Oletko näytellyt eläimen kanssa?

Särkiniemen 4B-luokka pääsi kokeilemaan toimittajan ja valokuvaajan työtä haastatellessaan kahta Kuopion kaupunginteatterin näyttelijää. Luokkaan haastateltaviksi saapuivat näyttelijät Henna Haverinen ja Pekka Kekäläinen.

Saimme tietää haastattelusta ennen joululomaa. Opettaja kertoi, että kaupunginteatterilta on tulossa kaksi näyttelijää meidän luokkaamme. Silloin kyllä otti mahanpohjasta.

Haastattelua varten valmistelimme aika monta kysymystä. Halusimme tehdä vaikeita kysymyksiä ja laittaa näyttelijät miettimään. Jaoimme roolit luokan kesken: kirjurit, kuvaajat ja haastattelijat.

–Apua, apua, oli monen ensireaktio astuessamme luokkaan välitunnin jälkeen.

Näyttelijät olivat saapuneet jo luokkaamme valmiiksi haastatteluamme varten. Olimme saaneet näyttelijävieraiksemme Henna Haverisen ja Pekka Kekäläisen. Vaikka meitä jännitti, pääsimme lähes heti tositoimiin. Kuvaajat ottivat paljon kuvia ja kysyimme kysymyksiä vuoron perään. Se oli mukavaa. Näyttelijät olivat tosi iloisia.

Pian saimme selville, että Henna ja Pekka olivat molemmat näytelleet esityksessä nimeltä Fedja-setä, kissa ja koira. Mikä sattuma! Meidän luokka oli käynyt katsomassa esityksen. Muutamat muistivat vielä näytelmän loppulaulun sävelen ja sanatkin.

–Esitys oli hyvä! luokka muisteli yhteen ääneen.

Halusimme ehdottomasti saada selville, mitä yllättävää esitysten aikana oli vuosien saatossa tapahtunut. Hetken mietittyään näyttelijöille muistui mieleen, että yhdessä esitysharjoituksessa oli alkanut tulla katosta vettä konehuoneen pöydän päälle.

–Onneksi vettä alkoi tippua vasta aivan esityksen lopussa. Me näyttelijät emme tienneet, mitä oli tekeillä. Esitys jouduttiin keskeyttämään ja katsomoon sytytettiin valot, näyttelijät muistelivat.

Koko luokkaa kiinnosti erityisesti tietää, olivatko näyttelijät näytelleet koskaan eläinten kanssa. Hennalla ei ollut kokemuksia eläinten kanssa näyttelemisestä. Mutta Henna kertoi, että hän on esittänyt useita eläinrooleja.

Pekka muisti yhden esityksen, jossa oli ollut tekemisessä hevosen kanssa. Esitystä varten hän pääsi opettelemaan ratsastamista Rauhalahden ratsastuskoululla.

–Pelotti. Piti käydä välillä rauhoittumassa. Kääntyminen oli haastavaa.

Pekka yritti ohjata hevosta pohkeilla ennen kuin sai tietää, että hevonen oli ravihevonen.

–Hevosta olisi siis pitänyt ohjata ohjilla, Pekka kertoili nyt naureskellen.

Luokallamme myös selvisi, että näyttelijän työ on melko raskasta. Työpäivä koostuu yleensä kahdesta osasta: aamupäivästä ja illasta, joiden väliin mahtuu neljän tunnin tauko. Työviikko on kuusipäiväinen ja sunnuntai on viikon ainoa vapaapäivä.

Näyttelijät kertoivat myös, kuinka monta harjoituskertaa esitys vaatii ennen varsinaista ensi-iltaa. Harjoitusten määrä yllätti meidät.

–Harjoittelemme noin 50 kertaa, Henna kertoi.

Haastattelun loppupuolella pyysimme näyttelijöitä esittämään pienen esityksen tai kohtauksen. Taisimme yllättää vieraamme, sillä kului hetki ennen kuin kumpikaan keksi mitään, mitä esittää meille. Lopulta Henna lausui meille venäjänkielisen runon, joka kuulosti hienolta.

Kaiken valmistautumisen ja odottamisen jälkeen haastattelu olikin jo pian ohi. Koko luokka innostui näyttelijöiden vierailusta. Toivomme, että pääsemme taas katsomaan jotakin esitystä teatteriin. Olisi mukavaa nähdä Pekka ja Henna lavalla!

Savon Sanomat ja Kuopion kaupunginteatterin Kommandoryhmä järjestivät tammikuussa viidellä eri alakoululla Kuopiossa oppilaille mahdollisuuden haastatella näyttelijöitä ja tehdä haastattelusta juttu. Teatterin ja Savon Sanomien yhteistyö on osa Savon Sanomien, Warkauden lehden ja Iisalmen Sanomien Sanomalehti koulussa -toimintaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

Tyyne Kettunen Savon Sanomille: "Turvavirvontavitsalla voi virpoa myös eristyksistä parvekkeelta"

3.4.2020 Sutkaus

2.4.2020 Sutkaus

1.4.2020 Sutkaus

31.3.2020 Sutkaus

30.3.2020 Sutkaus

29.3.2020 Sutkaus

28.3.2020 Sutkaus

27.3.2020 Sutkaus

500 tykkäystä – Keiteleen kunnanjohtaja aloitti tangomaratonin somessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.