuonna 2006, ja saman vuoden eduskuntavaaleissa se sijoittui kannattajamäärältään Ruotsin kymmeneksi suurimmaksi puolueeksi. Kansanedustajapaikkaa se ei kuitenkaan saanut.

- Meillä seuraavat vaalit ovat vuonna 2011. Tässä on hyvin aikaa rakennella toimintaa. Uskon, että yksi tai kaksi paikkaa on eduskunnasta mahdollista saada, Hiltunen visioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

1.4.2020 Sutkaus

31.3.2020 Sutkaus

30.3.2020 Sutkaus

29.3.2020 Sutkaus

28.3.2020 Sutkaus

27.3.2020 Sutkaus

500 tykkäystä – Keiteleen kunnanjohtaja aloitti tangomaratonin somessa

26.3.2020 Sutkaus

25.3.2020 Sutkaus

1.4.2020 Fingerpori

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.