Fanituksen villi historia: Kirkumista, tallomista ja revittyjä esiintymisasuja

Britannian X Factorin finaaliin yltänyt Saara Aalto sai Suomessa jo voittajan vastaanoton esiintyessään Senaatintorilla, mutta onko Aallossa idoliainesta?

Taiteilijoiden fanittaminen on vuosisatoja vanha tapa. Hysteerisiä faneja nähtiin jo 1800-luvun Euroopassa. Italialainen viuluvirtuoosi Niccolò Paganini (1782–1840) oli niin taitava, että hänen väitettiin tehneen sopimuksen paholaisen kanssa. Tämä ei kuitenkaan estänyt faneja rakastumasta ”paholaisen viuluniekkaan” – päinvastoin. Naiset kuuntelivat Paganinin soittoa kuin noiduttuina. Viulisti sai maineen ahkerana naistenkaatajana. Huhuttiin, että Paganini olisi murhannut naisen ja vanginnut tämän sielun viuluunsa.

Tunnetuimpia varhaisia teinitähtiä oli puolestaan William Henry West Betty (1791–1874), joka villitsi Irlannin ja Britannian teat­teriyleisöjä 11-vuotiaasta alkaen. Naiset kiljuivat ja pyörtyilivät Bettyn nähdessään, ja miehet puhkesivat kyyneliin. Kun Betty debytoi kuuluisassa lontoolaisteatterissa 1804, ei poliisikaan kyennyt hillitsemään hurmioi­tuneita katsojia. He rynnivät sisään ja talloivat toisiaan alleen. ”Bettymaniaa” lietsoi printtimedia, joka raportoi tiiviisti ihmelapsen esiintymisistä.

Kenties kuuluisin fanihysterian aiheuttaja on kuitenkin unkarilainen säveltäjä ja pianisti Franz Liszt (1811–1886). Oman aikansa rocktähti kehitti soitto- ja sävellystekniikkaa ja nosti soolopianokonsertit uuteen arvostukseen. Liszt oli myös faniensa palvoma taiteilija. Konserttikiertueillaan hän villitsi etenkin naispuoliset kuulijansa hyste­rian valtaan. Fanit tappelivat Lisztin nenäliinoista, keräilivät hänen tupakantumppejaan ja repivät hiuksia hänen päästään. Saksalaiskriitikko Heinrich Heine kuvasi ilmiötä sanalla ”lisztomania”.

Historian saatossa palvonnan kohteet ovat vaihtuneet teatterinäyttelijöistä ja taidemusiikin tekijöistä poppareihin, mutta fanitus on pohjimmiltaan samanlaista aikakaudesta toiseen. Niinpä 1900- ja 2000-lukujen luvun suurten tähtien kuten The Beatlesin ja Elvis Presleyn tai vaikkapa Dingon ja Robinin herättämässä hysteriassa ei ole lopulta paljon uutta. Esiintymisareenat vain ovat kasvaneet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

22.7.2019 Sutkaus

21.7.2019 Sutkaus

20.8.2019 Sutkaus

19.7.2019 Sutkaus

18.7.2019 Sutkaus

17.7.2019 Sutkaus

Taide palautti taiteilija Kari Niskasen eloon vaikeasta masennuksesta – Hänen käsissä polkupyörästä voi syntyä romurokkari

16.7.2019 Sutkaus

Sutkaus 15.7.2019

14.7.2019 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.