Saunapäivän tähtimuusikon kullanarvoinen opetus pojalleen: puukiuas on paras

Joskus muusikko Samae Koskisen saunominen kestää kauan.

– Jos on tilaisuus, ystävien kanssa voidaan vetää saunajojoa useita tunteja: saunaan-järveen-saunaan-järveen. Ilman mitään kiirettä käydään kaikki asiat läpi.

Samae Koskisesta tuli tämän kesän "saunaääni", kun Yleisradio valitsi hänen kappaleensa Tää on se hetki kansallisen saunapäivän teemabiisiksi. Tilanne ei ole artistille lainkaan vastenmielinen.

– Ei sitä tarvinnut miettiä pätkääkään, sanoin että olkaa hyvä ja käyttäkää. Jos olisi pyydetty vaikka makkaramainokseen, olisin harkinnut kahdesti, mutta näin hyvän asian edistämistä ei tarvinnut paljon miettiä.

– Sauna on sellaista kulttuuria, josta meidän kannattaa olla ylpeitä. Se on valtava instituutio ja ihmisiä yhdistävä tekijä. Esimerkiksi sotien jälkeen miesten oli vaikea puhua asioistaan. Se onnistui vain pimeässä ja kuumassa saunassa, Koskinen sanoo.

 

Koskisen esiintyminen avasi perjantaina saunafestarit Heinäveden Karviossa ja lauantaina hän on mukana saunapäivän suorassa lähetyksessä Tampereella. Teemalaulu on kuitenkin tehty paljon ennen kampanjaa. Teksti on kuuden vuoden takaa ja sävellys syntyi pari vuotta sitten.

– Halusin tehdä biisin, joka ei juhli pelkästään elämän kohokohtia. Biisin hetki on tavallaan se, jolloin havahtuu siihen, että onkin onnellinen ja että ymmärtää elävänsä juuri siinä. Se hetki voi olla vaikka perunoita kuoriessa. Jokainen hetki voi olla merkityksellinen.

Laulu on mukana myös elokuun lopussa julkaistavalla Maidstone-albumilla. Suomenkielisen levyn erikoinen nimi tulee englantilaisesta kaupungista, jossa Koskinen vietti aikaa lauluja tehdessään.

– Se kuulostaa hienolta ja keskiaikaiselta, mutta se on pieni työläiskaupunki Kentissä. Kun mentiin sinne perheen kanssa, rouva sanoi: "Sä toit meidät Hämeenlinnaan."

– Olen levystä tosi hyvällä mielellä, se on selkeästi paras, mitä olen tehnyt. Vaikka muutaman levyn on jo tehnyt, on tunne, että en ole vielä kaikkeani antanut.

– Kun levy on valmis, on aina tietty tyhjyys. Olen kuitenkin kaksi vuotta käytännössä joka päivä miettinyt jotain siitä. Ja joka kerta, kun levy on masteroitu valmiiksi, hirvittää vähän aikaa.

Puristuksen jälkeen tarvitaan tauko, mutta puhelimen muistiinpanot ovat jo alkaneet täyttyä uusista ideoista, Koskinen kertoo.

– Se itse tekeminen on hauskaa, kuin leikkiä. Luon tyhjästä jotain, mitä ei ennen ole ollut. Ja aina se on tasapainoilua sen välillä, tunnenko olevani ultimaalinen nero vai ihan surkea.

Saunon aina kun mahdollista, paitsi ennen keikkaa. Jälkihiessä ei pysty vetämään, Samae Koskinen sanoo. Kuva: Martti Ripaoja

Ihmiset tunnistavat suositun muusikon saunoissakin, mutta Koskinen ei pane sitä pahakseen. Hän viihtyy niin yleisissä saunoissa kuin omilla lauteillakin. Saunojen ja saunojien moninaisuus viehättää häntä.

– Esimerkiksi hotelleissa on upeaa jakaa sauna Suomea kiertävien kauppamatkustajien kanssa ja kuunnella heidän tarinoitaan. Siinä läppä lentää työpäivän jälkeen.

– Olen huomannut, että monet kollegat, kuten Samuli Putro, käyvät yleisissä saunoissa kuuntelemassa ihmisten juttuja ja inspiroituvat niistä. Itse en ole ainakaan vielä käyttänyt sitä taiteessani.

Suomalainen saunaperinne säilyy Samae Koskisen perheessä tulevaisuuteenkin. Kuusivuotias poika on jo innokas saunamies, jonka kanssa kylvetään mielellään useamman kerran viikossa.

– Hänkin osaa jo arvostaa puukiukaan paremmuutta ja tajuaa saunan olemuksen. Saunassa käydään jo sellaisia syviä keskusteluja, joita ei käytäisi autossa tai aamiaispöydässä.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Saunominen on yhä enemmän yhteinen kokemus – "Vastaisku yksin saunassa mököttämiselle"

Yhteen saunakysymykseen Samae Koskinen vastaa väärin

Uusimmat

Viihde

Juankoskelainen pari testaa suhdettaan Tempparit-saarella

27.2.2020 Sutkaus

26.2.2020 Sutkaus

25.2.2020 Sutkaus

24.2.2020 Sutkaus

Yle: MacGyveria näytelleellä Richard Dean Andersonilla on suomalaiset sukujuuret

23.2.2020 Sutkaus

22.2.2020 Sutkaus

21.2.2020 Sutkaus

20.2.2020 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.