Olipa kerran villi idea, josta kasvoi miljardibisnes – yksi menestystarina saa pisteensä keskiviikkona

Keskiviikkona elokuvateattereihin tulee yksi vuosikymmenen odotetuimmista elokuvista eli Avengers: Endgame. Se on Marvel Cinematic Universen 22. elokuva ja samalla yksi piste pitkään tarinakaareen.

Tuskinpa Marvel-studioiden johtaja Kevin Feige osasi villeimmissä kuvitelmissaankaan aavistaa, millaisen myllyn hän käynnisti vuonna 2008 julkaistulla Iron Man -elokuvalla.

Jon Favreaun ohjaama ja näyttelijä Robert Downey Jr:n suvereenisti esittämä Iron Man kohosi sekä kriitikoiden että katsojien suosikiksi. Siitä tuli perusta, jonka päälle Feige uskalsi laajentaa universumiaan. Iron Mania seurasivat Thor, Captain America ja lopulta sankarit yhdistävä Avengers.

Nyt yli kymmenen vuotta myöhemmin Marvel Cinematic Universe on sementoinut paikkansa Hollywoodin tähtitehtaana, joka tuottaa valkokankaalle jatkuvalla syötöllä uusia urhoja ja jonka elokuvissa haluavat näyttäytyä nekin, joille trikoopukuiset supersankarit olivat vielä muutamia vuosia sitten lähinnä tyrskähtelyn kohde.

MCU teki supersankaritarinoista toimintaelokuvien normin. Se on saavutus, jota esimerkiksi toinen sarjakuvajätti eli DC katselee kateellisena.

 

Vaikka Avengers: Endgame on omalla tavallaan loppu yhdelle tarinakaarelle, se ei ole MCU:n loppu.

Marvel on jo varannut vuosille 2020–2022 yhdeksän ensi-iltaviikonloppua. Tuotannossa ovat ainakin jatko-osat Black Pantherille, Doctor Strangelle ja Guardians of the Galaxylle. Lisäksi studio on kertonut tekevänsä elokuvat Shang-Chi, Black Widow ja The Eternals.

Eikä lopettaa toki kannata, sillä kyse on kannattavasta bisneksestä. MCU:n 21 aikaisempaa elokuvaa ovat tahkonneet pelkästään elokuvateattereiden lipputuloina lähes 19 miljardia dollaria eli melkein 17 miljardia euroa. Vertailun vuoksi Euroopan pienimpiin maihin kuuluvan Maltan bruttokansantuote on 12,54 miljardia dollaria.

Neljä Marvel-elokuvaa on myös kaikkien aikojen kymmenen eniten taaloja tienanneen elokuvan listalla. Parhaiten ovat menestyneet aikaisemmat Avengers-elokuvat eli Avengers: Infinity War (2018, lipputuloja 2,048 miljardia dollaria, sijoitus listalla 4.), Marvel's The Avengers (2012, 1,518 miljardia dollaria, 6.) ja Avengers: Age of Ultron (2015, 1,405 miljardia dollaria, 8.). Se neljäs on Black Panther (2018, 1, 346 miljardia dollaria, 9.).

Tämän vuoden lopussa listalla on hyvin todennäköisesti myös Avengers: Endgame. Se on jo myynyt Yhdysvalloissa enemmän ennakkolippuja kuin monet muut suosikkielokuvat yhteensä.

Enemmän jännitettävää onkin, nouseeko Endgame kaikkien aikojen eniten lipputuloja kahmineeksi elokuvaksi. Nyt piikkipaikkaa pitää James Cameronin scifileffa Avatar (2009, lipputuloja 2,788 miljardia dollaria). Samaisen Cameronin ohjaus on myös listan kakkosena: Titanic (1997, 2,187 miljardia dollaria). Kolmantena on Star Wars: The Force Awakens (2015, 2,068 miljardia dollaria).

 

Monille MCU:n faneille Avengers: Endgame on katkeransuloinen finaali, sillä useat supersankareiksi sonnustautuneet näyttelijät ovat vihjanneet tämän olevan heidän viimeinen Marvel-elokuvansa. Tietenkään ikinä ei pidä sanoa ikinä, mutta ainakin alkuperäisten sankareiden eli Chris Hemsworthin (Thor), Chris Evansin (Kapteeni Amerikka) ja Robert Downey Jr:n (Iron Man) sopimukset päättyvät Endgameen.

Sen sijaan esimerkiksi Black Widow'ta esittävä Scarlett Johansson jatkaa MCU:n parissa. Oletettavaa on myös, että Tom Holland jatkaa Hämähäkkimiehenä, samoin Paul Rudd Ant-Manina. Myös Chadwick Bosemanilla eli Black Pantherilla on sopimusta vielä jäljellä. Epävarmuutta ja erinäisiä vihjailuja on myös Mark Ruffalon (Hulk) ja Jeremy Rennerin (Hawkeye) jatkoista. Myös Benedict Cumberbatchin Dr. Strange on saamassa jatkoa.

Vaikka jatkajia on nopeasti laskettuna enemmän kuin mahdollisia lopettajia, juurikin Hemsworth, Evans ja Downey Jr. ovat olleet trio, jonka harteille MCU:n menestys alun perin rakennettiin. Siksi heidän lähtönsä tekee Endgamesta merkityksellisen.

 

Iso finaali vaatii isoja puitteita, ja Avengers: Endgamella riittää esitettävää valkokankaalla yli kolme tuntia. Juonesta on olemassa erilaisia arvailuja, joista todennäköisimpänä on sankareiden aikamatkailu, jolla koetetaan estää ikuisuuskivien päätyminen Thanoksen haltuun.

Kylmiltään Avengers: Endgameen ei kannata mennä. Leffa-sarjan fanit ovat nähneet kaikki 21 jatkumoon kuuluvaa elokuvaa, mutta vähemmälläkin tulee toimeen. Ennen Endgamea kannattaa katsoa ainakin seuraavat elokuvat: The Avengers (2012), Captain America: Civil War (2016) ja tietenkin Avengers: Infinity War (2018). Pelkästään näiden varassa meneminen jättää toki kysymysmerkkejä, mutta pääpiirteet hahmoista ja heidän suhteistaan tulevat selville.

 

Isoin kysymys on, miten Endgame lunastaa siihen asetetut valtavat odotukset sekä yksittäisenä elokuvana että 21 elokuvaa käsittävän tarinakaaren yhtenä päätepisteenä.

Tähän kysymykseen Savon Sanomat vastaa keskiviikkona julkaistavalla podcastillaan. Toimittajat Taneli Arponen ja Iikka Taavitsainen käyvät katsomassa elokuvan tuoreeltaan ja keskustelevat sen jälkeen siitä, mitä elokuvasta jäi ensimmäisen katsomiskerran jälkeen päällimmäisenä mieleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.