Nyt tullaan jo nauramaan

Se oli tammikuun 23. päivä vuonna 2004, kun Kuopion ensimmäinen stand up -keikka pyörähti käyntiin ravintola Pannuhuoneella. Siitä alkoi kaupungin stand upin ajanlasku. Lavalle kipusi silloin Teemu Vesterinen.

Juhlavuoden kunniaksi kuopiolaiset stand up -keikkojen puuhamiehet muistelevat menneitä. Juha Jylhäsalmi, Erkka Isotalo ja Rieti Jauhiainen viittilöivät kiivaasti Pannuhuoneen yhdessä nurkassa. Tähän tehtiin tila ensimmäiselle stand up -lavalle, joka myöhemmin roudattiin Introon.

–Lava oli kooltaan 1,5 metriä kertaa 1,5 metriä. Ilarin setissä meni kymmenen minuuttia alussa, kun hän taivasteli lavaa, Jylhäsalmi nauraa.

Kuopiolaislähtöinen stand up -koomikko Ilari Johansson tarkkailee touhua vierestä. Hän oli mukana jo toisessa tai kolmannessa klubi-illassa.

 

Johansson on suomalaisia stand up -pioneereja. Alkuvuosina lajia piti pystyssä kymmenkunta esiintyjää. Viiden-kuuden viime vuoden aikana klubien ja esiintyjien määrä on kasvanut vauhdilla.

–Nykyisin melkein joka toisessa klubissa Helsingin seudulla on karaokea ja joka toisessa stand upia, Jylhäsalmi kommentoi.

–Tarjontaa on ehkä jo liikaakin. Paikkoja karsiutuu, Johansson ennustaa.

Stand up on noussut klubeilta myös teattereihin ja musiikkikeskusten lavoille. Huippuna oli Sami Hedbergin taannoinen Hartwall Areenan show, joka veti 8000 katsojaa.

Jos suomalainen stand up oli alussa kaupunkilainen laji, matkustaa nykyisin myös bussilasteittain maaseudun väkeä katsomaan show'ta. Ja uutta katsojapolvea kasvaa nuorisosta.

Kun stand up on saavuttanut kouluiän, on yleisökin tullut asiantuntevammaksi.

– Katsojat ovat entistä vaativampia. He tuntevat lajin ja tietävät mitä ovat tulossa katsomaan. Toisaalta esiintyminen on aikaisempaa helpompaa, koska ei tarvitse todistella mikä laji on. Pääsee suoraan asiaan, Johansson arvioi.

Konkari kuvailee, että alkuaikoina tuli vastaan asennetta, että "miksei se kerro vitsejä, vaikka on olevinaan hauska".

– Nyt ei tulla asenteella, että tänään en aio nauraa.

Johansson sanoo, että enää ei pysty määrittelemään keskimääräistä stand up -katsojaa. On nuorta ja vanhaa, miestä ja naista.

–Suomen kokoisessa maassa ne, jotka katsovat stand upia ovat suurkuluttajia. Se pakottaa esiintyjät uudistamaan juttuja. Myös You Tube on muuttanut paljon.

Johansson on ylpeä siitä, että alalla kilpailu on tervettä.

–Kaikki kannustavat toisia eteenpäin. Se on tärkeää, koska ala on nuori. Sahaisimme omaa oksaa, jos näin ei olisi.

 

Hänen oma stand up -uransa lähti käyntiin Hämeenlinnan teatterista, kun silloinen teatterinjohtaja Riku Suokas pyysi tekemään esityksen.

–Olin kuullut C-kasetilta stand upia ja nähnyt Eddie Murphyn Rawn. Ja olin teatterikouluaikaan tehnyt tarinankerrontaa.

Vuodesta 2003 Johansson kiertänyt Suomea stand up -ammattilaisena. Hän määrittelee lajin eläväksi puhetaiteeksi.

Stand upissa hahmojen taakse on turha mennä, sellainen ei toimi.

–Jokainen meistä kertoo omia henkilökohtaisia näkemyksiään omana itsenään. Stand up on myös vuorovaikutustilanne.

Se on myös syy, joka saa Johanssonin jatkamaan.

– Se hetki, kun homma toimii lavalla ja vuorovaikutus yleisön kanssa syntyy – se on hyvin palkitsevaa. Siinä on jotain hyvin energisoivaa.

Silloin ei ole jälkeäkään jännityksestä, joka saa Johanssonin muistuttamaan äkäistä koiraa juuri ennen lavalle astumista.

– Itsekin jännitän esiintyjien puolesta ennen keikkaa, Jylhäsalmi tunnustaa, kun takahuoneen tunnelmia käydään läpi.

Vaikka Jylhäsalmi on kymmenen vuotta puuhaillut Kuopiossa stand up -keikkojen tuottajana, ei homma maistu puulta. Hän ihailee edelleen esiintyjien nopeaa älyä ja notkeaa improvisaatiota hetkessä, vaikka jutut on etukäteen käsikirjoitettu.

Samaa mieltä on Rieti Jauhiainen, joka toimi ravintolapäällikkönä silloin, kun stand up rantautui Kuopioon.

–Moni meistä on hauskan tyypin maineessa, mutta menepä kertomaan juttuja lavalle yleisön eteen, Jauhiainen huokaa.

 

Ensi kesän Kuopion Komediafestivaalia ennakoi P re Weekend -tapahtuma, joka alkaa torstaina 30.1. loppuunvaratulla André Wickströmin show'lla Pannuhuoneella. Stand up -esitykset jatkuvat Introssa, Mustassa Lampaassa ja Henry's Pubissa perjantaina 31.1. ja lauantaina 1.2.

Lisätietoja: www.komediafestivaali.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

15.8.2020 Sutkaus

14.8.2020 Sutkaus

13.8.2020 Sutkaus

12.8.2020 Sutkaus

”Lähetyssaarnaaja” taivaalla – Pasi Pirttikoski hyppää ennätyksiä ja levittää kupukuviohyppäämisen saloja

15.8.2020 Fingerpori

14.8.2020 Fingerpori

13.8.2020 Fingerpori

12.8.2020 Fingerpori

11.8.2020 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.