Paavoharju avasi Roskilden lauantaina

Roskilde Festival on tunnettu taidostaan löytää tähtiä ennen kuin ne edes kunnolla syttyvät. Suurten hittien ja elävien legendojen ohella yleisölle esitellään yhtyeitä, jotka eivät vielä ole lyöneet läpi maailmalla.

Viime viikonloppuna suomalaisväriä Tanskan rockfestivaalille toivat avauspäivänä soittanut Alamaailman Vasarat ja lauantaina päivän avannut Paavoharju. Jälkimmäinen oli keikkansa jälkeen sekä riemuissaan hyvin menneestä esiintymisestä että pyörryksissä festivaalin rennosta tunnelmasta.

- Meinasi sydän pysähtyä, kun luin sähköpostin, että Roskilde pyytää meitä tänne esiintymään, Tomi Kähkönen muistelee silmät suurina.

Kokeellisia laulelmia Kähkösen olo voi syystäkin tuntua stadionluokan bändien seassa kummalliselta. Perjantaina Faith No More ja Oasis kekkuloivat päälavalla kuin maailman omistajat. Sunnuntaina festivaali päättyi Coldplayn keikkaan.

Paavoharjun suomeksi laulettu unenomainen pop ottaa vaikutteita kansanmusiikista. Laulua käytetään kuin instrumenttia, ja joukkoon sekoitetaan ripaus elektronisia piirteitä. Omaperäisyys on yhtyeen mielestä tärkeä keino erottua suuren festivaalin tarjonnasta.

- Meidän on huhuttu olevan metsässä asuvia new age -hippejä, Lauri Ainola nauraa.

Yhtye ei itse ole markkinoinut itseään tiukasti brändättynä. Mystinen verho Paavoharjun ympärillä on saanut kuulijat kokoamaan oman mielikuvansa.

- Ihmiset ovat keränneet tiedon palasia sieltä täältä. Meitä on aika vaikea määritellä, Lauri Ainola jatkaa.

Suurin osa yhtyeen albumeista myydään ulkomaille, joten pientä kulttimainetta ulkomailla on jo kertynyt.

- On huvittavaa verrata omaa musiikkimakua ja Roskilden esiintyjäkaartia. Välillä epäilyttää, miten sovimme tänne joukkoon. Joskus musiikkimme menee aika kokeelliseksi, solisti Jenni pohtii.

Lauantaina puoliltapäivin esiintyminen on haaste kenelle tahansa. Paavoharjun keikalla ihmiset istuivat Astoria-teltan lattialla ja osa laittoi silmät kiinni. Eteerinen musiikki sai helteisen päivän käynnistymään lempeästi. Harvakseltaan keikkaileva yhtye treenasi soittoa Roskildea varten yli viikon ajan.

- Vähän jännitti, riittääkö meillä materiaalia tunnin pituiseen keikkaan, Olli Ainola kertoo.

Huoli oli turha. Yhtyeelle jouduttiin vähän kuiskimaan, että aika loppuu ja on seuraavan esiintyjän vuoro.

Tanska rakasti omiaan Jos Paavoharjun keikalla oli runsaasti suomalaisia, pitävät paikallisetkin huolta omistaan. Roskildessa liikkuvan ei tarvitse udella tanskalaisilta, ovatko he ylpeitä oman maansa rockyhtyeistä. Torstaina yleisö riehui täydestä sydämestään, kun elvismetallia veivaava Volbeat huudatti kansaa päälavalla. Välikommentit heitettiin kotimaan kielellä, tietenkin.

Samana iltana Tanskan taiderockin ykkösnimi Mew sai sydämet pakahtumaan yli äyräidensä ihmisiä pursuneessa Arena-teltassa. Eikä väliä, oliko kuulija tanskalainen vai ei, haltioituneilta he kaikki näyttivät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

Yle: Suosittu Temptation Island Suomi -sarja kuvataan heinäkuussa Thaimaan sijasta Kainuussa

6.7.2020 Sutkaus

5.7.2020 Sutkaus

4.7.2020 Sutkaus

3.7.2020 Sutkaus

2.7.2020 Sutkaus

1.7.2020 Sutkaus

30.6.2020 Sutkaus

29.6.2020 Sutkaus

28.6.2020 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.