Hyvä ja paha kosketus

Jos joku kieltää kertomasta kosketuksesta tai koet, että tilanteessa on jotain outoa, hälytyskellojen on syytä soida.

- Hyvä kosketus ei voi olla koskaan salaisuus, sanoo Väestöliiton seksuaaliterapeutti Maaret Kallio ohjenuoraksi.

Hyvä kosketus on myös sellainen, joka tuntuu hyvältä molemmista osapuolista.

Seksuaalinen kaltoinkohtelu tai häirintä on sopimatonta kosketusta ja puhetta, sellaista, josta tulee paha mieli tai outo olo. Kosketus voi periaatteessa tuntua myös hyvältä, mutta siitä tulee paha olo jälkikäteen. Myös netissä tai mesessä tapahtuva häirintä ja kiusaaminen voi olla seksuaalista kaltoinkohtelua. Kaltoinkohtelija voi olla myös toinen nuori.

Ponnekas EI Jos jonkun ihmisen, kaverin, sukulaisen tai muun tutun seurassa on epämukavaa, kannattaa miettiä, onko hänen seurassaan ylipäänsä hyvä olla. Kukaan ei voi velvoittaa toista seuraansa.

Epämukavassa tilanteessa voi yksinkertaisesti poistua paikalta, sanoa ponnekkaasti ei tai kertoa hämmentävästä tilanteesta luotettavalle aikuiselle.

Ei:n sanomista voi harjoitella etukäteen vaikka seisomalla peilin edessä kädet lanteilla uhmakkaassa asennossa ja lausua sana peilikuvalle kovaan ääneen.

- Monen pojan mielessä voi olla ajatus, että jos seisoo, pitää aina antaa, ja vastaavasti tytöt ajattelevat, että pojat ovat niin kovasti seksin perään, että halu on kuin luonnonvoima, Kallio luonnehtii.

Maaret Kallion mielestä elokuvat ja tv-sarjat antavat seksistä helposti väärän kuvan.

- Leffoissa ja saippuasarjoissa mennään suorinta tietä asiaan ja kaikki nauttivat koko ajan. Mukana ei ole ehkäisyä tai jarruttelua eikä paikkaa sanoa, ettei tykkääkään, Kallio sanoo.

Seksuaaliterapeutin mielestä kannattaakin pohtia omia rajoja, niin ne oppii myös tunnistamaan. Aina on oikeus sanoa ei.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.