Missä vaiheessa voi käväistä vessassa? Avengers: Endgame herättää kysymyksiä, ja nyt me vastaamme niihin (ilman spoilereita)

Marvelin uutukainen eli Avengers: Endgame tuli Suomessa elokuvateattereihin keskiviikkona. Ja kyllä, se on monella mittarilla isointa ja kauneinta supersankarielokuvaa, mitä valkokankailla on ikinä nähty.

Marvel Cinematic Universumia on rakennettu vuodesta 2008, jolloin yleisön eteen tuotiin Iron Man. Nyt 11 vuotta myöhemmin Endgame päättää tarinakaaren, johon sisältyy kaikkiaan 22 elokuvaa.

Tästä kaikesta päästään siihen, että uutukaisella on pituutta yli kolme tuntia. Lopputekstien kanssa elokuva kestää tarkalleen 182 minuuttia, ja jos mukaan otetaan elokuvan alussa pyörivät mainokset ja trailerit, aikaa kuluu helposti 200 minuuttia, siis kolme tuntia ja 20 minuuttia.

Tämä tuo mukanaan käytännön ongelman. Monet leffakävijät ovat pohtineet, miten pitkän istumasession jaksaa käymättä vessassa – varsinkin, kun elokuvissa yleensä syödään poppareita ja juodaan limsaa.

Monet ovatkin huolissaan, onko elokuvassa sopivaa vessataukoa.

Savon Sanomat vastaa tähän ja muutamaan muuhunkin Endgameen liittyvään kysymykseen. Toki ilman spoilereita.

K: Missä välissä Avengers: Endgamea on sopiva vessatauon paikka?

V: Viisi minuuttia ennen elokuvaa tai lopputekstien jälkeen. Vakavasti sanottuna leffa on varsinkin faneille niin täynnä kaikkea kivaa ja pientä, suurista tapahtumista puhumattakaan, ettei vessatauolle ole sopivaa hetkeä. Mutta jos on ihan pakko piipahtaa muualla, noin tunnin kohdalla tulee kohtaus, jossa Hulk syö (huomaatte kyllä). Siinä on tyhjäkäyntiä ja ei niin merkityksellistä dialogia, jonka aikana nopea vessareissu voi onnistua.

Netissä on ehdotettu myös, että toisen tunnin lopussa, kun ruutuun lämähtää "New Jersey" -titteli, olisi hyvä hetki juosta vessaan.

K: Mitkä elokuvat minun pitäisi katsoa ennen Endgamea?

V: Kaikki MCU:hun kuuluvat 21 elokuvaa. Ja ei, tämä ei ole vitsi. Avengers: Infinity Warin pystyi katsomaan, jos takana olivat edelliset Avengersit (eli Avengers vuodelta 2012 ja Age of Ultron vuodelta 2015) sekä mielellään Captain America: Civil War. Toki Thor: Ragnarok ja Black Panther auttoivat tilanteen ja tapahtumien ymmärtämisessä.

Sen sijaan Endgamesta sujahtaa valtava määrä asioita ohitse, jos jokainen leffa ei ole tuttu. Itse asiassa Endgame on niin pitkälti faneille suunnattu elokuva, että se on pikemminkin kaikki langat hyvinkin tyydyttävästi yhteen sitova pitkän saagan päättävä osa kuin itsenäinen elokuva. Ja jos näistä langanpäistä ei ole ymmärrystä, monet kohtaukset, kohtaamiset, lauseet ja katseet jäävät vaille merkitystä.

K: Minä en ole katsonut sarjakuvaelokuvia. Miksi niitä pitäisi katsoa?

V: Sarjakuvaelokuvat, siis ne parhaat, ovat lunastaneet paikkansa toimintaelokuvien kärkikastissa. Oikeastaan voisi sanoa näin päin, että muut toimintaelokuvat ovat alkaneet ottaa mallia supersankarielokuvista. Esimerkiksi Fast & Furious -kaahailusarja (ja varsinkin trailerin perusteella tuleva Hobbs & Shaw -spinoff) on melkoista supersankariestetiikkaan lentävien autojen ja painovoimaa uhmaavien stunttien kanssa.

Lisäksi erityisesti Marvel on onnistunut luomaan joukon hahmoja, joiden keskinäinen kemia toimii mainiosti. Avengers-ryhmä, tai Guardians of the Galaxy, toimii samalla sukkeluudella kuin monet ison yleisön rakastamat sitcom-sarjat. On nokittelua mutta myös tunteita.

Supersankarielokuvien suosiota voi myös pohtia näin: ne ovat täydellistä eskapismia todellisesta maailmasta. Elokuvien ongelmat ovat yleensä mukavan mustavalkoisia. On selvästi ongelma tai epäkohta, jotka ovat jopa ratkaistavissa. Nykypäivän maailmassa ongelmat ovat harvoin sellaisia: tuskinpa Kapteeni Amerikka voi lyödä ilmasto-ongelmaa tai antaa turpiin nälänhädälle (vaikka ok, tämähän on yksi Infinity Warin teema, tosin Thanoksen puolelta).

Lisäksi supersankarileffoissa on mukana Hollywoodin eturivin näyttelijät ja ohjaajat. Pian on helpompi nimetä A-luokan tähti, joka ei ole esiintynyt DC:n tai Marvelin maailmassa kuin nimetä kaikki mukana olleet. Tom Cruise taitaa olla yksi harvoista, joita ei supersankarileffoissa ole nähty. Joskin miehen esittämä Ethan Hunt on viittaa vailla supersankari. Kuten on Jack Reacherkin.

Leffoissa liikkuu myös käsittämättömät rahat, mikä näkyy ja kuuluu.

K: Mutta eivätkö sarjakuvaelokuvat ole lapsille?

V: Eivät ole.

K: No onko se Avengers: Endgame edes hyvä elokuva?

V: On se. Se onnistuu kiitettävästi liki mahdottomassa, eli sitoo edelliset elokuvat yhteen ja antaa useammalle edellisten elokuvien pääosahahmoille järkevän kehityskaaren lopun.

Elokuva on jopa niin täydellinen piste, että tähän elokuvaan voi lopettaa sarjakuvaelokuvien katsomisen, jos ei jaksa odottaa, mitä MCU:n phase 4 tuo tullessaan. Toki phase 3:een kuuluva Spider-Man tulee elokuviin vielä heinäkuussa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

"En muista milloin olisin nähnyt viimeksi elokuvissa yhtä paljon itkeviä ihmisiä" – supersankarisaagan päätösosa laittoi toimittajankin nieleskelemään, kuuntele podcast

Olipa kerran villi idea, josta kasvoi miljardibisnes – yksi menestystarina saa pisteensä keskiviikkona