Miksi niin moni tuntee Pasi Viherahon?

Ajatellessamme julkisuuden henkilöitä pomppaavat mieleemme ensimmäisenä poliitikot, viihdetaiteilijat ja muut enemmän tai vähemmän merkittävistä ansioistaan tunnetut hahmot. Varsinkin televisio ja juorulehdet pitävät kuuluisuuksien naamoja jatkuvasti esillä.

Lööppijulkisuus alkaa olla kuitenkin vanha juttu. Nyt ihmiset ovat kiinnostuneet todellisista henkilöistä eivätkä poseeraavista botox-kaunottarista tai harmaista poliitikoista. Tästä syystä internetissä on aivan uudenlainen julkisuuden kenttä, jolla kenestä tahansa voi tulla julkkis.

Mutta kuinka se tapahtuu? Jos juorulehden sivuille voi päästä ottamalla ennätyskokoiset silikonirinnat, ei internetissä pötkitä pitkälle teennäisyydellä. Verkossa kun yleisö päättää, kuka on huomionarvoinen ja kuka ansaitsee vaipua unholaan.

Internet on luonut oikeastaan uudenlaisen julkkistyypin, internetjulkkiksen.

Nimikirjoituksia

Pasi Viheraho on 43-vuotias Hollolassa asuva mies, joka harrastaa elektroniikkaa ja pianonsoittoa. Päällisin puolin Viheraho vaikuttaisi olevan kuin kuka tahansa muu.

Tästä huolimatta hänellä on Facebookissa runsas tuhat kaveria, ja hänen YouTube-videoitaan on katsottu yli 13 miljoonaa kertaa.

Kadulla moni vastaantulija tunnistaa Viherahon, ja jotkut jopa pyytävät nimikirjoitusta. Kerran hänet tunnistettiin äänestä nakkikioskin jonossa.

Miksi niin moni tuntee hänet? Edes Viheraho itse ei ole varma syystä.

- Aloin kuvata arkisia tapahtumia YouTube-palveluun. Pikkuhiljaa tilanne kehittyi siihen, että muutama tuhat seuraa päivittäin kuulumisiani videoiden kautta, Viheraho kertoo.

Eikä hän vähättele, sillä monet videoista ovat kuin kenen tahansa muun elämästä. Joissakin hän ajaa autolla ja rupattelee samalla tallenteelle niitä näitä. Toisissa hän kuvaa ostosreissunsa lähikauppaan. Nämä molemmat ovat itse asiassa usein toistuvia teemoja Viherahon videoissa.

Pienen puolella

Kun videot panee katsomiskertojen perusteella järjestykseen, syy suosioon alkaa selvitä.

Eniten katsotussa videossa Viheraho kuvaa kaupan parkkipaikalla olevaa turvallisuusalan yritykselle kuuluvaa pakettiautoa.

Videon taustalta kuuluu hänen ja oletettavasti firman työntekijän välistä kiistelyä siitä, onko vartiointiyrityksen auton kuvaaminen laillista. Koska video on edelleen nähtävillä, Viheraho oli ilmeisen oikeassa.

Eikä tämä ole ainoa kerta, kun hän puolustaa pienen ihmisen oikeutta käyttää kameraa julkisella paikalla. Ostosreissuilla kauppojen henkilökunta kehottaa usein Viherahoa sulkemaan kameransa. Tästä huolimatta kuvausreissu jää kokonaisuudessaan talteen ja on pian kaikkien katsottavissa.

Eräässä toisessa suositussa videossa ollaan jälleen ajelulla, mutta siinä kuski kiroaa ohi ajavan ajoväylien suolausta tekevän auton syvimpään helvettiin. Pasi Viheraho ei selvästikään ole teiden suo-lauksen kannalla.

Ehkä juuri siksi Viheraho saattaa olla tunnetuin suomalainen internetjulkkis. Video-bloginsa kautta hän haastaa sananvapauden rajoja ja tuo samalla mielipiteensä esille muistakin asioista. Ja juuri toisinajattelijathan aloittavat ne mielenkiintoisimmat keskustelut nettimaailmassa.

Julkisuudesta hyötyä

Viheraho ei vaikuta pelkästään YouTubessa, vaan hän jakaa ajatuksiaan omien nettisivujensa ja keskustelufooruminsa kautta.

Lisäksi hän ylläpitää Pasiradio-nimistä nettiradiota, joka tavoittaa parhaimmillaan tuhat kuuntelijaa.

Miten internetjulkisuus vaikuttaa arkeen?

- Ei siitä ainakaan haittaa ole ollut. Voi luoda yhteyksiä ja kuulee asioista, joista voi olla hyötyä itselle tai muille, Viheraho toteaa.