Loppuiko mökillä tekeminen? Kesäiset kisailut pelastavat tilanteen!

Kun laiturilla köllöttäminen alkaa kyllästyttää ja vieraat väsyä paikallaoloon, voi mökkielämää piristää pelien ja erilaisten kisailujen parissa. Tässä muutamia ehdotuksia kesäpäivän ratoksi.

1. Pyyhelentopallo

Pyyhelentopalloa, eli pyyhkistä, pelataan samoin kuten tavallistakin lentopalloa, mutta palloon saa koskea ainoastaan kahden henkilön välissään pitämällä pyyhkeellä. Syötöstä saa ottaa pyyhkeen avulla myös kopin, mutta palloa ei saa kuljettaa sitä pyyhkeessä kantamalla.

Pyyhelentopallo vaatii onnistuakseen ainoastaan sulka- tai lentopalloverkon, melkein minkä tahansa pallon ja jokaiselle parille ison pyyhkeen. Pyyhkistä pelataan kahden tai neljän hengen joukkueissa. Neljän hengen joukkueissa pelialueen tulee olla suuri, etteivät pyyhettä kantavat parit ole jatkuvasti törmäilemässä toisiinsa.

Verkon voi halutessaan jättää pois esimerkiksi lasten kanssa pelatessaan. Pelissä on vaikea tehdä lentopallolle tyypillisiä piikkejä, ja pyyhe soveltuukin parhaiten roikkuvien pallojen syöttämiseen.

Ottelun voittaa se, joka voittaa ensimmäisenä kaksi erää. Erävoittoon vaadittavasta pistemäärästä kannattaa sopia ennen pelin alkua. Perinteisessä lentopallossa erävoittoon vaaditaan 25 pistettä.

2. Mökkiolympialaiset

Brasilian lennot ja majoituspaikat on varattu jo aikaa sitten, mutta kovatasoisia olympialaisia voi viettää ahtaan kisakaupungin sijaan mökkioloissa. Halutessaan myös juhannuskokon voi sytyttää soihdulla olympiatulen tyylisesti.

Leikkimielisessä kisassa palkintojen ei tarvitse olla erityisen prameita, vaan pokaaliksi kelpaa hyvin vaikka kultaisella spray-maalilla käsitelty lippahattu.

Kilpailulajit kannattaa rajata ajan säästämiseksi 3–5 erityyppiseen lajiin. Perinteisistä mökkipeleistä olympialaisiin soveltuvat parhaiten esimerkiksi tikanheitto, petankki ja kroketti.

Kisoja kannattaa kuitenkin vaikeuttaa ottamalla mukaan vieraille ennestään tuntemattomia lajeja, joista osa voi aivan hyvin olla itse keksittyjä. Kannattaa kokeilla esimerkiksi näitä:

Lehdenheitto

Jokaiselle lehdenheittoon osallistujalle jaetaan vanha sanomalehti ja viisi minuuttia aikaa rakentaa itselleen lehdestä yksi tai useampi peliväline. Nauloja, teippiä tai muitakaan ylimääräisiä tarvikkeita pelivälineiden rakentamiseen ei saa käyttää.

Aikarajan kuluttua jokaisella on kolme yritystä saada lennätettyä pelivälineensä mahdollisimman pitkälle heittopaikalta vapaalla tyylillä. Pisimmälle pelivälineen lennättänyt voittaa.

Lopuksi kaikki osallistuvat sivujen siivoamiseen maastosta. Ylijääneen askartelumateriaalin voi käyttää vaikkapa saunan sytykkeenä.

Lajia voi myös pelata jakamalla lehden sijasta jokaiselle pelaajalle kolme A4-paperiarkkia. Laji muuttuu silloin herkästi lennokkikisaksi.

Vedenkanto

Vedenkannossa jokaisen pelaajan tavoitteena on saada täytettyä vesiämpäri tai saunavati mahdollisimman nopeasti järvivedellä. Apuvälineitä veden kantamiseen ei kuitenkaan saa käyttää, vaan vesi pitää kuljettaa omin avuin saunan rappusille asetetuille astioille esimerkiksi käsissä kantamalla. Nopeiten oman astiansa täyteen saanut voittaa kisan.

Lajissa pitää ottaa huomioon turvallisuusnäkökulma niin, ettei kukaan pelaajista pääse vahingossa putoamaan laiturilta.

Tavaroiden etsintä

Pihapiiriin piilotetaan joukko ennalta sovittuja esineitä, kuten värikkäitä nauhoja, tölkkejä tai tennispalloja. Pelaajille annetaan viisi minuuttia aikaa etsiä esineet maastosta ja eniten tavaroita löytänyt voittaa. Hauskana variaationa esimerkiksi tennispalloja käytettäessä on, että pisteidenlaskussa kaikki löytämänsä tavarat on onnistuttava pitämään käsissään.

3. Korttiruletti

Kaikkien pelien ei tarvitse olla kilpailullisia viihdyttääkseen mökkivieraita. Esimerkiksi korttipakkaa käyttämällä voi pelata hiukan monipuolisemmaksi rakennettua versiota pullonpyörityksestä.

Koko korttipakka levitetään pöydälle korttien kuvapuolet alaspäin. Yksi pelaajista antaa korttien väriin tai arvoon perustuvan haasteen, esimerkiksi, että kaikki mustan kortin nostaneet joutuvat juoksemaan talon ympäri, tai että isoimman kortin nostanut lausuu pienemmän kortin saaneelle jonkin kohteliaisuuden.

Haasteen antamisen jälkeen jokainen nostaa kortin ja suorittaa tehtävän sen mukaan, millainen kortti käteen sattui nousemaan. Kortin nostamisesta saa kieltäytyä, mutta silloin ei saa itse olla paikalla muiden suorittaessa tehtävää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

Lupaavia löytöjä koronalääkkeeksi: "Olemme tunnistaneet muutamia lupaavia pareja"

8.8.2020 Sutkaus

7.8.2020 Sutkaus

6.8.2020 Sutkaus

5.8.2020 Sutkaus

4.8.2020 Sutkaus

3.8.2020 Sutkaus

2.8.2020 Sutkaus

1.8.2020 Sutkaus

31.7.2020 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.