Onko aamutuimaan lähtö yhtä aikaa sianpieremän kanssa? Veikko vastaa

Hyvää huomenta, aikaista tai myöhäistä.

Aika mielenkiintoinen on nimimerkin Aika on rahastusta kysymys: onko aamutuimaan lähtö ennen vai jälkeen aamukuuden? Vai kahdeksan? Vai liekö peräti samoihin aikoihin sianpieremän kanssa?

Näistä perinteisistä, täsmällisistä aikamääreistä tosiaan tuntuu olevan epäselvyyttä. Mietitäänpäs.

Tuima-sanalla kuvataan ankaraa, purevaa ja äkeää, olipa kyse säästä tai ihmisestä.

Mutta ruoasta puhuttaessa asiasta vallitsee ikuinen kina. Länsi-Suomessa tuima ruoka on väkevää ja ylisuolaista, Itä-Suomessa taas liian vähäsuolaista.

Itä-Suomessa, varsinkin Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa, tuimaa on käytetty myös merkitsemään aamullista nälkää ja suolapalan tarvetta, kertoo Kielitoimiston Kielikello-lehti 3/1985.

Aamutuimaan-ilmausta on artikkelin mukaan todennäköisesti käytetty alun perin silloin, kun on kerrottu, mitä joku on syönyt aamunälkäänsä. ”Haukkasin aamutuimaan puolikkaan sian.”

Aamutuimaan lähtö siis tapahtuu ennen aamupalaa. Jos pidämme standardina hotellien aamiaisaikaa kello 7–10, aamutuimaan ollaan liikkeellä jo ennen seitsemää.

Vaikeammin määriteltävä on sianpieremän ajankohta. Jotkut ilmeisen aamu-uniset henkilöt valittavat joutuvansa heräämään ennen mainittua tapahtumaa vielä silloinkin, kun herätys on aamukymmeneltä.

Tässäkin tapauksessa voitaneen lähteä siitä, että oikea ajankohta on varhaisempi. Vahvistamattoman tarinan mukaan tyytyväisenä nukkuva sika kääntää kylkeään aamuyön tai varhaisaamun tunteina päästäen siinä ohessa ilmoille henkilökohtaisen kaasunpurkauksen.

Koska sanontaan lisäksi liittyy vahvempi paheksumisen ja vastahakoisuuden sävy, sanoisin että sianpieremän aika on ennen aamutuimaa.

Lopuksi: tiesittehän, että harvinaisempi vanha ajanmääre ”kahdeksatta lasia lyötäessä” on perua purjelaivojen kaudelta? Vahtivuorojen kulumista mitattiin puolen tunnin tiimalasilla, ja aina tiimalasia käännettäessä annettiin aikamerkki laivakellolla. Kahdeksatta lasia lyötäessä tiesi neljän tunnin vuoron päättyvän.

Voit lähettää Veikolle palautetta tai kysymyksiä osoitteella Veikko Virtanen, Savon Sanomat/Päivyri, PL 68, 70101 Kuopio tai veikko.virtanen@savonsanomat.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

19.9.2019 Sutkaus

18.9.2019 Sutkaus

Juhani, 29, huomasi, että ihminen luo itse rajoitteensa – nyt mies lähtee kiertämään maailman ympäri ilman lentokonetta

17.9.2019 Sutkaus

16.9.2019 Sutkaus

Block Busterin debyyttialbumi piirtää uuden lähtöviivan yhtyeen historialle – ”Tähän peilataan kaikkea tulevaa”

15.9.2019 Sutkaus

14.9.2019 Sutkaus

Jarno Itkoselta uusi sinkku ensi viikolla

Apua, nyt tulee itku – Savolaiskaunotar Sonja Länsivuori kävi omiensa joukossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.