Hirsinööri ei kuule, mutta näkee

Jos peipisukupolvi ei tiedä, mikä on kelo, tässä tulee määritelmä: kelo on pystyyn kuivunut, kuorensa pudottanut vanha puu, yleisimmin mänty. Puilla on ikää useita satoja vuosia.

Mikko Puustisen käyttämät kelot tulevat Lapista ja Venäjältä. Koska Puustisen isän firma toimii välittäjänä, ja kuljetusyritykset hoitavat puun tuonnin paikalle, Puustisen ei tarvitse tietää keloa koskevista säännöksistä mitään.

Tekeillä olevaan 35 neliömetrin aittaan menee puuta noin 700 metriä. Kelo on arvokas materiaali.

- Veloitan asiakasta metritaksalla, sahatusta työstä siis.

Puustinen tekee rakennuksen ensin kotimaisemissaan, numeroi parrut, purkaa paketin ja kasaa sen uudestaan asiakkaan tontilla.

- Pystytyksen teen yleensä urakkapalkalla.

Puustisen ja Janne Pykäläisen työtä katselemaan tullut Reino Laajalahti tuntee tämän työn paremmin kuin omat taskunsa.

- Tein itse näitä hommia 36 vuotta, kunnes jäin vähän aikaa sitten sairaseläkkeelle reuman takia. Ulkotöillä oli varmasti vaikutuksensa asiaan ja tällä käsillä tekemisellä. Mutta kyllä minä Mikkoa olen koko ajan kannustanut hirsinöörin ammattiin, saattaahan sairastuminen tulla toimistotöissäkin.

Pakkasrajaa työlle ei ole tänä talvena tarvinnut asettaa.

- Varmaan 25 olisi semmonen pakkanen, että ei töihin tultaisi. Varusteet ovat hyvät, mutta kyllähän näillä keleillä kastuu aika lahjakkaasti. Eikä tule kyllä mieleenkään lähteä töiden jälkeen punttisalille, tässä takki tyhjenee kiitettävästi, keskimäärin kymmentuntisia päiviä tekevä Mikko Puustinen sanoo. Tai siis huutaa. On pakko, koska sahakin huutaa. Janne Pykäläinen kun työstää keloa taustalla.

- Eihän tässä hommassa toisen sanomisia aina kuule, mutta ilmeestä olen pikkuhiljaa alkanut tajuamaan, mitä Mikko milloinkin tarkoittaa, Ylläkseltä veisto-oppia viime vuoden puolella hakenut Pykäläinen naurahtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

11.8.2020 Sutkaus

11.8.2020 Fingerpori

10.8.2020 Sutkaus

9.8.2020 Sutkaus

Lupaavia löytöjä koronalääkkeeksi: "Olemme tunnistaneet muutamia lupaavia pareja"

8.8.2020 Sutkaus

7.8.2020 Sutkaus

6.8.2020 Sutkaus

5.8.2020 Sutkaus

4.8.2020 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.