Pakkomielteenä pelko

Söisitkö lehmän silmiä noukkimalla ne mätien omenoiden, matojen ja hapaantuneen maidon seasta? Uskaltaisitko mennä lukittuun arkkuun veden alla? Sukeltaisitko käärmeiden sekaan jääkylmään veteen?

Entä sitten, jos mahdollisuuteena olisi voittaa 10 000 euroa?

Jos vastasit ehdottomasti kyllä, Pelkokertoimen tiimi saattaisi kiinnostua sinusta. Etenkin, jos olet hyvässä fyysisessä kunnossa ja viihdyt kameroiden edessä.

Pelkokerroin etsii tänä syksynä ihmisiä, joissa on "potentiaalia".

- Etsimme persoonia, jotka tarjoavat viihteellistä katsottavaa. Emme etsi supernaista- tai miestä, mutta kilpailijassa pitäisi olla jokin piirre, joka herättää katsojassa kiinnostuksen, tuotantotiimi kertoo.

Kolme päivää kidutusta Suomen Pelkokertoimen toinen tuotantokausi kuvataan ensi vuoden alussa. Kilpailijoiden rekrytointikiertue käynnistyi syyskuun lopussa ja jatkuu lokakuun loppuun saakka. Ensimmäiseen tuotantokauteen hakijoita oli 10 000, joten kilpailua Pelle Pelottoman pestistä riittää.

Joensuun koekuvauksissa oli hiljaista. Vähäpukeiset promotytöt valittelivat kylmyyttä. Viesti ei ollut mennyt perille, tai sitten pupu oli mennyt pöksyyn.

Harmi, sillä neljän hengen ryhmähaastattelutilanteessa on mahdollista erottua joukosta.

Odottelun jälkeen neljä hakijaa astuu tuomariston ja kameran eteen. Vastaava tuottaja Martti Sivonen , juontaja Aleksi Valavuori ja casting-päällikkö Joni Soila tarkkailevat ryhmää.

- Pelkokertoimen kuvaukset ovat Argentiinassa ensi keväänä. Turha haaveilla mistään unelmalomasta, sillä paikan päälle matkustetaan ensin 24 tuntia, sen jälkeen on kolme päivää pelkkää kidutusta, ja lopuksi matkustetaan takaisin vuorokausi. Yksi voittaa 10 000, ja loput jäävät nuolemaan näppejään, Pelkokertoimen tuima tuottaja Sivonen ottaa hakijoilta luulot pois.

Se ei pelaa, joka pelkää Tuomariston eteen astuva joukko kuvaa osuvasti laajaa ihmisten kirjoa, joka hakee ohjelmaan.

Ulla Rädyn , 35, mielestä sohvan pohjalta on helppo katsoa ja kritisoida.

- Haluan kokeilla uusia juttuja ja voittaa pelkoni.

Sanat, jotka tuomaristo varmaankin kuulee tuhansia kertoja kiertueen aikana.

- Pelkään syviä paikkoja. Haluan kuitenkin sukeltaa, sillä veden alla on niin kaunista. Tähän mennessä olen onnistunut snorklaamaan, vaikka sekin on ollut hieman vaikeaa.

Tuomaristossa kulmat rypistyvät. Tositilanteessa pelko saattaa voittaa ja kilpailu jäädä kesken.

Toki hyvässä ohjelmassa on pelkoakin; se on vain inhimillistä.

Jani Tanskanen , 22, on napattu mukaan ohikulkulkumatkaltaan. Hän on vakuuttunut, että pesee muut kolme kilpailijaa mennen tullen. Ainakin fyysisissä lajeissa.

Tuomaristo passittaa miehen roikkumaan tankoon. Kilpailija arvioi kestävänsä kymmenen minuuttia, mutta onnistuu riippumaan reilut kaksi.

Pään aukomista? Noora Kettunen , 22, taas kertoo, että maksaisi voittorahoilla opintolainansa. Muut hän voittaisi nokkeluudellaan. 43-vuotias Kari Neuvonen ei kuulu perushakijajoukkoon, mutta kokeilunhalu sai miehen lähtemään mukaan.

Elämän traumaattisinta kokemusta mies ei osaa nimetä.

- Ehkäpä se on vielä edessäpäin, tuomaristossa naureskellaan.

- Millä voittaisit vieressäsi olevat henkilöt? Kehu itseäsi ja hauku muita! Tuomaristo käskee.

Nelikko ei innostu tehtävästä. Toisen vaatetusta, rintavarustusta kuin pelkojakin nälvitään muutamilla sanoilla. Hakijat ovat vaivaantuneita.

- Suomen Pelkokertoimessa uho ja pään aukominen eivät toimi. Meidät on kasvatettu kunnon kansalaisiksi. Kun jenkkiläiset haistattelevat kilpailutilanteessa surutta toisilleen, suomalaiset vain kannustavat, Sivonen ihmettelee jälkeenpäin.

Pelkokerroin ohjelman kiertue Kuopiossa Giggling Marlin -yökerhossa lauantaina 11.10 klo 22 alkaen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.