Machot torakat sekstaavat vähemmän kuin reppanat

Ihmisten ja eläinten seksielämässä on paljon yhteistä. Bonobo-apinat harrastavat seksiä myös saman sukupuolen kanssa, ja jääpingviinit turvautuvat prostituutioon, jos pesänrakennusmateriaaleista on pulaa.

Machouros ei kuitenkaan pärjäisi torakkana: torakkanaaras haluaa nimittäin reppanaa.

Torakka erittää kolmea kemiallista yhdistettä: 2-metyyliatsolidiinia, 4-etyyli-2-metoksifenolia ja 3-hydroksi-2-butanolia. Näiden yhdisteiden määrä on urostorakan kannalta kriittinen. Jos sen kehossa on kahta ensimmäistä, se on torakkalauman macho: aggressiivinen ja alistava.

Jos torakassa on paljon 3-hydroksi-2-butanolia, se on lauman surkimus. Jos urostorakkalauman lähelle sattuu naaraita, machotorakat hyökkäävät luuserin kimppuun tavallista hanakammin. Usein luuseri vipeltääkin pakoon hallitsevien torakoiden kaltoinkohtelua.

Onneksi maailmanjärjestyksessä on olemassa ripaus kosmista oikeudenmukaisuutta. Jos torakkasurkimus sattuu tussauttamaan ilmoille sille niin epäsuotuisaa 3-hydroksi-2-butanolia, tilanne kääntyy sen eduksi. Yhdiste nimittäin miellyttää torakkanaaraita. Heti yhdisteen haistettuaan ne hakeutuvat omegakoiraan luo parittelemaan.

Miksi ihmeessä? Luulisi, että pariutuminen suurimpien ja vahvempien kanssa olisi edullista koko torakoiden suvulle. Yksi teoria on, että machotorakat kohtelevat huonosti paitsi luuseriuroksia, myös naaraita ja jälkeläisiään.

Mutta joskus machojakin onnistaa: muutenhan ne olisivat kadonneet maan kamaralta. Heille antautuvat vanhenevat naaraat, jotka eivät enää usko mahdollisuuksiinsa torakoiden naimamarkkinoilla.

Kirjoitus perustuu Markus Bennemanin kirjaan Himokas härkäsammakko ja muita eläinkunnan seksipetoja (Atena 2011). Aiheesta voit lukea lisää myös Sunnuntaisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

7.7.2020 Sutkaus

Yle: Suosittu Temptation Island Suomi -sarja kuvataan heinäkuussa Thaimaan sijasta Kainuussa

6.7.2020 Sutkaus

5.7.2020 Sutkaus

4.7.2020 Sutkaus

3.7.2020 Sutkaus

2.7.2020 Sutkaus

1.7.2020 Sutkaus

30.6.2020 Sutkaus

29.6.2020 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.