Jättikuha potki kalahaavin hajalle

Kesäkuun alkupuolella alkaa hauen hammas olla kudun jälkeen ottavimmillaan ja energia on kulutettu keväisiin lemmenleikkeihin. Petokalalla on varmaan nälkä.

Näin arvelivat piesämäkeläiset Reijo ja Teemu Halonen lähtiessään kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina vetämään uistinta Suur-Läänäjärvelle. Ahvenkin saattaisi olla otoillaan, sillä olihan poika Teemu edellisenä päivänä napannut virvelillä liki puolikiloisen.

Uisteluun sopiva tuulenvire toi eloa järven pintaan. Sähköinen perämoottori työnsi äänettömästi kevyttä soutuvenettä luonnon rauhaa rikkomatta. Veneen laidan ylitse sojotti kaksi vapaa, yksi kummallakin miehellä. Kalaa tuli, veneessä oli kolme ahventa ja kuusi pienehköä haukea, syömäkaloja jo riittämiin.

Mutta entäpä jos hyvinkin kuha olisi otillaan? Niinpä kaksikko päätti tehdä muutaman kaarroksen järven syvänteen päällä. Siitähän ne joskus olivat tarttuneet.

Tehtiin kierros, toinen ja kolmaskin. Ei tullut tärppiä, ja usko alkoi jo loppua. Oli kotiinlähdön aika.

Ensi koukkauksella Silloin se iski! Vavassa tuntui heti, että nyt on isomus kiinni. Alkoi väsytystaistelu, jossa välillä kelattiin ja välillä taas annettiin löysiä. Kalan otteet antoivat kuvan 3-4 kilon hauesta ja menettely sen mukainen, ei niin turhan tarkkaa.

Varttitunnin jälkeen veneen viereen ilmestyi valtava kalapeto, joka sai kalastajat hämmästyksen valtaan. Mikä kauhea tuo on?

Onneksi haavin varressa ollut Teemu Halonen oli tehtäviensä tasalla. Ensi koukkauksella kala oli haavissa ja sitten veneen laitojen paremmalla puolen.

Veneen pohjalla hyppi valtaisa 82 senttiä pitkä kuha, jolle vaaka näytti painoksi 7,210 kiloa. Reijo Halosen 30 vuotta vanha uistinkela kesti mainiosti, mutta tuoreempaa painosta oleva kalahaavi hajosi petokalan potkuihin.

Ennätys Sotkanselältä Elettiin kesäkuun ensimmäistä viikkoa. Kuopiolainen Vilho Laakkonen oli kaverinsa kanssa uistelemalla Kuopio Sotkanselän Juonionlahden puolella.

Haukia tavoiteltiin, ja tulihan sitä jotakin pataan pantavaksi. Kaverusten mielessä käväisi ajatus, jospa vaikka punalihainen ottaisi kiinni.

Seuraava tärppi olikin erilainen. Jotakin suurempaa ja vahvempaa sieltä olisi tulossa. Kalan kirkas kylki antoi jo viittauksen lohikalasta, mutta lähempi tarkastelu paljasti kalan säyneeksi.

Kalalle mitattiin painoa 4,36 kiloa, joka ylittää SE-lukemat lähes puolella kilolla. Valitettavasti vaatimaton kalamiesporukka ei vienyt kalaa viralliseen vakaan punnittavaksi, ja niinpä lajin valtakunnalliset ennätyslukemat eivät muutu.

Pieksämäen miehillä oli kesäkuun alussa mainio kalaonni. Joel Aalto kalasti Pyhitty-järvellä virveliä uitellen. Vieheen koukkuun oli kiinnitetty täkykalasyötti. Tuloksena oli muhevat kalatarpeet, reilun metrin pituinen ja 7,5 kiloa painava hauki.

Särki ei kuulu kilpailukaloihimme, mutta kilpailee sarjojen ulkopuolella muiden kalojen ryhmässä.

Maaveden mies Reijo Salko sai keväällä saaliikseen lajinsa jättiläisen, 34 senttiä pitkän ja 458 grammaa painavan vonkaleen. Ennätyskalan painoon tosin mahtuisi kolme tuon kokoista särkeä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

15.7.2020 Sutkaus

14.7.2020 Sutkaus

13.7.2020 Sutkaus

12.7.2020 Sutkaus

11.7.2020 Sutkaus

Seiska: Savolainen tosi-tv-julkkis odottaa vauvaa – myös lapsen isä Iisalmesta

10.7.2020 Sutkaus

9.7.2020 Sutkaus

8.7.2020 Sutkaus

7.7.2020 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.