Kuningaslohi iski täkyraksiin - kuuden tunnin yksitotisuus vaihtui tuuletuksiin

Veijo Miettinen

Seppo Happonen ja Juha Hyttilä uistelivat 15. marraskuuta Leppävirran Sorsavedellä. Vesille lähdettiin jo aamulla kahdeksalta ja tarkoitus oli narrata kaloja iltahämärään saakka. Kokemuksesta kalastajat tiesivät, että päivällä ei ehkä tärppejä tulisikaan, mutta usein on onnistanut juuri iltahämärän hetkillä. Päivän hämärtyessä täkykalat nousevat pintavesiin yöksi ja saalistavat petokalat seuraavat perässä.

Päivä sujui aivan käsikirjoituksen ja arvailun mukaan. Kuusi tuntia uistelua, eikä minkäänlaista kontaktia kaloihin. Sitten se tapahtui.

Päivän jo hämärtyessä hiukan yli iltakolmen ulommaiseen pikkukelkkaan seitsemän gramman painon takaa iski kala kiinni täkyraksiin.

Aikansa kalaa väsyteltyään kalastajat nostivat veneeseen 85 sentin pituisen Sorsaveden kuningaskalan, 8,3 kiloa painavan järvilohen. Päivän yksitotinen kalaton uistinten veto päättyi kalastajien riemukkaisiin tuuletuksiin. Oma ennätyslohi oli saaliina.

 

Kuopiolaiset Erkki Vainikainen ja Ismo Huttunen muodostavat oivallisen kalastajakaksikon. Miehet ovat pyydystäneet kaloja yhdessä Kallavedeltä ja pienemmistäkin järvistä. Suuria vonkaleitakin on tullut, parhaimmillaan jopa seitsemän kilon kuha.

Soittaessani toiselle kalastajista joulukuun toisella viikolla parivaljakko jo suunnitteli Kallaveden jäille lähtöä verkkoja uittamaan. Kestäisikö jää, kun luntakin oli päälle satanut?

Miehet ovat huomanneet, että pikkujärvistä saattaa pitkällä siimalla löytyä kunnon vonkaleita. Marraskuun lopulla kalastajat laskivat kumminkin Niemisjärvellä Särkisjärveen pari metriä korkean silmäkooltaan 45 millin verkon. Odotettavissa ei ollut tällä pyydyksellä suuria kaloja, mutta ehkä jotakin pataan pantavaksi.

Verkon irralliseen päähän tuntui tarttuneen jotakin, oliko siellä hakotukki? Miesten hämmästys oli suuri, kun verkon perältä löytyi valtaisa lahna. Kala oli pyöritellyt itsensä pussiin, josta ei ollut omin voimin poispääsyä. Pituutta kalalla oli 75 senttiä ja painoa 6,430 kiloa. Kerrassaan mainio ruokakala, joskin savustuspönttö kävi auttamattomasti liian pieneksi.

 

Marraskuun lopulla kuopiolainen Pentti Turpeinen laski Kuttajärveen kolme 55 millin verkkoa.

Verkkoja kokiessa airoissa ollut avustaja totesi kauempana kalan olevan pinnassa. Oliko kala sittenkään vai oliko verkko jäänyt kiveen kiinni tai oliko siinä joku pölli? Kumpikin arvailu osoittautui vääräksi, sillä kalastajien lähestyessä verkko painui pinnan alle. Siellähän olisi kala!

Tuppurainen nosti varovasti verkkoa ja totesi valtaisan hauen olevan viiksistään ja suustaan verkossa kiinni. Kalastaja pyöräytti verkkoa jättiläisen ympärille, koettaen saada sen pussin. Verkko ei kumminkaan kestänyt ja käden kitusiin työntäminen ei onnistunut. Nostokoukun ja haavin puuttuminen ehti harmittaa.

Onneksi oli puukko mukana. Tuppurainen veti varovasti kalan veneen viereen ja hivutti puukon varovasti hauen alaleuan alle. Sitten seurasi teräaseen nopea survaisu hauen leuasta läpi ja kalan vääntö veneeseen. Kalalla oli pituutta 130 senttiä ja painoa 12,690 kiloa.

Uusimmat

Viihde

IL: Näyttelijä Antti Holma meni naimisiin New Yorkissa

Iisalmessa kuvataan kansainvälistä tv-sarjaa - tuotantoyhtiö hakee viime hetken avustajia

21.11.2018 Sutkaus

20.11.2018 Sutkaus

Mikä on puujalkavitsi? Veikko vastaa

19.11.2018 Sutkaus

Kun on morkkis ja masentaa: AA-PUU-VA Miss Suomi Alina Voronkova!

Alina Voronkova: "Olen reippaasti ilmoittanut, että pitäkääpä minut mielessä"

18.11.2018 Sutkaus

Kuopion musiikkilukio 50 vuotta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.