Savon Sanomien uusi podcast: Kuuntele, kun kuplivan vallaton Porokka & Poutiainen vie nettikirppisten hulluun maailmaan

Kun tämä duo pääsee vauhtiin haastattelun aikana, toimittajan kynä on kovilla. Sellaisella vimmalla lentää läppä, ja puhetulva pyyhkäisee huoneen läpi.

Jotain näiden naisten kemiasta kertoo se, että kun toinen aloittaa lauseen, toinen sen lopettaa. Sitä tekee 12 vuoden työkaveruus ja sama aaltopituus.

Savon Sanomien tuottajat Kristiina Poutiainen ja Soili Porokka ovat tähän asti olleet kirjoittajia.

Nyt heistä tulee puhujia, eikä tarvitse pähkiä, miten homma mahtaa luonnistua. Niin sanavalmis ja kupliva kaksikko on kyseessä.

Työkaverusten podcast Porokka & Poutiainen starttaa perjantaina 19. huhtikuuta Savon Sanomien nettisivuilla osoitteessa www.savonsanomat.fi/podcast.

Voit kuunnella ensimmäisen jakson tästä.

Niille, jotka eivät syystä tai toisesta tiedä, mikä on podcast, kerrottakoon, että se on verkossa kuunneltavissa oleva ohjelma, joka koostuu äänitiedostoista.

Podcast Porokka & Poutiainen keskittyy nettikirppiksiin. Kumpikin tekijöistä on intohimoinen nettikirppisharrastaja, ja alan ilmiöt ovat liiankin tuttuja.

– Kun olin hoitovapaalla, upposin siihen maailmaan niin syvälle, että välillä yötkin menivät valvoessa, Poutiainen sanoo.

Ensimmäisen jakson aihe on erilaiset huijarit. Osansa saa sekin tapaus, kun Porokka osti uudenveroisen laukun.

– Se haisi ihan homeelle.

Toisessa jaksossa pureudutaan nettikirppiksillä möyhiviin pervoihin ja muihin sekoboltseihin.

Vaikka teemat vaihtuvat jaksoittain, podcastingin rakenne on selkeä. Ensin puidaan tapauksia ja sitten listataan opit kirppisklinikka-osiossa. Viikon nosto -osiossa jalustalle nostetaan joku erikoinen ilmoitus, kuten Niuvanniemen potilassänky. Viikon kierrätysvinkki puolestaan tarjoilee hoksausjelppiä muun muassa siihen, miten voisi hyötykäyttää kaapin päällä pölyttyvät viirit tai eksän kuvat.

Soili Porokka ja Kristiina Poutiainen ovat tähänkin asti tukeneet toisiaan nettikirppiskriisien ja -ilojen keskellä.

Kokemusta aihepiiristä karttui varsinkin silloin, kun naiset olivat sivussa työelämästä lasten syntymien jälkeen. Silloin rahan arvokin oli suurempi.

– Jotkut voivat nauraa sille, että jonkun kolmen euron takia olen valvonut öitä ja repinyt hiuksia, koska av-jono-en haluakaan-ostajien puljaamisen kanssa on mennyt hermo. Mutta se kolme euroa on omassa päässä silloin iso raha, ja periaatteessakin haluan pitää kiinni sovituista kaupoista, Kristiina Poutiainen sanoo.

Harrastus on vienyt naisilta välillä niin paljon aikaa, että kotona on tullut pientä kritiikkiäkin.

– Meillä mies on sanonut, että paljonko maksaisi, jos hän ostaisi kaikki tavarat, Porokka nauraa.

– Meillä taas tyttö kyseli, että ootko äiti myynyt minun lelun, kun en löydä sitä, Poutiainen kertoo.

Podcastissaan kaksikko jakaa huumorin lisäksi myös faktaa. Kun uusi jakso ilmestyy perjantaisin Savon Sanomien nettisivuille, siihen liittyy myös kirjoitettu juttu, joka antaa lisätietoa aiheesta. Myös tapauksiin liittyviä kuvia on luvassa.

– Meiltä on tulossa muun muassa tiukan ylläpitäjän haastattelu ja juttu myös poliisin näkökulmasta. Minuahan on kerran huijattu aika pahasti, Poutiainen kertoo.

Tekijät herättelevät aiheen ympärille myös keskustelua Instagramiin (@porokkapoutiainen) ja Facebookiin (Porokka&Poutiainen).

– Sinne voi jakaa omia kokemuksiaan ja kuviakin.

Kaksikko ihmettelee, että nettikirppiksiin keskittyvää podcastia ei tiettävästi vielä ole muilla ollut, vaikka aihepiiri on laaja ja tunteita herättävä.

– Meidän podcastia kuunnellessa voi purkaa omia traumoja ja saada vertaistukeakin. Ehkä voidaan olla lohduksikin, Poutiainen sanoo.

– Niin ja kun hommaa tehdään huumorilla, pahimpiin syövereihin ei meitä kuunnellessa varmasti joudu. Ennemminkin tuodaan kuplivaa iloa pintaan, Porokka päättää.

Ensimmäinen Porokka & Poutiainen -jakso on jo ilmestynyt ja voit kuunnella sen tästä.

Työkaverit

Porokka ja Poutiainen

Soili Porokka, 39, on Savon Sanomien teematuottaja.

Hän asuu Kuopiossa miehensä ja 4- ja 7-vuotiaiden poikien kanssa.

Poutiainen Porokasta: Luottokaveri, joka tukee aina, ei naura muiden ongelmille vaan antaa sympatiaa ja tsemppaa eteenpäin. Aurinkoinen, innostuva ja hyvä myös silloin, kun tarvitaan tarkkuutta.
 

Kristiina Poutiainen, 37, on Savon Sanomien teematuottaja.

Hän asuu Siilinjärvellä. Perheeseen kuuluu puoliso ja 5-, 3-, ja 2-vuotiaat tyttäret sekä kaksi koiraa.

Porokka Poutiaisesta: Energiapommi, joka tekee tilaan sähköisen latauksen. Luova työkaveri, joka inspiroi muita. Suurien linjojen vetäjä ja tosi tormakka tapaus.
 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Jakso 1: Huijarit

Suomalaisia jymäytetään päivittäin – nämä kolme tuotetta ovat nettikirppishuijareiden kovimmat myyntitykit

"Mahtaa nettikirppishuijari huvittuneena ajatella virkavallan fiksuutta" – nettikirppishuijauksissa eri toimintamalleja eri poliiseilla

Uusimmat

Viihde

Olli Herman nöyränä TTK-tanssiparketilla: "Tajuan raadollisesti, etten ole kovin lahjakas – Kompensoin puutteeni tekemällä viihdettä"

13.10.2019 Sutkaus

12.10.2019 Sutkaus

11.10.2019 Sutkaus

10.10.2019 Sutkaus

9.10.2019 Sutkaus

Tämä keikka aiheutti kuopiolaisnuorille kylmiä väreitä – Yhdysvaltalainen Ariana Grande toi lauantaina makeutusainetta kuopiolaisnuorten elämään

8.10.2019 Sutkaus

Jenni Vartiaiselle vauva – "Hän on täällä terveenä ja täydellisenä"

7.10.2019 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.