Paahtamo syntyi ja kuoli

Paahtamo oli - tai on, sillä virallisia hautajaisia ei ole koskaan pidetty - nuorten taiteilijoiden järjestö, joka kritisoi muun muassa nuorten taiteilijoiden kohtelua ja kerskakulutusta.

Muotoseikoista huolimatta lienee järkevämpää puhua järjestöstä menneessä aikamuodossa, sillä nettisivujenkin viimeisin tapahtumapäivitys on vuodelta 2007. Paahtamon ex-puheenjohtaja, nykyisin Jyväskylässä ravintolassa töissä oleva Minna Koponen sanoo, ettei vanhaa Paahtamoa saada takaisin.

- Meidän olisi pitänyt keksiä aikaa kestävä konsepti, mutta olimme aina niin kiinni hetkessä.

Koponen on pohtinut muuttavansa takaisin Kuopioon, saadakseen kiinni edes osittain aikaisemmasta hengestä. Jyväskylässä yritys ei tuottanut tulosta, vaan Koposen mukaan kaupunki on liian yliopistokeskeinen.

- Täällä vaikutetaan mieluummin kravatti kaulassa kuin tekemällä jotain.

Koponen oli yksi Paahtamon perustajajäsenistä. Hän kertoo järjestön syntyneen ravintola K-Klubissa, kahdessa eri pöydässä. Koposen seurue oli pohtimassa taiteilijayhdistyksen perustamista, kun viereisestä pöydästä kuului samanlaisia mietteitä.

- Löimme hynttyyt yhteen ja siitä se lähti.

Vuosi oli 2004.

Parhaimmillaan järjestössä oli yli sata jäsentä, enimmäkseen Kuopion muotoiluakatemian ja musiikkilukion opiskelijoita. Järjestö sai näkyvyyttä tempauksillaan, joista ensimmäisiä oli Snellmaninpuiston vieressä olevan, vanhan työväentalon valtaus.

On ironista, että Paahtamo lopulta kuoli, tai ainakin joutui koomaan, järjestön menetettyä Lapinlinnankadulla sijainneet toimitilansa vuoden 2005 lopussa. Tilannetta ei helpottanut se, että aktiivijäsenet muuttivat tipoittain Kuopiosta muualle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

9.8.2020 Sutkaus

Lupaavia löytöjä koronalääkkeeksi: "Olemme tunnistaneet muutamia lupaavia pareja"

8.8.2020 Sutkaus

7.8.2020 Sutkaus

6.8.2020 Sutkaus

5.8.2020 Sutkaus

4.8.2020 Sutkaus

3.8.2020 Sutkaus

2.8.2020 Sutkaus

1.8.2020 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.