Kelonrakentaja ei punttisalille kaipaa

Jos olet mies / seiso ja kestä, pystyssä pysy kuin Karjalan honka / vaikka kaarnasi karissut ois. Tuulia uhmaten, pystyssä pysy ja anna latvasi humista / kunnes kaadut kokonaan pois."

Jaakko Rugojev, vienankarjalainen runoilija.

Ja stop tuohon. Nyt loppuu tuo kansanperinneliirumlaarum. Antaa sahan soida!

Saha on Husqvarna. Kaksi niitä on. Toinen on pomon, toinen palkollisen.

Leikkisää legendaa kaksikko toisistaan heittää. Kuittailee.

- Ei me normaalisti työpaikalla mitään toisillemme puhuta. Mutta illan aikana tuo soittaa vähintään seitsemän kertaa. Että miten aloitetaan aamulla työt ja että milloin laitetaan nuotio, nauraa palkollinen, Janne Pykäläinen.

Pomo, Mikko Puustinen , hymähtää vieressä. Mulkaisee mukavasti, niin kuin vain kaveri toistaan voi.

Pölliä jonossa, kuten asiakkaitakin

Iisalmelainen Mikko Puustinen, 27, perusti oman Veisto- ja Rakennus Puustinen -yrityksen joulukuun puolivälissä. Puustisen työ on kelon veistäminen. Sitä hän tekee niin paljon kuin ehtii.

- Tilausten määrä yllätti. Oli pakko melkein heti ottaa työntekijä. Jannea olen nyt tässä opettanut tavoille, Puustinen naurahtaa.

Idea keloveistämöön syntyi kyllästymisestä.

- Olin keittiökalusteita valmistavassa tehtaassa töissä kuukautta vailla kymmenen vuotta. Tein laadunvalvontaa, pakkausta, hiontaa. Se oli yksitoikkoista työtä. Isä välittää keloa oman firmansa kautta ja sanoi, että asiakkaat olisivat vailla tekijöitä. Kävin jo työaikaan yhden kokeneen veistäjän opissa ja muutamia mökkejä tein jo silloin. Huomasin, että tämä on se minun juttu. Tykkään niin paljon rakennella kaikkea ja ulkoilmatyö on erämiehelle mieluinen homma.

Nyt työn alla on aittarakennus Etelä-Suomeen. Pellon reunassa se seisoo, Iisalmen ja Lapinlahden rajalla, puolittain kasattuna.

- Tämä käydään pystyttämässä paikan päällä ja teen siihen myös katon.

Tien toisella puolella odottaa pölli poikineen.

- Tekeillä olevan työn jälkeen aloitetaan 200 neliön talon tekeminen. Asiakas on savolainen, mutta talo pystytetään Saariselälle. Varmaan tuossa kolmisen kuukautta menee aikaa, Mikko Puustinen kertoo.

Oma talo tehtiin hirrestä

Toki tekeillä on myös oma mökki, pääasiassa vuokrakäyttöön suunniteltu. Sitä Mikko Puustinen ei kuitenkaan, ehkä, tee itse loppuun asti.

- On niin paljon muita töitä, etten ole Kuusamoon pitkään aikaan ehtinyt. Pitää varmaan palkata joku tekemään työ loppuun, Puustinen naurahtaa.

Mikko Puustisen ja vaimonsa Katjan oma talo seisoo jykevänä Iisalmen Koukunjoella.

- Otin palkatonta vapaata töistä ja tein hirsitaloa kahdeksan kuukautta, kolmen lapsen isä kertoo.

Oma kelosta tehty talo ei kuulu Puustisen ykköshaaveisiin.

- Kelo sopii mielestäni paremmin pohjoisen maisemiin. Mutta kaikkein hienoin näkemäni kelorakennus on kuitenkin Helsingissä, iso mutterinmuotoinen talo korkean mäen päällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

11.8.2020 Sutkaus

11.8.2020 Fingerpori

10.8.2020 Sutkaus

9.8.2020 Sutkaus

Lupaavia löytöjä koronalääkkeeksi: "Olemme tunnistaneet muutamia lupaavia pareja"

8.8.2020 Sutkaus

7.8.2020 Sutkaus

6.8.2020 Sutkaus

5.8.2020 Sutkaus

4.8.2020 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.