Pamela Anderson kiitteli Hugh Hefneriä vuolaasti

Playboy-lehden perustaja Hugh Hefner näki itsensä vallankumouksen edistäjänä. Hefner brändäsi muun muassa "Playboy-filosofian", joka hänen mielestään merkitsi vapautta kaikille.

– Naiset ovat hyötyneet eniten siitä, että vanhoista, tekopyhistä seksikäsityksistä on päästy eroon, hän sanoi People-lehdessä vuonna 1985.

Hefner kuoli 91-vuotiaana Playboy-kartanossa Beverly Hillsissä keskiviikkona.

– Isäni eli poikkeuksellista ja vaikuttavaa elämää media- ja kulttuurialan pioneerina, sanoi hänen poikansa Cooper Hefner tiedotteessa.

– Hän puolusti sananvapautta, kansalaisoikeuksia ja seksuaalivapautta.

Hugh Hefner perusti Playboy-lehden vuonna 1953. Hän oli silloin 27-vuotias.

Ensimmäisenä keskiaukeamalla esiintyi Marilyn Monroe, jonka kalenterikuvan oikeudet Hefner oli ostanut New York Timesin mukaan 500 dollarilla.

Kun lehdet tulivat myyntiin joulukuussa, kaikki 51 000 kappaletta myytiin loppuun. Muutaman vuoden kuluessa Playboy kasvoi miljoonabisnekseksi ja jänislogo tunnettiin eri puolilla maailmaa.

Playboysta tuli maailman suosituin miestenlehti, jonka levikki paisui enimmillään seitsemään miljoonaan 1970-luvun alussa.

– En koskaan ajatellut sitä seksilehtenä. Minulle se on ollut aina lifestyle-lehti, jonka yksi tärkeä osa on seksi, Hefner sanoi BBC:n muistokirjoituksen mukaan.

Playboy kasvoi vähitellen bisnesimperiumiksi, johon kuului muun muassa kasinoita ja yökerhoja.

 

Tarkkaan rakennettu imago palveli imperiumia

 

Silkkipyjamastaan tunnetun Hefnerin imago oli hedonistinen. Hän tapaili Playboy-malleja ja järjesti värikkäitä juhlia kartanoissaan.

Julkisuuskuva oli tarkkaan rakennettu tukemaan Playboyn myyntiä. Markkinoinnin mestari valjasti itsensä niin keskeiseksi osaksi imperiumiaan, että hänen imagonsakin sulautui erottamattomaksi osaksi bisnestä.

– Hän määritteli elämäntyylin ja eetoksen, joka on Playboy-brändin sydän ja yksi historian tunnetuimpia ja kestävimpiä brändejä, Cooper Hefner sanoi.

Arvostelua naisten esineellistämisestä moguli kieltäytyi ymmärtämästä. Hefnerin mielestä Playboylla oli filosofia, joka vie kohti uudenlaista moraalista kypsyyttä ja rehellisyyttä, "jossa keho, mieli ja sielu ovat harmoniassa eivätkä ristiriidassa".

Hefnerin kerrotaan vaikuttaneen Playboyn kansikuviin ja mallien valintaan pitkään eläköitymisensä jälkeenkin. Hän näyttäytyi tavan takaa myös yökerhoissa seuralaisten ympäröimänä.

 

Pamela Anderson kiitteli vuolaasti

 

Lähipiiri kuvailee Hefneriä kuitenkin ujoksi ja jopa vaatimattomaksi. Hänen kerrotaan olleen uskollinen ystävä.

– Hän on hyvä ihminen. En tiedä, että hän olisi ollut koskaan pahansuopa ketään kohtaan, sanoi lehdelle vuosikymmeniä töitä tehnyt kuvittaja LeRoy Neiman vuonna 1999 New York Timesin mukaan.

Playboyn kannessa useasti ollut Pamela Anderson kiitteli Hefneriä vuolaasti:

– Olen minä ansiostasi. Opetit minulle kaiken tärkeän vapaudesta ja kunnioituksesta.

Vuonna 2003 Hefner sanoi uutistoimisto AFP:n haastattelussa haluavansa tulla muistetuksi henkilönä, jolla oli myönteinen vaikutus arvojen vapautumiseen omana aikanaan.

– Uskoakseni asemani tässä on aika lailla taattu, Hefner sanoi.

Playboyn perustaja Hugh Hefner on kuollut