Lurpsis, enää 3 yötä pizzaperjantaihin – Mutta tiedätkö miten pizzan voittokulku alkoi?

Vaikka taivas on rajana suomalaisillakin nykypäivänä mitä tulee ruokavalintoihin, pakastepizzojen suosio jatkaa vaan kasvuaan. Nykyään maassamme myydään noin 40 miljoonaa pakastepizzaa vuodessa eli yli 100 000 lättyä päivässä.

Dr. Oetkerin markkinointipäällikkö kertoo yhtiön tiedotteessa, että kymmenen vuoden aikana pakastepizzojen myyntimäärä on tuplaantunut.

Pakastealtaista mukaan napattavat pizzat tulivat suomalaisten pöytiin 1990-luvun lopulla. Terminä mainostenkin kautta vakiintunut pizzaperjantai ei ole tuulesta temmattu, sillä perjantai on paras pizzapäivä. Silloin ostetaan yli neljännes koko viikon pizzoista. Koko vuoden mittakaavalla eniten pizzoja ostetaan yllättäen joulukuussa.

Wikipedia tietää kertoa, että pizzan historia voidaan jäljittää Suur-Kreikan kreikkalaissiirtokuntiin saakka Etelä-Italiassa. Pizzan kaltainen tuotos on mainittu jo Vergiliuksen Aeneiksen kirjassa 200-luvulla ennen ajanlaskun alkua. Marcus Porcius Caton kirjoittamassa Rooman historiassa puolestaan mainitaan ”litteä kivillä paistettu taikinapyörylä, jossa on täytteenä oliiviöljyä, yrttejä ja hunajaa”.

pizza Kuva: Aake Roininen
 

 

Kunnia nykyisen pizzan luomisesta on annettu leipuri Raffaele Espositolle. Vuonna 1889 Esposito teki spesiaalipizzan Italian kuninkaan Umberto I:n ja kuningatar Margheritan vierailulle. Pizza oli väriltään isänmaallinen, sillä siinä oli Italian lipun vihreää (basilika), valkoista (mozzarella) ja punaista(tomaatti). Pizza nimettiin Margheritaksi kuningattaren kunniaksi.

Pizzan kansainvälinen läpimurto tapahtui toisen maailmansodan jälkeen, kun Napolista kotiutetut joukot veivät pizzan Yhdysvaltoihin. Jenkkilään perustettiin ensimmäiset pizzaketjut vuonna 1954, kun muun muassa Pizza Hut aloitti.

Suomen ensimmäinen pizzaravintola perustettiin vuonna 1961, kun italialainen keittiömestari ja merimies Giovanni Tedeschi perusti ravintola Giovannin Haminaan. Hän oli työskennellyt pizza-alalla Yhdysvalloissa ennen Suomeen tuloaan.

Pizzerioita alkoi tulla koko ajan enemmän 1970-luvulla ja nykyään Suomen tunnetuin ketju, Kotipizza, perustettiin vuonna 1987.

Täytevalikoima on elänyt ajan mukana, mutta yleisesti ikisuosikki on ollut fantasia eli omavalintaiset täytteet. Tilaus- ja toimituspalvelu Pizza-online.fin mukaan vuonna 2018 valmiista pizzoista suomalaisten suosikki oli Americano, jossa on kinkkua, ananasta ja aurajuustoa.

Legendaariset roiskeläpät eli einestiskien valmispizzat tuotiin puolestaan kauppoihin vuonna 1981 Saarioisten toimesta.

pizza Kuva: Aake Roininen
 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

21.8.2019 Sutkaus

20.8.2019 Sutkaus

Syksyllä jatkuvassa Maajussille morsian -sarjassa myös pohjoissavolainen edustus – lapinlahtelainen Antti, 25, viljelee rehua ja haaveilee pienpanimosta

Yli 9-kiloinen hauenkörmy tarttui virveliin – saalis oli 15 senttiä lyhyempi kuin 8-vuotias kalastajansa

Veikko vastaa: Kuinka nuori on proteiinipitoinen dinosaurus?

19.8.2019 Sutkaus

18.8.2019 Sutkaus

17.8.2019 Sutkaus

16.8.2019 Sutkaus

21.8.2019 Fingerpori

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.