Elinan neulegraffiti lämmittää pylvästä

Yleensä seiniä sotketaan graffiteilla öisin, mutta tamperelainen Elina Arpiainen, 30, kurvaa keskustaan keskellä päivää. Nainen paljastaa epäröimättä, että Tampereen keskusta alkaa olla täynnä hänen käden jälkeään.

Hän lupautuu kuitenkin tekemään vielä yhden graffitin näytteeksi koskenrantaan.

Spraypullon sijasta Arpiainen kaivaa repustaan neulaa ja lankaa. Tällä kertaa hänellä on mukana huovuttamalla tehty sininen tähtikoriste, jonka hän kiinnittää ristipistoin sillan kaiteeseen.

Koristeen kyljessä on Arpiaisen blogin osoite. Hän toivoo graffitiin törmäävien ihmisten ottavan yhteyttä, jotta hän tietää, mitkä tekeleistä ovat tallella.

- Blogissani on kartta, johon on merkitty kaikki tekemäni graffitit. Näin ihmisten on helppo käydä bongaamassa niitä, Arpiainen selittää.

Viime kesänä neulegraffitien tekemisen aloittanut Arpiainen sai kipinän harrastukseensa Kaisa Lekan sarjakuvasta. Norjassa seikkaillut sarjakuvan päähenkilö näki kadulla neulegraffitin. Arpiainen otti siltä istumalta selvää, ovatko neulotut graffitit Lekan mielikuvituksen tuotetta vai oikeasti olemassa.

Liikennemerkit saavat olla rauhassa

Neulegraffitit ovat etenkin Yhdysvalloissa erittäin suosittu kaupunkikoristelun muoto. Arpiainen toi ne Suomeen. Ensimmäistä graffitia tehdessään hän pelkäsi rikkovansa lakia. Myöhemmin selvisi, että ainakin Tampereen poliisi sallii niiden tekemisen.

- Poliisin mukaan neulegraffitit eivät ole ilkivaltaa toisin kuin tavalliset graffitit, koska niiden poistamiseen ei tarvita kuin sakset. Rikosnimikkeellisesti ne voisi rinnastaa roskaamiseen, mutta monien mielestä ne eivät ole sitä, Arpiainen perustelee.

Kudottuja graffiteja kiinnittäessään hän on tarkka: esimerkiksi liikennemerkit ja liiketilat hän jättää rauhaan. Sen sijaan kerrostalojen ovenkahvat, kaupunkibussit ja katupylväät suorastaan huutavat Arpiaisen mielestä kylkiinsä kudottuja koristeita.

Pari kertaa Arpiainen on yllätetty kesken graffitin kiinnittämiseen. Sen sijaan, että hän olisi juossut karkuun, hän on jäänyt selittämään harrastuksestaan. Nykyisin Arpiaisen sähköposti suorastaan tulvii viestejä, joissa häntä kannustetaan tekemään lisää graffiteja.

- Muistan, miten iloiseksi itse tulin nähtyäni neulegraffitin sarjakuvassa. Saan hyvän mielen, kun pystyn välittämään samanlaisen tunteen jollekin toiselle.

Eniten Arpiaista harmittavat töiden sotkijat.

- Hyväksyn sen, jos joku ei halua tekemääni graffitia tontilleen ja poistaa sen siitä syystä. Sitä en ymmärrä, miksi joku haluaa rikkoa tai liata sen.

Lapasia ohikulkijoille

Arpiainen ei ole enää Suomen ainoa neulegraffitien tekijä, vaan uusia taiteilijoita on ainakin Helsingissä ja Vantaalla.

- Ensireaktioni oli, että nyt ne varastivat minun ideani, kun kuulin uusista harrastajista. Heti sen jälkeen tulin iloiseksi siitä, että harrastus leviää muuallekin Suomeen.

Katutaiteilija toivoo, ettei hänen aloittamastaan harrastuksesta tule niin suosittua, että graffiteja ilmestyy tulevaisuudessa jokaiseen kadunkulmaan. Silloin siitä katoaa löytämisen ilo.

Itse hän aikoo kokeilla uudenlaisten graffitien tekemistä.

- Tähän asti olen neulonut erilaisia koristeita, mutta nyt ajattelin ruveta tekemään hyötyesineitä. Lähiaikoina olisi tarkoitus jättää kaupungille villasukat, jotka löytäjä saa pitää.

Uusimmat

Viihde

21.01.2019 Sutkaus

20.01.2019 Sutkaus

The Sun: Spice Girls pyysi Saara Aaltoa mukaansa kiertueelle korvaamaan puuttuvaa laulajaa

19.01.2019 Toivanen

19.01.2019 Sutkaus

18.01.2019 Sutkaus

18.01.2019 Toivanen

Suomen paras tanssipaikka löytyy Kuopiosta – listalla muitakin suosikkiravintoloita Savosta

17.01.2019 Sutkaus

IL: Kristiina Komulainen alkoi opiskella poliisiksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.