Kuka on Savon Saksimestari?

Savon Sanomat julistaa täten avatuksi Savon Saksimestari -kilpailun.

Haemme alueen lahjakkainta, luovinta, persoonallisinta tai söpöintä omatoimiparturia. Lasta, joka on ihan itse osannut leikata oman tukkansa. Yleensä lopputulos ei ole aikuisen makuun, mutta huvittava muisto saksimestarin toimeliaisuudesta ainakin jää.

Joissakin tapauksissa saksimestari on onnistunut leikkaamaan tukkansa niin, että vanhemmat yrittävät pelastaa tilanteen viemällä rakotukan parturin pakeille.

–Ovat ne aika haasteellisia korjata. On se jännä, että lapset yleensä leikkaavat tukkansa ihan päänahkaa myöten, naurahtaa kampaajamestari Aija Rahkola. Rahkola on iisalmelaisen Muodin Mekka -kampaamon yrittäjä ja nähnyt pitkän työuransa aikana vaikka minkälaista omatoimileikkaajaa.

–Tyttöjähän ne yleensä ovat, mutta on tullut joitakin poikiakin. Ja tytöt ovat ilmeisesti aika hanakoita leikkaamaan myös pikkuveljen hiuksia.

Rahkola vahvistaa ennakkokäsityksen siitä, että helpoiten kätten ulottuvilla oleva otsatukka on suosituin kohde saksimestareiden keskuudessa.

–Jos koko otsatukka on leikattu juurta myöten, ei sitä oikein voi piilottaa. Voi sitä kyllä yrittää muotoilla vaikka vinoksi. Mutta onneksi ihan lyhyt otsatukka on nykyään muotia, Rahkola muistuttaa.

Joskus pikkuasiakkaan uusi ilme on ollut niin persoonallinen, että kampaajakin saa purra huultaan.

–Siinä pitää vaan hillitä itsensä, vaikka kuinka naurattaisi. Mutta yleensä noihin voi suhtautua huumorilla. Marmattaa ei ainakaan saa.

Rahkola on joutunut parsimaan joskus omienkin lapsien ratkaisuja.

–Tyttöni oli ekspertti siinä. Hän leikkasi omat hiuksensa salaa monta kertaa silloin 3–4-vuotiaana.

 

Ei tarvitse kovin kaukaa hakea syytä siihen, miksi kampaajamestarin oma jälkikasvu osoittautui normaaliakin aktiivisemmaksi hiustenleikkuussa.

–Omien hiusten leikkely on aikuisen jäljittelyä, mallioppimista ja samaistumista, sanoo perheneuvolatyöhön erikoistunut psykologi Aino Pulkka Iisalmesta.

Pulkka tarjoaa yrityksensä kautta muun muassa lasten kehitystasoarvioita.

–Silloin 3–5-vuoden iässä kokeilunhalu on kovimmillaan. Samaan aikaan lapsi opettelee hienomotoriikkaa. Jos on nähnyt, että joku leikkaa toisen hiuksia, se voi alkaa kiinnostaa, koska näyttää kiehtovalta.

Monesti saksimestari suorittaa tekonsa piilossa, joten lapsi tietää kyllä, että teko ei välttämättä ole toivottu.

–Vaikka lasta on varmasti kielletty, että saksia ei saa käyttää, lapsen on vaikea hillitä omia yllykkeitään. Lopputulosta sen ikäinen lapsi ei osaa etukäteen hahmottaa. Se hahmotuskyky alkaa tulla sitten kouluiässä, Pulkka naurahtaa.

Hän kertoo jutelleensa aiheesta omien tyttäriensä kanssa.

–Tytöt kertoivat, että nukeiltakin leikattiin hiukset pois, jos tarvittiin miesnukke. Omien hiusten leikkaaminen voi liittyä myös toisen roolin kokeilemiseen.

Yksi tyttöjen kavereista oli mennyt pienenä vielä pidemmälle.

–Hän oli leikannut omat ripset pois. Tyttö oli varmaan nähnyt, kun äiti käyttää ripsientaivutinta ja oli mieltänyt ne saksiksi.

Aino Pulkka sanoo, että kun lapsi on leikannut hiuksensa salaa, häntä ei kannata ainakaan kovin paljon moittia.

–Eihän sitä ilkeyttään tietenkään tee, vaan sen ikäiset vaan ovat niin luovia. Jos saksien käyttö kiinnostaa, voi antaa vaikka vanhaa kangasta harjoitusmateriaaliksi.

Yhtä kaikki, saksimestaria ja vanhempia lohduttaa totuus, joka ei pala tulessakaan. Kyllä se siitä kasvaa.


Näin osallistut Savon Saksimestari -kilpailuun

Voit lähettää kuvakilpailuun kuvan tutusta lapsesta, joka on leikannut itse omat hiuksensa. Jos lapsi ei ole omasi, kysy kuvan lähettämiseen lupa lapsen vanhemmilta. Tarpeen vaatiessa voit lähettää samasta lopputuloksesta parikin kuvaa, jos hiukset on leikattu sekä edestä että takaa.

Haemme nimenomaan kuvia, joissa lopputulos on aito, lapsen itsensä leikkaama.

Saksimestariehdokkaan tulee yhä olla alle 10-vuotias. Kuvan ei siis tarvitse olla aivan tuore, eikä kenenkään toivota kannustavan lastaan leikkausoperaation tätä kuvakisaa varten.

Lähetä kuva 16.2. mennessä osoitteeseen verkkolehti@savonsanomat.fi. Kuvan koko on hyvä olla lähellä 1 mt, mutta pienempiäkin kuvia otetaan toki vastaan.

Kirjoita sähköpostin otsikoksi Savon Saksimestari. Kirjoita viestiin lapsen tiedot (nimi, ikä, asuinpaikka) ja pieni kuvailu siitä, miten ja milloin leikkausoperaatio tapahtui. Kirjoita mukaan myös omat yhteystietosi puhelinnumeroineen.

Asiantuntijaraati valitsee kuvista finalistit, joista lukijat voivat äänestää suosikkiaan Savon Saksimestariksi.

Kaikki finalistit saavat tavarapalkinnot ja Savon Saksimestariksi valittu lapsi palkitaan hienolla diplomilla, pokaalilla ja tavarapalkinnolla.

Lähetettyjä kuvia voidaan julkaista vain tämän kuvakisan yhteydessä, eikä lehti käytä niitä muihin käyttötarkoituksiin. Saat lähettää ainoastaan kuvia, joihin sinulla on tekijänoikeudet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

2.7.2020 Sutkaus

1.7.2020 Sutkaus

30.6.2020 Sutkaus

29.6.2020 Sutkaus

28.6.2020 Sutkaus

27.6.2020 Sutkaus

26.6.2020 Sutkaus

25.6.2020 Sutkaus

2.7.2020 Fingerpori

1.7.2020 Fingerpori

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.