Rubik tähtää jalat maassa maailmalle

Kansainvälinen läpimurto! Portit auki maailmalle! Media rakastaa ajatusta suomalaisesta yhtyeestä, joka ponkaisee pienistä puitteista suuren maailman tähteyteen.

Kansainvälisen lupauksen viittaa on puettu ahkerasti myös kuopiolaislähtöisen Rubik-yhtyeen harteille. Bändin laulaja-kitaristia Artturi Tairaa ärsyttää kuitenkin koko ajatus läpimurrosta.

- Läpimurtona pidetään sitä, että bändi kiertää stadioneita maailmalla. Meille se ei ole millään tavalla realistista. Ei meidän indierockia soiteta kymmenille tuhansille ihmisille stadioneilla. Sitten bändeistä, jotka kiertävät pienempiä keikkapaikkoja Euroopassa, ajatellaan, että no joo, onhan se jotain, Taira ihmettelee median kaksijakoista suhtautumista suomalaisbändien kansainvälistymiseen.

Kevään ja alkukesän aikana Rubik keikkailee Ruotsissa, Sveitsissä, Ranskassa, Espanjassa ja Saksassa. Syksylle toiveissa on Yhdysvallat. Bändillä on takana keikkoja jo pariin kymmeneen maahan, kaksi Pohjois-Amerikan kiertuetta ja esiintyminen Roskilden festivaalilla.

- Jo ensimmäisistä reissuista lähtien Rubikin vastaanotto on ollut positiivista ja avointa, Taira kertoo.

Aiemmilla Euroopan kiertueilla bändin keikkoja on myös myyty loppuun.

- Musiikillisesti meillä ei ole mitään hävettävää eikä hätää. Uusi Solar-albumi kestää hyvin kansainvälisen vertailun, Taira muistuttaa.

Sielun veljeys

Rubikin kolmas pitkäsoitto Solar ilmestyi maaliskuun lopulla. Biisit liikkuvat yhä indien ja taiderockin maastossa.

- Olemme aina pyrkineet tekemään omanlaista ja trendeistä vapaata musiikkia, poppia, jossa on kieroutuneempi vivahde, Taira kertoo.

Solaria on jo ylistetty musiikkimedioissa. Taira ottaa kehut tyynesti vastaan: jos takavuosina bändin levy haukuttiin lehdessä, se pilasi Tairan koko päivän. Nyt ikävä fiilis on ohi kymmenessä sekunnissa - samoin kuin kehuvien kritiikkien tuoma hyvä olo.

- Tietenkin meidän mielestä Solar on hyvä levy. Mutta se ei tarkoita sitä, että myös ihmiset kohtaisivat levyn. Nyt ihmiset vaikuttavat saaneen samanlaisia tuntemuksia levystä kuin meilläkin on. Siitä tulee aika hyvä olo. Pitää olla tosi kiitollinen ja tyytyväinen.

Juuret Savossa

Rubikissa soittavat Artturi Tairan lisäksi kitaristi-kosketinsoittaja Samuli Pöyhönen, basisti Jussi Hietala ja rumpali Sampsa Väätäinen.

Bändin juuret ovat vahvasti Savossa. Taira on Kuopion musiikkilukion kasvatti, Pöyhönen ja Väätäinen myös kuopiolaislähtöisiä. Hietalan isovanhemmat ovat puolestaan Iisalmesta.

Rubik esiintyy Kuopiossa Henry's Pubissa vappuaattona.

- Mahtavaa on taas tulla Kuopioon. Siinä on outo kotiinpaluun henki.

Rubik on keikalla Kuopion Henry's Pubissa 30.4.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.