Asiantuntija Cheekin uutuussinglestä: "Aika suuruudenhullu kappale"

Kielentutkija, yliopistonlehtori Vesa Jarva, 52, kuunteli Sunnuntaisuomalaisen pyynnöstä joukon suomiräpin tuoreita hittejä ja arvioi niiden sanoituksia.

Uransa lopettava lahtelaisräppäri Cheek herkistelee tällä viikolla julkaistulla singlellään Enkelit. Jarva tulkitsee sen artistin jäähyväiskappaleeksi.

– Ajattelin ensin, että tämä on rakkauslaulu, mutta Cheekhän puhuu itsestään. Hän vertaa itseään enkeliin ja käyttää paljon uskonnollisia kielikuvia, Jarva sanoo.

”Lisäsin vauhtii, noustiin taivaisiin / Lucifer avas ovet bileisiin sairaimpiin”, Cheek laulaa.

– Onhan tämä aika suuruudenhullu kappale. En näe tässä ironiaa, hän vaikuttaa olevan ihan tosissaan.

Yliopistonlehtorin mukaan kappaleessa on laskelmoinnin makua. Helppotajuista tekstiä on hyvä hoilata jäähyväiskonsertissa ensi kesänä.

– Jonkin verran on rapille tyypillistä kieltä, laulettiin feidaamisesta ja downgreidaamisesta. Mutta paljon on myös iskelmäsanastoa.

– Iskelmästä sanotaan, että siinä on kolme aihetta: ”voi, kun olisit minun”, ”aah, olet minun” ja ”oih, et ole enää minun”. Tämä kuuluu erobiiseihin.

Jyväskylän yliopistossa työskentelevän Jarvan mielestä suomenkielinen rapmusiikki on osoitus siitä, että suomen kieli on voimissaan.

– Eihän kieli ole mikään harvinainen eläin tai rakennus, jota pitää suojella. Kielen luonne on, että se kehittyy ja sitä käytetään, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

25.6.2019 Sutkaus

24.6.2019 Sutkaus

Muusikko Ida Paul: "Siilinjärvi-juureni ovat tärkeä osa musiikintekoa"

Sutkaus

Kuopiolaisen Silmu Ståhlbergin, 12, tukka värjättiin porkkananpunaiseksi ja keväällä hänet lennätettiin Kuopiosta Helsinkiin harjoittelemaan – Tänä kesänä hän on Risto Räppääjä

Risto Räppääjän toinen äiti Tiina Nopola paljastaa, miten aikuinen pääsee hyppäämään lasten maailmaan

19.6.2019 Sutkaus

18.6.2019 Sutkaus

17.6.2019 Sutkaus

16.6.2019 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.