Machot torakat sekstaavat vähemmän kuin reppanat

Ihmisten ja eläinten seksielämässä on paljon yhteistä. Bonobo-apinat harrastavat seksiä myös saman sukupuolen kanssa, ja jääpingviinit turvautuvat prostituutioon, jos pesänrakennusmateriaaleista on pulaa.

Machouros ei kuitenkaan pärjäisi torakkana: torakkanaaras haluaa nimittäin reppanaa.

Torakka erittää kolmea kemiallista yhdistettä: 2-metyyliatsolidiinia, 4-etyyli-2-metoksifenolia ja 3-hydroksi-2-butanolia. Näiden yhdisteiden määrä on urostorakan kannalta kriittinen. Jos sen kehossa on kahta ensimmäistä, se on torakkalauman macho: aggressiivinen ja alistava.

Jos torakassa on paljon 3-hydroksi-2-butanolia, se on lauman surkimus. Jos urostorakkalauman lähelle sattuu naaraita, machotorakat hyökkäävät luuserin kimppuun tavallista hanakammin. Usein luuseri vipeltääkin pakoon hallitsevien torakoiden kaltoinkohtelua.

Onneksi maailmanjärjestyksessä on olemassa ripaus kosmista oikeudenmukaisuutta. Jos torakkasurkimus sattuu tussauttamaan ilmoille sille niin epäsuotuisaa 3-hydroksi-2-butanolia, tilanne kääntyy sen eduksi. Yhdiste nimittäin miellyttää torakkanaaraita. Heti yhdisteen haistettuaan ne hakeutuvat omegakoiraan luo parittelemaan.

Miksi ihmeessä? Luulisi, että pariutuminen suurimpien ja vahvempien kanssa olisi edullista koko torakoiden suvulle. Yksi teoria on, että machotorakat kohtelevat huonosti paitsi luuseriuroksia, myös naaraita ja jälkeläisiään.

Mutta joskus machojakin onnistaa: muutenhan ne olisivat kadonneet maan kamaralta. Heille antautuvat vanhenevat naaraat, jotka eivät enää usko mahdollisuuksiinsa torakoiden naimamarkkinoilla.

Kirjoitus perustuu Markus Bennemanin kirjaan Himokas härkäsammakko ja muita eläinkunnan seksipetoja (Atena 2011). Aiheesta voit lukea lisää myös Sunnuntaisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

Sveitsiläismiljonääri toi upean 35-metrisen jahtinsa Kuopioon – katso kuvat

23.9.2019 Sutkaus

22.9.2019 Sutkaus

21.9.2019 Sutkaus

Taas on kaloilla kokoa – uistimeen tarttui 1,5-kiloinen kuhakörmy, katso kuvat eri saaliista!

20.9.2019 Sutkaus

Seiska: Jäyhä savolainen toimitusjohtaja on mysteerimies myös vaimolleen

19.9.2019 Sutkaus

18.9.2019 Sutkaus

Juhani, 29, huomasi, että ihminen luo itse rajoitteensa – nyt mies lähtee kiertämään maailman ympäri ilman lentokonetta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.