Nuoret pojat kesyttivät 12,7-kiloisen hauen - katso kuvat!

Vehmersalmelaiset Vartiaisen veljekset, 15-vuotias Jarkko ja 13-vuotias Jyri ovat innokkaita jigillä kalastajia. Taitoakin nuorukaisille on kertynyt ja Etelä-Kallavesi on antanut perheen ruokapöytään monet makoisat kuhat ja ahvenet. Onpa veneeseen noussut aikaisemmin kunnon viisikiloinen haukijättikin.

Elokuun 30. päivänä pojat lähtivät koulun jälkeen tutuille kala-apajille onneaan koittamaan. Sää oli hyvä ja tuuli leppoisa. Ajettiin kotirannasta kilometrin verran ja laskettiin ankkuri. Tästä oli aikaisemminkin noussut hyvällä menestyksellä ahvenia ja kuhia. Pian ottikin kuha kiinni, mutta alimittaisena se oli päästettävä kasvamaan.

Sitten Jyrin sykkyrälle mennyt vapa kertoi kunnon kalan iskeneen jigiin. Kohtuullisen nopeasti aaltojen jätti näyttäytyi pinnassa ja paljastaen pojille suuren kokonsa. Alkoi armoton väsytystaistelu jossa hauki teki kaikkensa saadakseen takaisin menetetyn vapauden.

 

Kallaveden jättiläinen otti suunnan kohti veneen ankkuriköyttä, joka ennätettiin juuri nostaa pois hauen tieltä. Tuuli yltyi ja poikien piti ottaa konevoimat käyttöön veneen ohjailemisessa. Kala teki voimakkaita syöksyjä aaltojen alla, kunnes parinkymmenen minuutin jälkeen sen voimat alkoivat huveta.

Viimein kala tuli pintaan ja Jyri veti sitä kohti venettä niin kovasti kuin 12 millin kuitusiimalla ja 6,3 jalan jigivavalla suinkin uskalsi. Suuren haavin ja nostokoukun avulla pojat saivat hauen veneeseen. Tiukalle joutuivat kalastusvälineetkin: viehelukko ja koukku olivat oienneet aivan suoriksi. Itse jigistäkin oli tullut entinen kalastusväline.

Postin vaaka näytti 119 senttiä pitkälle kalapedolle painoa 12,680 kiloa ja tällä vonkaleella tuli pojille nuorten mestarikalastajakilpailussa uistelusarjan ylivoimainen voitto. Toiseksi tulleen varpaisjärveläisen Jaakko Korhosen hauki painoi 7,15 kiloa. Onkisarjassa voiton vei Oskari Hämäläinen Lapalahdelta 1,2 kiloa painavalla hauella.

 

Jigillä narrasi myös tuusniemeläinen Ari Venäläinen Juojärvestä kunnon paistikalan. Elokuun viimeisenä päivänä mies nosti veneeseen puolimetriä pitkän ahvenen, joka painoi 2,095 kiloa.

Kuopiolainen Pertti Hirvonen kalastaa kesäisin pilkkiongella, ei tosin avannosta, vaan veneessä istuen. Tutut kalapaikat ovat Pohjois-Kallavedellä Haminalahden vesillä. Aikaisemmin on järvestä noussut 0,7 kilon kyrmyniska, mutta nyt meni tuplasti paremmaksi. Mies sai 1,625 painoisen ahvenen.

Varkautelainen Marja Rautava narrasi onnistuneesti ahvenia vapaongella elokuun puolivälissä. Illalla kello 20 iski kiinni kala joka veti kerralla siiman suoraksi ja taivutti vavan mutkalle. Veneeseen nousi 1,04 kiloa painava ahven. Komean kalan sai vapaongella myös yksitoistavuotias Jesper Konttinen Kermajärvestä. Nuori kalamies selvitti saaliikseen 2,5 kiloa painavan säyneen.

Kokenut ankeriaan pyytäjä pieksämäkeläinen Esko Rissanen on onnistunut jälleen saamaan mainion savukalan. Heinäkuun lopulla miehen Pieksänjärveen laskemassa katiskassa kiemurteli 115 senttiä pitkä ja 2,224 kiloa painava ankerias.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

15.8.2020 Sutkaus

14.8.2020 Sutkaus

13.8.2020 Sutkaus

12.8.2020 Sutkaus

”Lähetyssaarnaaja” taivaalla – Pasi Pirttikoski hyppää ennätyksiä ja levittää kupukuviohyppäämisen saloja

15.8.2020 Fingerpori

14.8.2020 Fingerpori

13.8.2020 Fingerpori

12.8.2020 Fingerpori

11.8.2020 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.