Kilttimies antaa tuulen puhaltaa

Vuosisatoja sitten Skotlannin Ylämaan miehet kietoutuivat seitsemän metriä pitkään ja kolme metriä leveään kangaskaistaleeseen, joka pyöräytettiin vyötärön ympäri ja olan yli. Syntyi kiltti.

Voi vain kuvitella, kuinka vihainen jääkylmä tuuli puhalsi Altantilta Skotlannin vuorille ja pyrki helman alle. Kiltistä tuli tosimiesten vaateparsi.

Kiltti on vuosien mittaan modernisoitunut, mutta ydin on tallella. Kiltti viestii edelleen tiukkaa asennetta.

Kuopiolaiset veljekset Hemmo, 38, ja Kimmo Lompola, 44, kuuluvat muutaman sadan suomalaisen kilttiharrastajan joukkoon. He rohkenevat vetäistä kiltin päälleen vaikka pakkaskelillä, jos siltä itsestä tuntuu.

– Kiltti käy joka säähän. Olen kulkenut 28 asteen pakkasessa kiltti päällä. Viime pääsiäisenä oltiin töissä kiltti päällä Tahkolla Pehkun baarissa, Hemmo Lompola kertoo.

Polvien seudulla saattaa viimassa tuntua hiukan viileämmältä, mutta se ei Lompoloiden mukaan menoa haittaa.

Veljekset tekevät töitä ravintolan ovimiehinä. Hemmo Lompola tekee myös lähihoitajan hommia.

Kiltti ei ole kummallekaan mikään normaali työasu, sillä kilttipukeutumisessa ratkaisee se, mikä pukeutumisessa yleensä: on pukeuduttava tilanteen mukaan.

– Kiltti ei sovellu ovella nujakointiin, Kimmo Lompola naurahtaa.

Tiheimpiä kilttiesiintymiä näkee kesäisin rockfestareilla, joissa ilmava asu onkin parhaimmillaan.

Kiltti puhuttelee myös hevimuusikoita, sillä esimerkiksi kuopiolaisen Turmion Kätilöt -bändin jäseniä on nähty kiltissä, kuten myös Kotiteollisuus-yhtyeen laulajaa Jouni Hynystä.

Veljeksistä Hemmo Lompola innostui ensimmäisenä kilteistä jo 25 vuotta sitten.

– Näin kuvia Ylämaan maisemista, hän selittää. Luonto, kalliot, vesiputoukset – ja kiltit – kolahtivat.

Nykyisin Lompolan kotona on kymmenkunta erilaista kilttiä. Eräs räväkimmistä on vaaleanpunainen kiltti, joka mies vetäisi päälleen, kun halusi osoittaa tukensa rintasyöpään sairastuneille.

Yksi on kuitenkin varmaa. Kun kilttiin pukeutunut mies kulkee kadulla, saa hän osakseen reaktioita. Katseet seuraavat.

Lompoloiden mukaan reaktioita on kahdenlaisia: ihmiset ihastelevat ja osa kysyy, minkä takia olet laittanut tuollaisen päälle.

Kiltti tuo katsojille hyvän mielen tai hämmennyksen. Ja tietysti kysytään, onko alla mitään. Se on yleisin kysymys.

No, onko?

– Oma aikansa kuluu totutellessa siihen, että lähtee ulos ja alla ei ole mitään, Kimmo Lompola vastaa.

Se ensimmäinen kynnyksen ylittäminen ja ulko-oven toiselle puolelle meno kiltissä on hänellä vieläkin muistissa: näkyykö mitään, nouseeko helma?

– Istumaan menemisessä oli isoin opettelu, Hemmo Lompola nauraa.

Kun sen tekee taiten, ei vilahda mitään.

– Vaatekertoja ei käytetä alla. Jos kiltin alla on alusvaatteita, se on silloin hame! velimies Hemmo Lompola linjaa tiukasti.

Kilttimies erottuu porukasta ihan väkisin. On oltava sitä asennetta.

– On enemmän munaa, kun pukee kiltin päälle ja kestää katseet ja kavereiden piruilut, veljekset kuittaavat.

Kiltin käyttäjä voi varautua myös siihen, että joku saattaa pyrkiä kohottelemaan helmoja. Naiset kyllä huomaavat kilttimiehen.

Kilteissään Lompolan veljekset eivät ole vielä päässeet Ylämaahan asti, mutta jos haaveiden kulttuurimatka toteutuu, pitää siellä maistella ainakin savuisia viskejä ja Skotlannin kansallisruokaa haggista.

Tietolaatikko

Kilttien perinteinen kuvio on tartan-ruutukuvio, jonka värit viittaavat tiettyyn skottiklaaniin. Kaikkien klaanien värejä ei saa myydä, vaan ne on suojeltu.

Modernit käyttökiltit voivat olla myös yksivärisiä, camo-kuvioisia tai kaksivärisiä hybridejä. Utility-malleissa tavaroille voi olla myös reisitaskuja. Moderneissa kilteissä voi olla myös etutaskuja tai riipputaskuja.

Perinteisen tartan-kiltin kanssa käytetään sporran-laukkua, joka riippuu kiltin edessä. Siihen mahtuu nykymiehen avaimet ja kännykkä. Perinteiseen asuun kuuluvat myös sukat ja pieni sukkapuukko, jota pidetään sukan varren sisällä.

Sukissa voi olla koristeena niin kutsutut liput, tuulessa heiluvat kangaspalat.

Kilttiiin kuuluvat myös helman kiinnityksessä toimivat kilttipinssit ja -neulat, joita on erilaisia.

Peruskiltti maksaa noin 70–90 euroa. Kun siihen lisätään sukat, sporran-laukku, neula ja liput kokonaisuuden hinta asettuu noin 140–150 euroon.

Suomalaisten kilttiharrastajien grand old man, Eero ”MacSetä” Hällfors, menehtyi syöpään viime syksynä. MacSetä oli mentori monelle suomalaiselle kilttimiehelle ja kilttikansan tienraivaaja.

Hemmo ja Kimmo Lompola ovat päättäneet jatkaa työtä kilttien puolesta. He ovat rekisteröineet äskettäin yhdistyksen, joka on saanut nimekseen MacHemmot.

Ensimmäisenä aikaan on saatu kilttimiesten kuvista vuoden 2018 kalenteri, jonka myyntituotot menevät lyhentämättöminä syöpäjärjestölle. MacHemmot jatkaa myös kilttien maahantuontia ja nettikauppaa MacSedän jälkeen.

Kaukaisin maa, johon kiltti on Suomesta lähetetty, on Puerto Rico.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

9.7.2020 Sutkaus

8.7.2020 Sutkaus

7.7.2020 Sutkaus

Yle: Suosittu Temptation Island Suomi -sarja kuvataan heinäkuussa Thaimaan sijasta Kainuussa

6.7.2020 Sutkaus

5.7.2020 Sutkaus

4.7.2020 Sutkaus

3.7.2020 Sutkaus

2.7.2020 Sutkaus

1.7.2020 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.